
Літо – це різноманіття свіжих ягід і фруктів, а в період довгої зими, так і цілий рік, їх можна зберігати в морозилці майже без втрати корисних властивостей і смакових якостей.
Заморожені ягоди дуже популярні в кулінарії, з них готуються різноманітні десерти, соуси, смузі. І, звичайно ж, особливе місце займають компоти. Вони ароматні і повні вітамінів, майже як зварені зі свіжих плодів. Мати в раціоні цей напій актуально взимку – це великий плюс, як для різноманітності меню, так і для підтримки виснаженого авітамінозом організму в тонусі.
Порада: перед варінням компоту ягоди краще не розморожувати, інакше вони втратять багато соку, а разом з ним і частина корисних речовин. А оттаявшие плоди не потрібно заморожувати знову, краще відразу використовувати.
Ягоди для напою можна вибирати на свій смак. І хоча технологічна карта варіння компоту з будь-якого асорті майже незмінна, але все-таки є певні секрети і особливості, які допомагають робити смак десерту більш насиченим, і при цьому максимально зберігати вітамінно-мінеральний склад плодів.
Наші покрокові інструкції з фото, а також відео, допоможуть вам швидко і правильно зварити компот із заморожених ягід і отримати максимум користі.
Зміст
- Рецепт компоту із заморожених ягід малини, чорної і червоної смородини
- Рецепт компоту із заморожених ягід полуниці, ожини, червоної смородини
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Приготування
- Рецепт компоту із заморожених ягід полуниці, вишні, журавлини, малини
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Приготування
- Рецепт компоту із заморожених ягід малини, смородини, обліпихи
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Приготування
- Рецепт компоту із заморожених ягід сливи, червоної і чорної смородини, вишні, чорноплідної горобини
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Приготування
- Користь і шкода
- При вагітності та грудному вигодовуванні
- Рецепт компоту із заморожених ягід малини, чорної і червоної смородини
- Рецепт компоту із заморожених ягід полуниці, ожини, червоної смородини
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Приготування
- Рецепт компоту із заморожених ягід полуниці, вишні, журавлини, малини
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Приготування
- Рецепт компоту із заморожених ягід малини, смородини, обліпихи
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Приготування
- Рецепт компоту із заморожених ягід сливи, червоної і чорної смородини, вишні, чорноплідної горобини
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Приготування
- Користь і шкода
- При вагітності та грудному вигодовуванні
Рецепт компоту із заморожених ягід малини, чорної і червоної смородини
Інгредієнти
- малина 150 г
- чорна смородина 150 г
- червона смородина 150 г
- вода 2.5 л
- цукор 300 г
На порцію
Калорії: 42.55 ккал
Білки: 0.11 г
Жири: 0.05 г
Вуглеводи: 10.28 р
Кроки 30 хв. Відео-рецепт
Наливаємо в каструлю потрібно кількість води, доводимо її до кипіння на сильному вогні.
У киплячу воду додаємо ягоди. Розморожувати їх перед цим не потрібно.
Варимо до закипання на сильному вогні. Коли вода закипить, зменшуємо вогонь до середнього і додаємо цукор.
Після повного розчинення цукру варимо компот ще 5 хвилин. Потім знімаємо каструлю з плити.
Накриваємо кришкою і залишаємо настоятися до охолодження (приблизно на півгодини).
Смачний компот з малини та смородини готовий. При бажанні можна охолодити його в холодильнику і подавати на стіл.
Рецепт компоту із заморожених ягід полуниці, ожини, червоної смородини
Для цього рецепта червона смородина краще, але якщо її немає, можна використати і чорну.
Час приготування: 30 хвилин
Читайте також: Вишня у власному соку на зиму без кісточок з цукром
Кількість порцій: 14
Енергетична цінність
- калорійність – 36,63 ккал;
- білки – 0,20 м;
- жири – 0,04 г;
- вуглеводи – 8,72 р.
Інгредієнти
- ожина – 150 г;
- червона смородина – 150 г;
- полуниця – 200 г;
- вода – 2 л;
- цукор – 200 р.
Приготування
- Наливаємо в каструлю воду, доводимо до кипіння на сильному вогні і додаємо цукор.
- Коли цукор повністю розчиниться, треба додати в сироп ягоди.
- Знову доводимо компот до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо ще протягом 5 хвилин.
- Знімаємо каструлю з плити, накриваємо кришкою і даємо напою настоятися.
Коли узвар охолоне, можна переливати його в глечик і подавати на стіл. За бажанням – охолодити в холодильнику.
Рецепт компоту із заморожених ягід полуниці, вишні, журавлини, малини
Час приготування: 25 хвилин
Кількість порцій: 8
Енергетична цінність
- калорійність – 33,04 ккал;
- білки – 0,16 м;
- жири – 0,09 г;
- вуглеводи – 7,81 р.
Інгредієнти
- полуниця – 20 г (приблизно 4 шт);
- вишня – 150 г;
- журавлина – 20 г (жменю);
- малина – 150 г;
- вода – 1,25 л;
- цукор – 100 р.
Приготування
- Наливаємо в каструлю потрібну кількість холодної води і додаємо ягоди.
- Доводимо до кипіння.
- Всипаємо цукор. Можна збільшити або зменшити його кількість в залежності від ваших смакових уподобань.
- Зменшуємо вогонь, накриваємо каструлю кришкою і варимо протягом 10 хвилин.
Знімаємо з плити готовий ягідний компот і даємо йому охолонути. Для зберігання напій можна прибрати в холодильник, там він не зіпсується ще 2 дні.
Порада: якщо ви хочете використовувати замість цукру мед, то його слід додати у момент, коли напій буде ще теплим, але не гарячим.
Рецепт компоту із заморожених ягід малини, смородини, обліпихи
Смородину можна брати як червону, так і чорну. Даний рецепт припускає використання чорної, але з червоною процес варіння аналогічний. Для більш насиченого смаку і аромату бажано додати свіже яблуко.
Час приготування: 30 хвилин
Кількість порцій: 18
Енергетична цінність
- калорійність – 17,34 ккал;
- білки – 0,02 г;
- жири – 0,05 г;
- вуглеводи – 4,17 р.
Інгредієнти
- малина – 30 г;
- чорна смородина – 30 г;
- обліпиха – 30 г;
- яблуко – 1 шт.;
- вода – 3,5 л;
- цукор – 150 р.
Приготування
- Яблука миємо, нарізаємо рівними скибочками і видаляємо серцевину.
- Наливаємо в каструлю воду і доводимо до кипіння, засипаємо потрібну кількість цукру.
- У киплячий сироп додаємо ягоди і яблуко.
- Після того як узвар знову закипить, варимо ще пару хвилин і знімаємо каструлю з вогню.
- Накриваємо кришкою і залишаємо компот на півгодини настоятися.
Остиглий напій можна поставити в холодильник або відразу розлити по склянках і подавати на стіл неохлажденным.
Читайте також: Болгарський перець з часником на зиму і петрушкою
Рецепт компоту із заморожених ягід сливи, червоної і чорної смородини, вишні, чорноплідної горобини
Час приготування: 1 годину
Кількість порцій: 18
Енергетична цінність
- калорійність – 23,86 ккал;
- білки – 0,06 г;
- жири – 0,02 г;
- вуглеводи – 5,83 р.
Інгредієнти
- слива – 80 г;
- чорна смородина – 80 г;
- червона смородина – 80 г;
- чорноплідна горобина – 80 г;
- вода – 5 л;
- цукор – 300 р.
Приготування
- Наливаємо в каструлю 2 літри води, доводимо до кипіння і додаємо ягоди.
- Знімаємо з вогню й даємо настоятися відвару 20 хвилин (ягоди повинні опуститися на дно каструлі).
- Проціджуємо ягоди через дрібне сито або складену в кілька шарів марлю.
- Додаємо в ягідний настій ще 2,5 літра води і цукор. Доводимо до кипіння і знімаємо каструлю з плити. Даємо охолонути.
Компот готовий, пити його приємніше всього охолодженим.
Порада: для аромату в процесі приготування разом з цукром, можна додати апельсиновий сік і цедру (з одного фрукта) – вони додадуть приємний цитрусовий присмак і зроблять напій більше тонізуючим.
Користь і шкода
Компот із заморожених ягід є чудовою альтернативою всім купівельними сокам і нектарам, які містять занадто багато цукру, і з-за цього їх часте вживання може закінчитися на цукровий діабет. Також в магазинних напоях дуже багато різних консервантів і підсилювачів смаку, а вітамінів практично немає. Інша справа – натуральний компот. Він не тільки чудово справляється з угамуванням спраги, але і збагачує організм людини найважливішими вітамінами і мікроелементами.
Компоти з ягід, як свіжих, так і заморожених, володіють лікувальними властивостями. Але їх цілющі якості безпосередньо залежать від складу асорті. Наприклад, компоти, в яких містяться журавлина, калина або смородина, зміцнюють імунітет, а напій з додаванням малини – прекрасне відновлюючу і жарознижуючий засіб, що особливо корисно в період грипу і простуд. Сливовий компот, в свою чергу, є ефективним проносним засобом.
Але, як і у будь-яких продуктів, у цього напою є свої протипоказання. В ягодах міститься сахароза, тому при цукровому діабеті не рекомендується пити зварені з них компоти. При підвищеній кислотності шлунка надмірне вживання ягідного компоту може призвести до печії. При сечокам’яної хвороби слід пити напій з обережністю і маленькими порціями. Компот з ягід також не рекомендується при проблемах з нирками і набряках – у великих кількостях він може погіршити ситуацію.
При вагітності та грудному вигодовуванні
Компоти з заморожених ягід при вагітності пити можна і навіть потрібно. Головне правило – це помірність, адже навіть такий корисний напій при надмірному вживанні може завдати шкоди майбутній мамі і малюкові.
Багато залежить від того, які саме ягоди були використані при приготуванні компоту, оскільки кожен їх вид має свій унікальний хімічний склад і по-своєму впливає на людський організм. Ось корисні властивості і протипоказання деяких з ягід:
- Полуниця є сильним алергеном, тому її кількість в раціоні вагітної жінки має бути мінімальним. При цьому вона містить величезну кількість вітамінів і мікроелементів. Зокрема, залізо (0,4 мг на 100 грам), яке є дуже важливим під час виношування дитини. Також ягода має сечогінну, знеболювальну, жарознижувальну та протизапальну дію. Але вона вкрай протипоказана при низькому артеріальному тиску, гастриті або виразці.
- Вишня під час вагітності корисна тим, що рятує від нудоти і блювоти, що є великим плюсом під час токсикозу. Також важливу роль відіграє її сприятливий вплив на нервову систему.
- Малина багата вітаміном С, каротином та органічними кислотами. Ця ягода є прекрасним жарознижуючу, потогінну, сечогінну і відхаркувальним засобом.
- Смородина містить в собі велику кількість аскорбінової кислоти. Але під час вагітності до цієї ягоди треба ставитися з обережністю, тому що вона може призвести до загострення гастриту або виразки, якщо вони є.
- Ягоди обліпихи мають загальнозміцнюючі властивості. Вони підвищують імунітет і є прекрасним профілактичним засобом при застуді або грипі.
- Журавлина при вагітності – незамінний протимікробну і сечогінний засіб. Ягода допоможе жінці впоратися з набряками, варикозом і гіпертонією. Однак журавлину слід виключити при виразці і захворюваннях печінки.
- Брусниця сприятливо впливає на роботу нирок і сечовивідних шляхів.
- Агрус багатий на вітаміни С, В, РР і мінералами. Він рекомендується вагітним із захворюваннями серця і анемією. Також ця ягода – прекрасний сечогінний і послаблюючий засіб.
Читайте також: Яблучне пюре на зиму в домашніх умовах: простий рецепт для дітей без стерилізації і цукру, приготування з фото і відео
Ягідний компот можна вживати під час лактації. Проте вводити його в раціон годуючої мами треба поступово, і тільки після того, як малюку виповниться як мінімум місяць. Починати пити компот краще вранці по 1-2 чайній ложки, щоб дитина поступово звикала до нового продукту. При цьому потрібно стежити за реакцією організму. Якщо протягом доби у дитини немає висипань, діареї, газів і інших реакцій, то можна поступово збільшувати дозування день у день.
Важливо: при введенні ягідного компоту в меню годуючої жінки бажано варити його з одного виду ягід і без додавання цукру. Якщо у малюка раптом почнеться алергія, то буде легко визначити, який продукт слід негайно виключити з раціону.
Компот із заморожених ягід – прекрасний спосіб порадувати себе і своїх близьких яскравим літнім смаком навіть у холодні зимові місяці. Готувати цей вітамінний десерт дуже легко, особливо із застосуванням сучасних мультиварок-скороварок. Важливою перевагою є можливість вибрати для компоту саме ті ягоди, які вам більше подобаються, тим самим створивши свій ідеальний напій. Пийте його, скільки хочеться, і будьте здорові!