
Рисова каша (на воді або молоці) відмінний гарнір як у звичайні, так і в пісні дні, адже він відмінно поєднується з м’ясними, з рибними, а також з овочевими стравами. Практично в кожній сім’ї готується рисова каша. Приготувавши її на сніданок, ми наситимо свій організм корисними мікроелементами, які додадуть нашому організму енергію та силу на весь день.
- Підготовка продуктів
- Рецепти приготування
- Рисова каша на воді
- Рідка рисова каша на молоці
- Рисова каша з родзинками
- Рисова каша з м’ясом
- Рисова каша з яблуками
- Рисова каша в духовці з гарбузом
- Рисова каша з тушонкою
- Загальні принципи приготування
Підготовка продуктів
Існує безліч сортів рису. Вони відрізняються смаком, зовнішнім виглядом і призначенням. Один сорт більше підходить для суші, інший для плову. Для приготування каші рекомендується брати круглий рис — він більш в’язкий і клейкий, і як не можна краще підходить саме для таких страв. Його обов’язково промивають і відварюють кілька хвилин у воді. Потім рідину зливають, рис заливають молоком і варять до бажаної в’язкості. Якщо ж крупу відварити тільки в молоці, вона буде варитися довго, молоко википить, а рис втратить велику частину корисних речовин.
Рецепти приготування
Виходячи з того, яку кашу ви бажаєте отримати, важливим є не тільки сорт крупи, але і спосіб її приготування. У більшості рецептур подібних каш до початку процесу варіння радять вимочувати рис у воді, і тільки потім викладати на друшляк, щоб позбутися від надлишків води.
Крім того, рисова крупа для рисових страв з овочами, фруктами або м’ясом можна обсмажити на олії до прозорого стану, перед тим як приступати до готування, і тільки після такого кроку залити водою, молоком або бульйоном. Розсипчасті каші з рису готують на маленькому вогні під закритою кришкою і не перемішують. Клейку рисову кашку слід готувати на молоці, міксі води і молока, а також вершках. Нижче ми розповімо вам, як і скільки варити рисову кашу.
Рисова каша на воді
Ті з нас, хто не любить розсипчастий рис, можуть приготувати рідку кашку. Технологія приготування такої страви заснована на розварюванні крупи у великій кількості води і не становить особливої праці. Рецепт рисової каші наведено нижче.
Інгредієнти:
- рис — 1 ст.;
- вода — 4 ст.;
- вершкове масло — на смак;
- сіль, цукор — за смаком.
Приготування
Рис готуємо до варіння по технології, описаної раніше. Закладаємо крупу в киплячу підсолену, або підсолоджену воду і зменшуємо вогонь до мінімуму. Варити рисову кашу на воді необхідно від 30 до 45 хвилин, при цьому постійно помішуючи. Помішування призведе до порушення цілісності рисового зерна, в результаті чого буде виділятися у воду крохмаль, який і зробить її в’язкою. Готова рисова каша на воді і дуже приємна за текстурою, заправляється маслом і подається до столу відразу після приготування.
Таке блюдо буде особливо корисно людям, що страждають від захворювань органів травлення. Для них кашку не слід заправляти олією, а саму крупу можна перетерти після приготування, або варити вже подрібнені зерна.
Рідка рисова каша на молоці
Рисова каша з молоком — страва інтернаціональне, як зварити молочну рисову кашу знають, напевно, в усьому світі. Так що рецепт «каша рисова з молоком» обов’язково повинен бути в арсеналі кожної господині.
Читайте також: Імбир з медом – 7 смачних рецептів з користю для здоров’я
Інгредієнти
- рис — 1 склянка
- масло вершкове — 15 г
- цукор «Містраль» — 2 ч. л.
- сіль — 0,5 ч. л.
- молоко — 4 склянки
Загальна інформація:
- Час приготування: 15 хвилин
- Порції: 2 порції
Приготування
Взяти для страви круглий рис (бажано). Він швидко варитися. Промити кілька разів (зазвичай це 5-7 разів), щоб вода стала якомога прозоріше. Потім рисову крупу залити холодною водою. Включити вогонь і поставити каструлю на плиту. Після того, як закипить вода, варити рис протягом 5-8 хвилин. Одночасно з рисом закип’ятити молоко. Дочекатися, поки молоко закипить, однак не знімати його з вогню, а зменшити вогонь. З недовареного рису злити воду.
У каструлю з молоком покласти сіль, цукор Містраль, рис. Помішувати кашу періодично. Продовжувати варити рисову на невеликому вогні 20 хвилин. Спробувати рис, якщо зернятка ще сируваті, продовжувати варіння ще 5 хвилин. Каша рисова повинна бути м’якою. Розкласти готову кашку в порційні тарілки. Полити розтопленим маслом і відразу подавати на стіл.
Рисова каша з родзинками
Страву готують з різними наповнювачами. Другі страви роблять з м’ясом, грибами і овочами. Солодкі варіанти присмачують курагою, інжиром, медом, варенням, горіхами і просто вершковим маслом. Проте, мабуть, найбільш класичним поєднанням є рисова кашка з родзинками.
Інгредієнти:
- 1 склянку рису;
- 1 стакан молока;
- 2 склянки води;
- 100 грам родзинок;
- 2 столові ложки цукру;
- 2 столові ложки вершкового масла;
- Щіпка солі.
Приготування
Наливаємо в каструльку воду і ставимо її на вогонь. Довести воду до кипіння. Ретельно промиті холодною водою рис замочити в гарячій воді на 10 хвилин і знову промити, тільки вже теплою проточною водою. Засипаємо рис у киплячу воду і додаємо цукор, сіль. Помішуючи варимо на сильному вогні. Коли рис стане трохи разбухшим, додаємо молочко і засипаємо родзинки, який теж попередньо слід добре промити і замочити в гарячій воді на 20 хвилин. Тепер вогонь робимо мінімальний і так варимо кашу до готовності.
Не чекайте, поки вся рідина випарується, тоді страва вийде сухим. Каша з родзинками повинна бути кремової консистенції.
Готову страву розкладіть в тарілки і додайте в неї вершкового масла, не перестарайтеся, ця каша не повинна бути жирною. Приємного апетиту!
Рисова каша з м’ясом
Таке блюдо як плов знають і люблять усі, але часто не вдався плов називають шавлей. Хоча насправді це не так. Шавля — це рисова каша з м’ясом по-узбецьки. Рецептурно і технологічно відрізняється від плову. Має відмінний смак і дуже багатий аромат.
Інгредієнти
- М’ясо (м’якоть баранини або яловичини) — 1 кілограм
- Рис — 1 кілограм
- Морква — 800 грам
- Помідори — 600 грам
- Цибуля — 350 грам
- Масло рослинне — 400 грам
- Сіль — 3 чайні ложки
- Зіра — 3 чайні ложки
- Солодка паприка -2 чайні ложки
- Перець чорний мелений — 1 чайна ложка
Приготування
Підготуємо м’ясо і овочі. Нарізаємо один кілограм м’яса на шматочки вагою приблизно по 15 грам. Три цибулини нарізаємо тонкими півкільцями. 800 грамів моркви нарізаємо тонкою соломкою. 3-4 помідори нарізаємо кубиками. У розігрітий казан наливаємо 400 грамів рослинної олії. Добре розігріваємо і закладаємо нарізану м’якоть баранини, обсмажуємо м’ясо до рум’яної скоринки, час від часу перемішуючи.
Закладаємо нашатковану цибулю, обсмажуємо і додаємо нашатковану моркву. Перемішуємо і злегка обсмажуємо цибулю з морквою, додаємо нарізані помідори, обсмажуємо, перемішуємо. Додаємо 3 чайні ложки солі, 2 чайні ложки солодкої паприки, 1 чайну ложку чорного меленого перцю, 3 чайні ложки зіри, добре все перемішуємо і наливаємо 3 літри води.
Читайте також: Торт ягідно-бісквітний – найніжніший десерт
Доводимо до кипіння вміст котла, закладаємо промитий рис і варимо на великому вогні, час від часу перемішуючи до повного випаровування рідини і готовності рису. При необхідності доливаємо воду. Коли рідина випарується, а рис звариться, вимикаємо вогонь, накриваємо казан кришкою і даємо страві настоятися 20 хвилин. Через 20 хвилин відкриваємо казан і перемішуємо шавлю. Готову страву Шавлю викладаємо на ляган і подаємо до столу. Подаємо це дуже смачне і нескладне в приготуванні блюдо зі свіжими овочами або салатами зі свіжих овочів. Рисова каша з м’ясом — готова.
Рисова каша з яблуками
Рисова каша як у дитячому садку — улюблений смак дитинства. Всі ми пам’ятаємо цей чудовий і ніжний смак, ні роки, ні дорослішання не здатні вибити з нас її чудовий аромат. Хороша у будь-який час року і проста в приготуванні.
Інгредієнти
- ½ Склянки рису (краще брати круглозерний рис)
- 2 склянки води
- ½ −1 склянку молока (на смак, хтось любить густу кашу, хтось рідку)
- Половина середнього яблука
- 1-2 ст. л. цукру (тут теж краще орієнтуватися на свій смак)
- ¼ Ч. л. солі (теж дивіться за своїм смаком)
- 1-2 шматочка шоколаду (не обов’язково, але з ним смачніше)
Загальна інформація:
- Час приготування: 30 хвилин
- Порції: 4 порції
Приготування
Рис промити в прохолодній воді кілька разів. У маленьку каструлю або сотейник всипати рис і влити воду. Поставити на середній вогонь. Помішуючи варити до моменту, коли вся вода вбереться в рис і випарується. Взагалі до цього моменту рис вже повинен повністю приготуватися.
Влити молоко і довести до кипіння. Молока треба додавати по вашому смаку, дивлячись яку кашу ви любите, рідку або густу. Половину яблука позбавити від шкірки і насіння, нарізати невеликими кубиками. Додати яблука в блюдо і готувати ще пару хвилин, але тільки після того, як каша з молоком закипить.
Додати сіль і цукор, перемішати. За бажанням, можна додати шматочок вершкового масла або відразу в кашку, або вже кожному в тарілку. Розкласти по тарілках. Буде смачно, якщо посипати його зверху тертим шоколадом. Рисова каша з яблуками — готова, приємного апетиту!
Рисова каша в духовці з гарбузом
Рисова каша з гарбузом, приготована за цим рецептом у духовці, виходить не тільки смачною, але і корисною. Таку кашу можна сміливо їсти і діткам, і дорослим. Для цієї страви краще брати гарбуз солодких сортів, тоді не знадобиться додавати багато цукру. Кубики гарбуза виходять дуже м’якими і ніжними, якщо до них злегка доторкнутися вилочкою — вони відразу перетворяться на пюре. У нашій сім’ї люблять, коли на тарілочці цілі-цілісенькі шматочки гарбуза. Обов’язково спробуйте! Готується каша дуже просто, а результат виходить чудовий.
Інгредієнти:
- гарбуз — 600 г;
- рис — 150 г;
- цукор — 100 г;
- молоко — 400 мл
Приготування
Підготувати необхідні інгредієнти: гарбуз, рис, молоко і цукор. Очистити гарбуз від шкірки. Щільну м’якоть без кісточок нарізати на однакові кубики (розміром приблизно 2×2 см). Скласти кубики гарбуза в чавунець або товстостінну каструлю. Можна також використовувати і керамічну форму для запікання в духовці. Рис підійде будь-якого сорту. Я використовую завжди довгий і пропарений рис. Рис потрібно промити і висипати в чавунець з гарбузом.
Читайте також: Хрущовське тісто: 4 варіанта приготування тіста для самих смачних пиріжків та булочок
Всипати цукор і влити молоко. Перемішати так, щоб ні цукру, ні рису зверху не було. Закрити кришкою і відправити рисову кашу з гарбузом в розігріту до 160 градусів духовку на 45-50 хвилин. Рис за цей час приготується, але залишиться розсипчастим, а гарбуз стане ніжною, соковитою і м’якою. Ароматну, смачну рисову кашу з гарбузом, приготовану в духовці, розкласти по тарілках і подати на стіл.
Рисова каша з тушонкою
Рисова каша з тушонкою — просте у приготуванні блюдо, яким можна нагодувати всю сім’ю. Щоб подати його на стіл, не потрібно багато часу проводити на кухні, тому що тушковане м’ясо, в асортименті продаються в магазинах, вже готове до вживання. Досить підігріти його з рисом і надати смаку за допомогою спецій або овочів.
Інгредієнти:
- 300 г рисової крупи;
- 250 г тушонки;
- 1 морквина середньої довжини;
- рослинна олія;
- 2 невеликі головки цибулі-ріпки або 1 велика;
- половина ч. ложки солі.
Приготування по кроках:
- Першим ділом треба промити крупу так, щоб вода після неї перестала бути мутною. Потім рис запарюють у теплій воді на півгодини. За цей час він розм’якне і набубнявіє, ставши більше за розміром.
- Потім воду зливають, а крупи відправляють варитися в каструлю з закипілої водою. На цьому етапі необхідно також додати сіль. Періодично потрібно перевіряти стан крупи, щоб не пропустити момент готовності.
- Одночасно слід приготувати засмажку. Для цього цибулю, очищений від лушпиння, ріжуть акуратними півкільцями невеликої товщини. Потім їх викладають на сковороду, в яку налито рослинне масло, і смажать до легкого золотистого кольору.
- Поки пассируется цибуля-ріпка, моркву очищають і натирають на крупній тертці, а потім викладають на сковорідку, перемішуючи з вже підрум’яненими півкільцями. Щоб овочі не підгоріли, потрібно помішувати їх кожну хвилину і стежити за інтенсивністю вогню.
- Потім настає черга тушонки. Її за допомогою ножа або виделки поділяють на шматочки, а потім викладають на сковорідку до овочів. Продукти слід тушкувати приблизно 5 хвилин — цього буде цілком достатньо.
- Коли рисова каша готова, її кладуть на сковороду до м’ясних шматочках, цибулі і моркви. Всі компоненти страви ретельно перемішують і залишають тушкуватися на маленькому вогні близько 10 хвилин.
Загальні принципи приготування
На жаль, в наш час напівфабрикатів і фастфуду, чіпси, пластівці і харчові концентрати, що вживаються на сніданок, відсунули натуральну кашу далеко на задній план. А даремно. Адже всі каші, і зокрема рисова, шалено смачні, а головне корисні, просто треба правильно їх приготувати. Кашу з рису можна зварити на воді, овочевих, м’ясних відварах або молоці. У солодкі рисові каші додають родзинки, яблука, горіхи, гарбуз, а несолодкі готують з овочами або м’ясом. І обов’язково, рисову кашу необхідно присмачити щедрим шматочком вершкового масла. Адже не дарма ми чуємо з дитинства — «кашу маслом не зіпсуєш».
Рис є відмінним абсорбентом, тобто має здатність вбирати в себе різні шкідливі речовини, токсини та виводити їх з крові і організму. Смачна рисова каша на воді допоможе при похмільному синдромі, а також виведе надлишок солей з суглобів. У цьому випадку вариться прісна рідка каша без масла і солі, з вимоченої у воді зерна.