Рецепт компоту з заморожених ягід: як варити в мультиварці для користі

Рецепт компоту з заморожених ягід: як варити в мультиварці для користі

Літо – це різноманіття свіжих ягід і фруктів, а в період довгої зими, так і цілий рік, їх можна зберігати в морозилці майже без втрати корисних властивостей і смакових якостей.

Заморожені ягоди дуже популярні в кулінарії, з них готуються різноманітні десерти, соуси, смузі. І, звичайно ж, особливе місце займають компоти. Вони ароматні і повні вітамінів, майже як зварені зі свіжих плодів. Мати в раціоні цей напій актуально взимку – це великий плюс, як для різноманітності меню, так і для підтримки виснаженого авітамінозом організму в тонусі.

Рецепт компоту з заморожених ягід: як варити в мультиварці для користі

Порада: перед варінням компоту ягоди краще не розморожувати, інакше вони втратять багато соку, а разом з ним і частина корисних речовин. А оттаявшие плоди не потрібно заморожувати знову, краще відразу використовувати.

Ягоди для напою можна вибирати на свій смак. І хоча технологічна карта варіння компоту з будь-якого асорті майже незмінна, але все-таки є певні секрети і особливості, які допомагають робити смак десерту більш насиченим, і при цьому максимально зберігати вітамінно-мінеральний склад плодів.

Наші покрокові інструкції з фото, а також відео, допоможуть вам швидко і правильно зварити компот із заморожених ягід і отримати максимум користі.

Зміст

  1. Рецепт компоту із заморожених ягід малини, чорної і червоної смородини
  2. Рецепт компоту із заморожених ягід полуниці, ожини, червоної смородини
  3. Енергетична цінність
  4. Інгредієнти
  5. Приготування
  6. Рецепт компоту із заморожених ягід полуниці, вишні, журавлини, малини
  7. Енергетична цінність
  8. Інгредієнти
  9. Приготування
  10. Рецепт компоту із заморожених ягід малини, смородини, обліпихи
  11. Енергетична цінність
  12. Інгредієнти
  13. Приготування
  14. Рецепт компоту із заморожених ягід сливи, червоної і чорної смородини, вишні, чорноплідної горобини
  15. Енергетична цінність
  16. Інгредієнти
  17. Приготування
  18. Користь і шкода
  19. При вагітності та грудному вигодовуванні

Рецепт компоту із заморожених ягід малини, чорної і червоної смородини

Інгредієнти

  • малина 150 г
  • чорна смородина 150 г
  • червона смородина 150 г
  • вода 2.5 л
  • цукор 300 г

На порцію

Калорії: 42.55 ккал

Білки: 0.11 г

Жири: 0.05 г

Вуглеводи: 10.28 р

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • Рецепт компоту з заморожених ягід: як варити в мультиварці для користі

    Наливаємо в каструлю потрібно кількість води, доводимо її до кипіння на сильному вогні.

  • Рецепт компоту з заморожених ягід: як варити в мультиварці для користі

    У киплячу воду додаємо ягоди. Розморожувати їх перед цим не потрібно.

  • Рецепт компоту з заморожених ягід: як варити в мультиварці для користі

    Варимо до закипання на сильному вогні. Коли вода закипить, зменшуємо вогонь до середнього і додаємо цукор.

  • Рецепт компоту з заморожених ягід: як варити в мультиварці для користі

    Після повного розчинення цукру варимо компот ще 5 хвилин. Потім знімаємо каструлю з плити.

  • Рецепт компоту з заморожених ягід: як варити в мультиварці для користі

    Накриваємо кришкою і залишаємо настоятися до охолодження (приблизно на півгодини).

Читайте також:  Ідеальний рецепт бургера: секрети приготування соковитої страви

Смачний компот з малини та смородини готовий. При бажанні можна охолодити його в холодильнику і подавати на стіл.

Рецепт компоту із заморожених ягід полуниці, ожини, червоної смородини

Для цього рецепта червона смородина краще, але якщо її немає, можна використати і чорну.

Час приготування: 30 хвилин

Читайте також: Вишня у власному соку на зиму без кісточок з цукром

Кількість порцій: 14

Енергетична цінність

  • калорійність – 36,63 ккал;
  • білки – 0,20 м;
  • жири – 0,04 г;
  • вуглеводи – 8,72 р.

Інгредієнти

  • ожина – 150 г;
  • червона смородина – 150 г;
  • полуниця – 200 г;
  • вода – 2 л;
  • цукор – 200 р.

Приготування

  1. Наливаємо в каструлю воду, доводимо до кипіння на сильному вогні і додаємо цукор.
  2. Коли цукор повністю розчиниться, треба додати в сироп ягоди.
  3. Знову доводимо компот до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо ще протягом 5 хвилин.
  4. Знімаємо каструлю з плити, накриваємо кришкою і даємо напою настоятися.

Коли узвар охолоне, можна переливати його в глечик і подавати на стіл. За бажанням – охолодити в холодильнику.

Рецепт компоту з заморожених ягід: як варити в мультиварці для користі

Рецепт компоту із заморожених ягід полуниці, вишні, журавлини, малини

Час приготування: 25 хвилин

Кількість порцій: 8

Енергетична цінність

  • калорійність – 33,04 ккал;
  • білки – 0,16 м;
  • жири – 0,09 г;
  • вуглеводи – 7,81 р.

Інгредієнти

  • полуниця – 20 г (приблизно 4 шт);
  • вишня – 150 г;
  • журавлина – 20 г (жменю);
  • малина – 150 г;
  • вода – 1,25 л;
  • цукор – 100 р.

Приготування

  1. Наливаємо в каструлю потрібну кількість холодної води і додаємо ягоди.
  2. Доводимо до кипіння.
  3. Всипаємо цукор. Можна збільшити або зменшити його кількість в залежності від ваших смакових уподобань.
  4. Зменшуємо вогонь, накриваємо каструлю кришкою і варимо протягом 10 хвилин.

Знімаємо з плити готовий ягідний компот і даємо йому охолонути. Для зберігання напій можна прибрати в холодильник, там він не зіпсується ще 2 дні.

Порада: якщо ви хочете використовувати замість цукру мед, то його слід додати у момент, коли напій буде ще теплим, але не гарячим.

Рецепт компоту із заморожених ягід малини, смородини, обліпихи

Смородину можна брати як червону, так і чорну. Даний рецепт припускає використання чорної, але з червоною процес варіння аналогічний. Для більш насиченого смаку і аромату бажано додати свіже яблуко.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 18

Енергетична цінність

  • калорійність – 17,34 ккал;
  • білки – 0,02 г;
  • жири – 0,05 г;
  • вуглеводи – 4,17 р.

Інгредієнти

  • малина – 30 г;
  • чорна смородина – 30 г;
  • обліпиха – 30 г;
  • яблуко – 1 шт.;
  • вода – 3,5 л;
  • цукор – 150 р.

Приготування

  1. Яблука миємо, нарізаємо рівними скибочками і видаляємо серцевину.
  2. Наливаємо в каструлю воду і доводимо до кипіння, засипаємо потрібну кількість цукру.
  3. У киплячий сироп додаємо ягоди і яблуко.
  4. Після того як узвар знову закипить, варимо ще пару хвилин і знімаємо каструлю з вогню.
  5. Накриваємо кришкою і залишаємо компот на півгодини настоятися.
Читайте також:  Соління грибів вдома: 6 найкращих рецептів для гурманів

Остиглий напій можна поставити в холодильник або відразу розлити по склянках і подавати на стіл неохлажденным.

Читайте також: Болгарський перець з часником на зиму і петрушкою

Компот из замороженных ягод - рецепт, как и сколько варить в мультиварке, полезен ли

Рецепт компоту із заморожених ягід сливи, червоної і чорної смородини, вишні, чорноплідної горобини

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 18

Енергетична цінність

  • калорійність – 23,86 ккал;
  • білки – 0,06 г;
  • жири – 0,02 г;
  • вуглеводи – 5,83 р.

Інгредієнти

  • слива – 80 г;
  • чорна смородина – 80 г;
  • червона смородина – 80 г;
  • чорноплідна горобина – 80 г;
  • вода – 5 л;
  • цукор – 300 р.

Приготування

  1. Наливаємо в каструлю 2 літри води, доводимо до кипіння і додаємо ягоди.
  2. Знімаємо з вогню й даємо настоятися відвару 20 хвилин (ягоди повинні опуститися на дно каструлі).
  3. Проціджуємо ягоди через дрібне сито або складену в кілька шарів марлю.
  4. Додаємо в ягідний настій ще 2,5 літра води і цукор. Доводимо до кипіння і знімаємо каструлю з плити. Даємо охолонути.

Компот готовий, пити його приємніше всього охолодженим.

Порада: для аромату в процесі приготування разом з цукром, можна додати апельсиновий сік і цедру (з одного фрукта) – вони додадуть приємний цитрусовий присмак і зроблять напій більше тонізуючим.

Користь і шкода

Компот із заморожених ягід є чудовою альтернативою всім купівельними сокам і нектарам, які містять занадто багато цукру, і з-за цього їх часте вживання може закінчитися на цукровий діабет. Також в магазинних напоях дуже багато різних консервантів і підсилювачів смаку, а вітамінів практично немає. Інша справа – натуральний компот. Він не тільки чудово справляється з угамуванням спраги, але і збагачує організм людини найважливішими вітамінами і мікроелементами.

Компоти з ягід, як свіжих, так і заморожених, володіють лікувальними властивостями. Але їх цілющі якості безпосередньо залежать від складу асорті. Наприклад, компоти, в яких містяться журавлина, калина або смородина, зміцнюють імунітет, а напій з додаванням малини – прекрасне відновлюючу і жарознижуючий засіб, що особливо корисно в період грипу і простуд. Сливовий компот, в свою чергу, є ефективним проносним засобом.

Але, як і у будь-яких продуктів, у цього напою є свої протипоказання. В ягодах міститься сахароза, тому при цукровому діабеті не рекомендується пити зварені з них компоти. При підвищеній кислотності шлунка надмірне вживання ягідного компоту може призвести до печії. При сечокам’яної хвороби слід пити напій з обережністю і маленькими порціями. Компот з ягід також не рекомендується при проблемах з нирками і набряках – у великих кількостях він може погіршити ситуацію.

Компот из замороженных ягод - рецепт, как и сколько варить в мультиварке, полезен ли

При вагітності та грудному вигодовуванні

Компоти з заморожених ягід при вагітності пити можна і навіть потрібно. Головне правило – це помірність, адже навіть такий корисний напій при надмірному вживанні може завдати шкоди майбутній мамі і малюкові.

Багато залежить від того, які саме ягоди були використані при приготуванні компоту, оскільки кожен їх вид має свій унікальний хімічний склад і по-своєму впливає на людський організм. Ось корисні властивості і протипоказання деяких з ягід:

  • Полуниця є сильним алергеном, тому її кількість в раціоні вагітної жінки має бути мінімальним. При цьому вона містить величезну кількість вітамінів і мікроелементів. Зокрема, залізо (0,4 мг на 100 грам), яке є дуже важливим під час виношування дитини. Також ягода має сечогінну, знеболювальну, жарознижувальну та протизапальну дію. Але вона вкрай протипоказана при низькому артеріальному тиску, гастриті або виразці.
  • Вишня під час вагітності корисна тим, що рятує від нудоти і блювоти, що є великим плюсом під час токсикозу. Також важливу роль відіграє її сприятливий вплив на нервову систему.
  • Малина багата вітаміном С, каротином та органічними кислотами. Ця ягода є прекрасним жарознижуючу, потогінну, сечогінну і відхаркувальним засобом.
  • Смородина містить в собі велику кількість аскорбінової кислоти. Але під час вагітності до цієї ягоди треба ставитися з обережністю, тому що вона може призвести до загострення гастриту або виразки, якщо вони є.
  • Ягоди обліпихи мають загальнозміцнюючі властивості. Вони підвищують імунітет і є прекрасним профілактичним засобом при застуді або грипі.
  • Журавлина при вагітності – незамінний протимікробну і сечогінний засіб. Ягода допоможе жінці впоратися з набряками, варикозом і гіпертонією. Однак журавлину слід виключити при виразці і захворюваннях печінки.
  • Брусниця сприятливо впливає на роботу нирок і сечовивідних шляхів.
  • Агрус багатий на вітаміни С, В, РР і мінералами. Він рекомендується вагітним із захворюваннями серця і анемією. Також ця ягода – прекрасний сечогінний і послаблюючий засіб.
Читайте також:  Ефективні методи вирощування дівочого винограду: поради та рекомендації

Читайте також: Яблучне пюре на зиму в домашніх умовах: простий рецепт для дітей без стерилізації і цукру, приготування з фото і відео

Ягідний компот можна вживати під час лактації. Проте вводити його в раціон годуючої мами треба поступово, і тільки після того, як малюку виповниться як мінімум місяць. Починати пити компот краще вранці по 1-2 чайній ложки, щоб дитина поступово звикала до нового продукту. При цьому потрібно стежити за реакцією організму. Якщо протягом доби у дитини немає висипань, діареї, газів і інших реакцій, то можна поступово збільшувати дозування день у день.

Важливо: при введенні ягідного компоту в меню годуючої жінки бажано варити його з одного виду ягід і без додавання цукру. Якщо у малюка раптом почнеться алергія, то буде легко визначити, який продукт слід негайно виключити з раціону.

Компот із заморожених ягід – прекрасний спосіб порадувати себе і своїх близьких яскравим літнім смаком навіть у холодні зимові місяці. Готувати цей вітамінний десерт дуже легко, особливо із застосуванням сучасних мультиварок-скороварок. Важливою перевагою є можливість вибрати для компоту саме ті ягоди, які вам більше подобаються, тим самим створивши свій ідеальний напій. Пийте його, скільки хочеться, і будьте здорові!

admin
Оцініть автора
Додати коментар