
У грузинській кухні є багато різних смачних страв з насиченим ароматом спецій, серед яких особливе місце займає хачапурі. Цей, здавалася б, складний на перший погляд кулінарний шедевр, насправді є простою в приготуванні стравою, що складається з тіста і сиру.
- Секрети приготування хачапурі
- Види хачапурі
- Інгредієнти хачапурі з листкового тіста
- Спосіб приготування
- Хачапурі по мегрельські
- Інгредієнти
- Спосіб приготування
- Хачапурі по-аджарськи
- Інгредієнти
- Спосіб приготування
- Хачапурі по-тбіліські з сиром сулугуні
- Інгредієнти
- Спосіб приготування
- Відеорецепт хачапурі на кефірі
Секрети приготування хачапурі
Хачапурі з сиром готують у багатьох країнах, але саме в Грузії цю страву вважають невід’ємною частиною кулінарної спадщини. Грузинські пекарі стверджують, що секрет смачного хачапурі полягає не лише у формах та начинці, але більше всього у гарячому серці та майстерних руках кухаря.
Види хачапурі
- Хачапурі з сиром з листкового тіста
- Хачапурі по мегрельські запечене в духовці
- Хачапурі по-аджарськи
- Хачапурі по-тбіліські з сиром сулугуні
- Хачапурі з сиром на кефірі
Інгредієнти хачапурі з листкового тіста
- Листкове тісто бездріжджове — 500 гр
- Яйце — 1 шт
- Бринза — 50 грам
- Сулунгуни — 50 гр
Спосіб приготування
Натріть сир на крупній тертці та відокремте жовток від білка. Розкачайте листкове тісто у квадрат і поділіть на 8 рівних квадратиків. Змастіть їх білком за допомогою кулінарної пензликом. Викладіть на кожний квадратик начинку з сиру. За бажанням можна додати яйце і шматочок вершкового масла. Защіпніть краї і покладіть заготовки на деко, змащені жовтком, у розігріту до 180 градусів духовку на 20-25 хвилин.
Хачапурі по мегрельські
Інгредієнти
- Борошно — 350 гр
- Яйце — 1 шт
- Вода — 250 мл
- Сухі дріжджі — 1/2 ч. ложка
- Масло вершкове — 35 гр
- Сулугуні — 350 гр
- Цукор — 1 ст. ложка
- Сіль — 1 чайна ложка
Спосіб приготування
У теплій воді розчиніть сіль і цукор, додайте борошно з дріжджами, замісіть тісто. Додайте масло та залиште під рушником. Готове тісто розділіть на 2 частини і начиніть сиром. Заліпіть краї, розкачайте у коржик і зробіть дірочку по середині. Змастіть яйцем, посипте сиром і запікайте 30 хвилин при 180 градусах.
Хачапурі по-аджарськи
Інгредієнти
- Пшеничне борошно — 500 гр
- Молоко — 1 стакан
- Сир кавказький — 700 гр
- Дріжджі сухі — 1 чайна ложка
- Яйце куряче 8 шт
- Сметана — 3 ст. ложки
- Цукор — 2 ст. ложки
- Приправа — за смаком
- Сіль — за смаком
Спосіб приготування
Борошно просіяти кілька разів. Молоко підігріти і розчинити в ньому дріжджі, сіль та цукор. Додати в борошно, замісити тісто. Вкласти начинку, запікати в духовці, посипати сиром та додати яйце в центрі через 5 хвилин.
Хачапурі по-тбіліські з сиром сулугуні
Інгредієнти
- Пшеничне борошно — 1 кг
- Кефір — 500 мл
- Яйце куряче — 4 шт
- Сулугуні — 600 гр
- Харчова сода — 3 грами
- Сіль — за смаком
Спосіб приготування
У миску налити кефір, додати просіяне борошно, соду і яйця. Замісити в однорідне тісто. Готувати начинку із сулугуні, яйця і солі. Розпочати формувати коржики і смажити на середньому вогні до золотистої скоринки.
Відеорецепт хачапурі на кефірі
Приємного апетиту!