
Традиційний рецепт узбецького плову за довгий час придбав безліч варіацій. Часто, змінюючи інгредієнти і способи приготування, ми отримуємо зовсім нові страви, що мають таку ж назву, але зовсім інший смак. Однак головними умовами залишаються правильне дотримання пропорцій продуктів і вибір підходящої посуду.
Ароматний розсипчастий гарнір виходить як в казанку на багатті, так і на плиті або в духовці з використанням каструлі. На сході застосовують товстостінний казан з чавуну, а у нас із завданням чудово справляються місткі сотейники з товстим дном і антипригарним покриттям відомих фірм – “Тефаль”, “Rondell” та інших. Однак брендовий посуд має високу вартість, і якщо у вас її немає, можна приготувати смачний плов у звичайній глибокій сковороді з кришкою. Використовуйте для цього наш простий покроковий рецепт з фото.
Ми будемо робити класичний варіант гарніру з бараниною, але також підійде курка, свинина, яловичина або телятина. Іноді, коли гості вже на порозі, а частування немає, на сковороді можна зробити відмінний швидкий плов з смаженою фаршем і томатною пастою.
Інгредієнти
- рис 300 г
- баранина 300 г
- цибуля ріпчаста 300 г
- морква 300 г
- олія рослинна 80 мл
- 40 г сіль
- перець горошком 6 шт.
- базилік 1 пучок
- барбарис 1 ч. л.
- лавровий лист 4 шт.
- часник 1 голівка
На порцію
- Калорії: 268.4 ккал
- Білки: 8.7 г
- Жири: 12.6 г
- Вуглеводи: 30.1 г
- Розігріти сковороду потрібно на великому вогні приблизно 3-4 хвилини. Потім налити в неї рослинне масло.
- Кинути порізану середніми кубиками цибулю. Підсмажити до прозорості.
- Потім відправити в сковороду потерту крупно моркву.
- В зажарку всипати сіль і всі спеції. Не страшно навіть трохи пересолити – рис вбере все зайве.
- Промити м’ясо, нарізати порційними шматочками і додати до цибулі і моркви, смажити 10 хвилин.
- Через 20 хвилин кинути промитий рис. Не перемішувати. І налити воду на 2-3 см вище рівня крупи.
- Закрити кришкою і проварити 15 хвилин на повільному вогні.
- Далі увіткнути в рис цілу головку часнику і потримати, не відкриваючи посуд, ще 10 хвилин.
- Плов готовий. Можна подавати страву на стіл, прикрасивши листочка базиліка і скибочками помідора.
Порада: для кращого засвоєння такого жирного блюда, як плов, його рекомендується вживати з легкими салатами зі свіжих овочів і зеленню.
Як зробити розсипчастим
Розсипчастий плов вважається ідеальним, і багато хто прагнуть приготувати його саме таким. Щоб цього досягти, потрібно знати деякі секрети варіння рису.
Читайте також: Плов з куркою в каструлі – рецепт з фото, як приготувати покроково
- Перша умова – правильний вибір крупи. Для плову найкраще купити довгозерний сорт рису, який не потрібно пропарювати тощо в домашніх умовах, так як цей злак вже оброблений паром при виробництві. Саме він залишається розсипчастим при готуванні. Якщо бажаєте отримати більш м’який і розварений гарнір, беріть круглий рис.
- Другий дуже важливий момент. Перед тим як готувати, крупу потрібно ретельно промивати в “семи водах”, поки рідина не стане прозорою. Так ми видаляємо зайвий крохмаль, який може склеювати зернятка при варінні. Також рис слід заздалегідь замочити в прохолодній воді на кілька годин. Це стосується круглого і довгозернистого непропаренного сорту.
- Перед додаванням в плов води бажано деякий час прожарити рис разом з овочами, так він насититься маслом і не буде склеюватися в один суцільний клубок.
- Якщо ви хочете, щоб вийшов розсипчастий рис, то заливати його потрібно холодною водою. При бажанні отримати клейкий гарнір – гарячої.
- Товщина шару води над рисом повинна бути приблизно два пальця, або 3-4 див. Також можна точно дотримуватися співвідношення 2:1.
- Кришку на блюді не можна закривати до тих пір, поки вся вода не вбереться. Гарнір бажано не перемішувати, це краще зробити всього один раз під кінець готування.
- Важливо знати, що рис не любить великого вогню, тому потрібно варити на плиті, де добре регулюється газ. У процесі приготування продукт потребує достатньої кількості соняшникової олії або вершкового масла.
Порада: головний секрет отримання розсипчастого рису в тому, що він повинен не варитися, а пропариваться в процесі приготування плову.
Застосовуючи ці нескладні правила, можна отримати розсипчастий смачний плов.
Бачачи, скільки існує різних варіантів приготування цієї страви, не бійтеся застосувати свій. Гарнір незмінно виходить апетитним і особливим у кожної господині. Спробуйте робити плов на сковороді, і, можливо, саме цей спосіб стане вашим улюбленим.
Читайте також: Плов з курки в казані – покроковий рецепт з фото, як приготувати в домашніх умовах