6 небезпечних властивостей винограду для здоров’я людини: ключові ризики

6 небезпечних властивостей винограду для здоров’я людини: ключові ризики

Дія винограду на організм людини неоднозначна. Він хоч і містить багато корисних речовин, але здатний заподіяти шкоду. Ягода викликає алергію, здуття живота, пронос, прискорює руйнування зубів карієсом. Дієтологи не рекомендують виноград при ожирінні, цукровому діабеті, виразці на стадії загострення.

Зміст

  1. Є сильним алергеном
  2. Сприяє набору ваги
  3. Містить велику кількість вуглеводів
  4. Викликає розлад шлунка
  5. Призводить до здуття живота, метеоризму
  6. Може спровокувати блювоту
  7. Відео

Є сильним алергеном

Алергія на виноград зустрічається рідко. Її симптоми:

  • червоні плями на шкірі;
  • кропив’янка;
  • свербіж;
  • чхання;
  • нежить;
  • утруднене дихання і анафілактичний шок (у важкому випадку).

Зверніть увагу: якщо з’явилися подібні симптоми, це не завжди говорить про алергію на ягоди.

Так організм може реагувати на пестициди, якими обробляли рослини. Краще вибрати продукцію, вирощену в іншому місці чи іншого сорту.

Щоб точно дізнатися причину алергії, зробіть тест. Якщо реакцію спровокувала ягода, від її вживання треба відмовитися. Інакше шкода винограду для здоров’я дуже великий: симптоми алергії кожен раз будуть посилюватися. Це може спровокувати анафілактичний шок і смертельний результат.

6 небезпечних властивостей винограду для здоров’я людини: ключові ризики

Сприяє набору ваги

Калорійність винограду невисока: у 100 г міститься 69 ккал. Тим не менш, від нього можна погладшати. Ягоди маленькі. Поїдаючи одну за одною, легко перевищити норму. Якщо виноград щодня вживати у великій кількості, зайві калорії швидко перетворяться в додаткові кілограми.

Порада: щоб не погладшати, покладіть в миску порцію ягід і з’їжте.

Решту залиште на потім. Ця рада важливо дотримуватися повним людям, при ожирінні, якщо в раціоні присутні висококалорійні продукти.

Читайте також:  Рецепт м'ятного сиропу: простий спосіб приготування вдома

Містить велику кількість вуглеводів

Харчова цінність винограду висока. У ньому багато корисних речовин – вітамінів, мінералів, кислот. Також він містить вуглеводи, які легко засвоюються організмом. Тут вони перетворюються в глюкозу – основне джерело енергії, без якого в тілі не відбуваються обмінні процеси.

Читайте також: Класифікація стенокардії — симптоми і ознаки патології

Без вуглеводів людині не обійтися, але вживати їх потрібно в обмеженій кількості. При розробці дієти потрібно враховувати такі моменти:

  • Вуглеводи повинні складати 45-65 % від всіх уживаних калорій.
  • Якщо добова норма – 2 тис. ккал., треба вжити 225 — 335 г вуглеводів (від 900 до 1,3 тис. ккал), з них тільки 50г може припадати на прості цукру.
  • У 100 г винограду містить 18 г вуглеводів, всі вони прості, тому в добу можна з’їсти до 300 г винограду при відсутності в раціоні інших цукрів.

6 шкідливих властивостей винограду для організму людини

Глікемічний індекс винограду невисокий (46 одиниць), але якщо вживати ягоди у великій кількості, легко перевищити норму.

Це слід враховувати при схудненні, можна погладшати. Надлишок глюкози викликає ускладнення. Серед них:

  • Ожиріння.
  • Цукровий діабет.
  • Прискорене сечовипускання.
  • Постійне почуття голоду.
  • Втома.
  • Втрату концентрації.
  • Сухість шкіри.

Викликає розлад шлунка

Захоплення свіжими ягодами або родзинками може спровокувати пронос. У 100 г винограду міститься 1 г клітковини. Цього недостатньо, щоб кишечник збунтувався, але переїдання призводить до проблем. Клітковина часто викликає запор, але якщо організм не звик до неї, вийде зворотний ефект. Він спробує вивести зайве волокно у складі рідкого калу.

Причиною діареї може бути поєднання ягід з:

  • молоком;
  • огірками;
  • динею;
  • жирною їжею;
  • рибою;
  • пивом;
  • мінеральною водою.

Надлишок фруктози і сахарози викликає загострення хронічних хвороб шлунка.

Читайте також:  Оригінальні рецепти салатів з плавленим сиром: оберіть свій фаворит

Виноград містить кислоти, тому ягодами можна об’їдатися натщесерце при:

  • підвищеній кислотності;
  • запаленні жовчного міхура або підшлункової залози.

Проблеми з травленням бувають через непереносимості фруктози. Дієтологи рекомендують здоровим пацієнтам з’їдати не більше 25-30 г за один прийом. Люди, які не можуть її засвоїти, стільки сахаридів обробити нездатні. У 100 г винограду міститься 8 г фруктози. При алергії на моносахарид виникають:

  • біль у животі;
  • розлад шлунка;
  • пронос;
  • проблеми з печінкою, нирками.

Читайте також: ОРВИ у детей: симптомы, лечение, профилактика

6 шкідливих властивостей винограду для організму людини

Призводить до здуття живота, метеоризму

Виноград для кишечника небезпечний. Коли організм перетравлює ягоди, звільняється велика кількість фруктози. Вона розщеплюється в травному тракті, але частина залишається необробленої і потрапляє в кишечник. Бактерії, що живуть у товстій кишці, починають харчуватися неперетравленими цукрами і виділяти газ.

Результат – здуття живота і метеоризм.

Може спровокувати блювоту

Отруєння може бути викликане впливом:

  • Пестицидів. Щоб ягоди не зіпсували шкідники, їх обробляють різними хімікатами. Якщо пестициди погані, навіть добре вимиті ягоди здатні отруїти.
  • Бактерій. На шкірці винограду живе багато шкідливих мікробів – кишкова паличка, стафілококи, сальмонела. Якщо ягоди перед вживанням не помити, бактерії потраплять у травний тракт і стануть виділяти отрути.

6 шкідливих властивостей винограду для організму людини

Перші симптоми отруєння – бурчання в животі, нудота, блювання, пронос. Якщо токсини потрапляють в кров, з’являються:

  • спрага;
  • сухість у роті;
  • спазми кишечнику;
  • температура;
  • озноб;
  • головний біль.

Ще одна причина блювоти – переїдання. Організм здобуває підвищену кількість вуглеводів, цукрів, клітковини. Це викликає перевантаження шлунково-кишкового тракту. Ягоди погано перетравлюються, починають бродити. Через це людина відчуває:

  • важкість у шлунку;
  • нудоту;
  • блювоту;
  • пронос;
  • загальне нездужання.

Відео

admin
Оцініть автора
Додати коментар