
Гриби – смачний делікатес, за допомогою якого можна приготувати не один десяток страв. Вони менш калорійні, ніж м’ясо, до того ж ще й корисні. Не виняток і опеньки. Їх можна тушкувати, смажити, маринувати, солити і заморожувати.
Найпростішим і ситним блюдом є опеньки, смажені в сметані. Додавання цибулі, спецій і свіжої зелені лише посилить аромат і смак грибів. Ми пропонуємо простий детальний рецепт з фото.
Інгредієнти
- опеньки 1,5 кг
- цибуля 4 шт.
- сметана 15% жирності 400 мл
- часник 5 зубчиків
- біле вино 15 мл
- масло вершкове 50 г
- сіль, чорний мелений перець і зелень за смаком
- рубана зелень цибулі-порею або петрушки за смаком
На порцію
- Калорії: 60 ккал
- Білки: 2.2 м
- Жири: 4.4 г
- Вуглеводи: 2.1 г
- Кроки 45 хв.
Відео-рецепт
- Щоб посмажити опеньки з цибулею і сметаною, для початку приготуємо всі необхідні інгредієнти. Гриби ретельно промийте і обсушити на паперовій серветці. Зріжте нижню частину ніжки кожного опенька, тому що вона жорстка.
Візьміть каструлю об’ємом від 3-х літрів, закип’ятіть в ній воду, додайте чайну ложку солі і висипте опеньки. Проваріть їх 15 хвилин на середньому вогні, потім злийте воду.
- Гриби відкиньте на кухонне сито або друшляк і дайте стекти залишкам рідини, вона буде далі заважати.
- Цибулини очистити від лушпиння, наріжте кільцями і обсмажте на сковороді в попередньо розтопленому вершковому маслі до блідо-золотистого відтінку.
Гриби також необхідно обсмажити, але окремо від цибулі. Робіть це на середньому вогні кілька хвилин, постійно помішуючи масу. Опеньки повинні трохи підрум’янитися.
- Гриби з’єднайте з обсмаженою цибулею в одній сковороді, посоліть і поперчіть, все ретельно перемішайте.
- В окремій скляній мисочці змішайте сметану з двома столовими ложками білого вина, додайте жменю подрібненої зелені для аромату і кольору, й трохи збийте соус віночком. Якщо разом з вами будуть обідати або вечеряти діти, вино обов’язково виключіть з рецепту.
- Влийте отриману заправку в цибульно-грибну масу, ретельно перемішайте і тушкуйте під кришкою 15 хвилин, періодично розмішуючи дерев’яною лопаткою. Апетитні опеньки, смажені з цибулею і сметаною, готові!
Порада: для пікантності і аромату страви разом з цибулею можна обсмажити два рубаних зубчики часнику.
Приготувати смачні опеньки в сметані на сковороді дуже просто. Вони стануть відмінним доповненням до картоплі або макаронних виробів. Використовувати такі грибочки можна і як соус до піци. Сметана при бажанні в рецепті замінюється вершками або зовсім не додається. Тоді така закуска підійде в якості інгредієнта для салатів і супів.
Читайте також: Як приготувати заморожені фаршировані перці: рецепти готових з м’ясом і рисом, з фаршем або напівфабрикатів