
Варити компот з сухофруктів можна круглий рік – у магазинах та на ринках вони завжди є в великому асортименті. А практичні господині роблять “сушки” самостійно з власного врожаю. В домашніх умовах можна висушувати яблука, виноград, груші і сливи. Важко отримати тільки курагу, так як спеціальний вид абрикосів, з яких вона готується, дістати складно. З таких саморобних запасів виходять дуже смачні компоти: суміші з сухофруктів надають напою непередаваний аромат і, звичайно, вітамінну користь.
Купівельна суміш зазвичай складається з фініків, чорносливу, кураги, родзинок, яблук і груш, але можуть траплятися і різноманітні поєднання сушених або в’ялених фруктів. На упаковці повинні бути вказані склад, маса, пропорції кожного інгредієнта, калорійність, вміст БЖУ, термін придатності. Ці дані важливі, якщо складати технологічні карти страв, і просто цікаві пересічному покупцеві. Кожен такий набір після покупки потрібно ретельно перебирати і промивати, особливо при варінні компоту для дітей. Але якщо виробник дотримувався технологію і всі вимоги Госту, то проблем з якістю бути не повинно.
Домашні або куплені, всі сухофрукти однаково корисні. Якщо ваша мета – здорове харчування, пропонуємо зварити смачний компот із сушених фруктів з допомогою нашої докладної інструкції з фото.
Інгредієнти
- суміш сухофруктів для компоту 400 г
- вода 4 л
- цукор 250 г
На порцію
Калорії: 104.3 ккал
Білки: 3.1 р
Жири: 6.8 г
Вуглеводи: 6.9 р
Кроки 1 годину. 20 хв. Відео-рецепт
Використовуйте для компоту тільки сухофрукти, які зберігалися в щільно закритій упаковці. Суміш ретельно переберіть і промийте в проточній воді.
Частина підготовленої фільтрованої води відлийте в окрему миску. Замочіть сухофрукти на 1 годину: вони розм’якнуть і краще віддавати сік і корисні вітаміни.
В цей час беріться за приготування сиропу: у каструлі змішайте цукор з залишилася підготовленою водою і доведіть до кипіння.
Всипте сухофрукти разом з водою, в якій вони настоювалися, до сиропу, ретельно перемішайте і залиште варитися під кришкою 15 хвилин. Після закінчення часу напій зніміть з вогню і дайте йому настоятися.
Порада: дієтичний варіант компоту розумніше готувати без цукру. Замість нього використовувати інший підсолоджувач: мед або фруктозу, популярну серед діабетиків і стежать за своєю вагою людей.
Приготування десерту в мультиварці практично не відрізняється, тому рецепт можна докладно не розбирати. Ці апарати мають спеціальні режими “Компот” або “Суп”, які за 20-30 хвилин зроблять ідеальний напій.
Читайте також: Варення з полуниці з цілими ягодами. 6 рецептів заготовки на зиму густого, прозорого і смачного полуничного варення
На зиму закривати такий компот безглуздо, так як сухофрукти можна купити в будь-який час року. Але при необхідності напій консервують і відправляють в прохолодне місце, де він буде без проблем зберігатися 1-2 місяці.
Готовий свіжий компот зберігають у холодильнику не довше одного тижня, після чого його доведеться вилити.
Інформація: компот із сухофруктів люблять не тільки в Україні, він є традиційним і для деяких країн Східної Європи. Подають цей напій по-різному: ще гарячим разом з випічкою або в охолодженому вигляді з льодом і трубочкою.
Суміші з сухофруктів можуть містити в собі всі необхідні людському організму вітаміни. Тому в період авітамінозу в зимово-весняному сезоні нехтувати таким чудовим шансом не варто – варити компоти і пийте з задоволенням. Але пам’ятайте, що завжди потрібно знати міру, інакше десерт принесе не стільки на користь, скільки шкоду.