
До овочів, які зберігаються чи не всю зиму до нового врожаю, відноситься капуста. Але негативний момент в тому, що чим довше вона лежить, тим більше корисних елементів втрачає. Прекрасна альтернатива — засолювання капусти.
Варіантів такого способу заготівлі — маса. Сьогодні мова піде про найпоширеніших з них: про маринованнии з оцтом і сіллю, а також про засолюванні без використання оцту і про квашенні з морквою.
Зміст
- Як солити капусту з цукром і оцтом
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Покроковий рецепт засолки без оцту
- Як засолити з морквою і оцтом
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
Як солити капусту з цукром і оцтом
Приготувати запаси смачною капустки на зиму можна різними способами. Коли в рецепті присутній оцет, мова йде про маринуванні. Вашій увазі пропонується класичний рецепт капусти з оцтом і цукром.
Енергетична цінність продукту
В 100 г готового продукту міститься:
- білки – 1,7 м;
- жири – 6,6 м;
- вуглеводи – 8 г;
- калорійність – 91 ккал.
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій – 15.
Інгредієнти
- капуста білокачанна – 1,5 кг;
- цибуля – 2 шт.;
- лавровий лист – 2 шт.;
- олія соняшникова рафінована – 120 мл;
- часник – 5 зубків;
- чорний перець – 5-7 горошин;
- гвоздика – 3-4 бутона;
- вода – 1 л;
- цукор – 20 г;
- сіль – 20 г;
- оцет 9% – 20 р.
Процес приготування
- З капусти зніміть верхній шар листя. Якщо після цього залишилися ще мляві і пошкоджені, зніміть їх теж, щоб соління не потрапив жоден бракований шматочок. Мити капусту не потрібно.
- Наріжте її тонкими смужками. Робити це можна як за допомогою ножа, так і на спеціальній шатківниці.
- Очистіть цибулю від шкірки, поріжте його на тонкі півкільця.
- Часник почистіть і наріжте тоненькими пластинками.
- Додайте капусту, цибулю і часник і трохи розімніть їх пальцями.
- Отриману овочеву масу расфасуйте за літровим або трилітровим банкам і трохи притисніть, але занадто щільно трамбувати не потрібно.
- Тепер приготуйте маринад. Для цього закип’ятіть в каструлі воду, всипте в неї цукор, сіль, приправи. Як тільки знімете з вогню, влийте оцет і олію.
- Коли маринад охолоне до кімнатної температури, пора заливати ним капусту. Накрийте банки капроновими кришками і відправте солити в прохолодне місце (але не в холодильник) на 24 години.
Читайте також: Рецепт квашених помідорів в каструлі: рецепт з фото покроково, як заквасити в каструлі
По закінченні цього терміну закуску можна подавати до столу. Такий рецепт капусти з оцтом і цукром дуже простий і буде під силу будь-якій господині.
Не забувайте, що маринована капуста протипоказана до вживання тим, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Але за умови, що ви будете вживати її в міру, шкоди точно не буде. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт засолки без оцту
Людям, що страждають підвищеною кислотністю шлунка, так і з проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту в цілому, не рекомендовано вживати в їжу продукти з кислим оцтовим смаком. Але солона капустка – ласощі, від якого багато любителі поїсти чи можуть відмовитися. І не потрібно, адже є простий спосіб, як солити капусту без оцту – так званий холодний засолення.
Інгредієнти
- Капуста білоголова 3 кг
- Морква ½ кг
- Сіль 30 р
- Чорний перець 10-12 горошин
- Кмин 5 г
- Лавровий лист 2 шт.
На порцію
Калорії: 27 ккал
Білки: 1.8 м
Жири: 0.1 г
Вуглеводи: 6.8 г
Кроки 60 хв. Відео-рецепт
З головок капусти зніміть верхні листки, поріжте їх на 4 частини, видаліть качан і нашаткуйте капусту тонкими смужками.
Подрібнену капусту, посипте сіллю і ретельно вимісіть руками, при цьому розминаючи її пальцями і придавлюючи кулаками за принципом вимішування тіста. Це потрібно для того, щоб з’явився капустяний сік.
Коли з маси виділиться рідина, додайте перець, лавровий лист і кмин, ще раз перемішайте і перекладіть капусту в скляні баночки. Щільно її утрамбуйте.
Накрийте банки чистими серветками і покласти у велику миску, щоб у неї міг стікати розсіл, який утворюється в процесі бродіння. У такому вигляді залиште солити капусту на дві доби.
По закінченні цього часу накрийте банки капроновими кришками і зберігайте в холодильнику.
Читайте також: Гливи мариновані – рецепт швидкого приготування на зиму в домашніх умовах
Якщо все зроблено правильно, пропорції дотримані, капуста буде хрустіти і вийде така сама апетитна, як на професійних фото і відео з Інтернету. Летить вона за хвилину! Ця закуска багата вітамінами і не протипоказана людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Так що запасайтеся вітамінами і насолоджуйтеся приємним смаком і хрускотом домашньої солоної капустки!
Як засолити з морквою і оцтом
Щоб квашена капуста виглядала більш привабливо і мала додатковий смаковий відтінок, у багато рецепти при солінні додано моркву. Спробуйте приготувати таку капусту. Це дуже смачно і швидко!
Енергетична цінність продукту
В 100 г готового продукту міститься:
- білки – 1,8 г;
- жири – 7,3 м;
- вуглеводи – 16,3 г;
- калорійність – 132 ккал.
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій – 5.
Інгредієнти
- капуста – 500 г;
- моркву невеликого розміру – 2 шт.;
- лавровий лист – 3-4 шт.;
- вода-250 мл;
- цукровий пісок – 60 г;
- сіль – 10 г;
- олія рослинна (соняшникова) – 50 мл;
- оцет 9% – 70 мл
Процес приготування
- Головку капусти позбавте від верхнього шару листя, подрібніть за допомогою шатківниці, ножем або в кухонному комбайні.
- Морква почистіть, гарненько вимийте і подрібніть на крупній тертці. Або просто наріжте її тонкою соломкою або натріть на тертці для овочів по-корейськи.
- Змішайте овочі, розімніть їх пальцями, щоб надалі вони краще пустили сік. Додайте спеції і ще раз гарненько вимісіть. Помістіть в банку і щільно утрамбуйте.
- Наступний етап – приготування маринаду. Для цього в окріп всипте сіль і цукор. Як тільки знімете воду з вогню, влийте в неї оцет і олію. Подальша варіння не потрібно.
- Поверх капусти покладіть лавровий лист, залийте гарячим розсолом, накрийте тарілкою і залиште при кімнатній температурі на добу.
Читайте також: Компот з яблук і груш на зиму – простий рецепт на 3 літрову банку, в каструлі, без стерилізації
По закінченні цього часу капусту можна їсти. Зберігатися вона повинна не в домі, а в погребі чи холодильнику. Якщо є бажання, зробіть смак улюбленими спеціями.
Є ще величезна кількість рецептів приготування смачної закуски з додаванням різних інгредієнтів, наприклад, таких як буряк, або спецій. Деякі господині користуються морською сіллю замість кам’яної. Головне-робити все з любов’ю, вкладаючи в цю справу душу, і тоді будь-яка їжа вийде смачною і принесе користь.
Нових вам звершень на кулінарному терені, приємного апетиту і бадьорого хрускоту!