
Курячий суп користується великою популярністю завдяки своїй низькій калорійності, ніжному насиченому смаку і легкості в приготуванні. А яким апетитним вийде це страва, якщо зварити його з квасолею. Просто пальчики оближеш! Варіантів приготування дуже багато. Наприклад, можна поекспериментувати і спробувати зробити юшку з бобовими різного кольору: червоними, білими або навіть чорними.
Зміст
- Рецепт супу з квасолею і куркою
- Рецепт квасоляного супу з куркою і гречкою
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Приготування з копченою куркою
- Особливості приготування в мультиварці
Рецепт супу з квасолею і куркою
Інгредієнти
- вода фільтрована 2 л
- стегенця курячі 2 шт.
- біла квасоля 1 стакан
- цибуля ріпчаста 1 шт.
- морква 1 шт.
- картопля 2 шт.
- паста томатна 60 г
- олія 20 г
- перець чилі (свіжий або сушений) 1 стручок
- сіль 1/2 ст. л.
- перець чорний мелений 1/2 ч. л.
- свіжа петрушка 20 г
- свіжий кріп 20 г
На порцію
Калорії: 59.53 ккал
Білки: 4.22 р
Жири: 2.37 р
Вуглеводи: 5.87 р
Кроки 1 годину. 45 хв. Відео-рецепт
Спочатку треба замочити бобову квасоля години на 3 в холодній воді, яку періодично потрібно міняти.
Починаємо з бульйону. Окосту ретельно промиваємо, заливаємо і ставимо на плиту. Щоб дійти до готовності, їм буде потрібно близько 40 хвилин. Потім м’ясо треба дістати і покласти в окрему тарілку остигати, а після цього знімаємо його з кістки і нарізаємо на порції (можна розділити по волокнах).
У киплячий бульйон засипаємо квасоля. Вона буде варитися довго – майже годину.
В цей час готуємо піджарку: треба очистити і обробити овочі – цибулю шаткуємо тонкими півкільцями, а ось для подрібнення моркви скористаємося теркою з великої осередком.
Розігріваємо на плиті сковороду змащуємо маслом і закидаємо цибулю, а трохи згодом додаємо моркву. Коли овочі стануть м’якими, вливаємо до них соус — суміш томатної пасти і води. Накриваємо кришкою, залишивши невеликий отвір для виходу пари, і тушкуємо близько чверті години на слабкому вогні. Слідкуйте за кількістю води, якщо вона випарувалася, додайте ще трохи окропу, інакше супова заправка може підгоріти.
Настала черга гострого перцю — його треба очистити від насіння, плодоніжки і дрібно нарізати. Робити це краще в рукавичках, так як його сік негативно впливає на шкіру, викликаючи роздратування. Перекладаємо перчик у сковорідку, разом з ним слід овочеву масу приправити сіллю, меленим перцем та іншими спеціями за вашим смаком. Даємо потомитися на плиті ще 2 хвилини і вимикаємо вогонь.
Тепер займемося картоплею. Очищаємо картоплю від шкірки і нарізаємо. Відправляємо брусочки у посуд з квасолею (вона повинна бути м’якою).
Через трохи менше чверті години перекладаємо в суп вміст сковороди і шматочки курячого м’яса. Варимо ще хвилин п’ять.
Залишається тільки приправити свіжою ароматною зеленню — це робиться в самому кінці перед зняттям каструлі з плити.
Читайте також: Гороховий суп без картоплі і з картоплею, рецепт, технологічна карта
От і все. Смачний суп з квасолею, зварений за класичним рецептом, готовий!
Порада: альтернативним і більш швидким і простим варіантом є юшка, приготована не з сухою, а з консервованою квасолею. Краще всього підійдуть бобові, законсервовані в соусі з помідорів. При такому способі відразу відпадає необхідність попереднього замочування і довгого варіння продукту. Треба просто в момент додавання піджарки разом з нею викласти в каструлю вміст банки.
Рецепт квасоляного супу з куркою і гречкою
Час приготування: 1 година 15 хвилин
Кількість порцій: 12
Енергетична цінність
- калорійність – 43.47 кКал;
- білки – 2.86 г;
- жири – 0.93 г;
- вуглеводи – 5.85 р.
Інгредієнти
- вода – 2 л;
- куряча грудка (або інші частини тушки) – 200 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- картопля – 300 г;
- крупа гречана – півсклянки;
- квасоля – 0,5 склянки;
- томат – 2 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- масло рослинне – 2 ст. л.;
- зелень – 1 пучок;
- сіль – за смаком.
Покрокове приготування
- Перед тим як приступати до готування, замочуємо квасоля години на 3 в холодній воді, яку час від часу потрібно міняти.
- А ми почнемо готувати з бульйону. Курячу грудку відварюємо в киплячій воді протягом 30 хвилин. Потім дістаємо її і даємо охолонути. А в киплячу рідину закладаємо картоплю, нарізану невеликими кубиками. Потрібно трохи зменшити вогонь, він повинен бути сильним настільки, щоб підтримувати слабке кипіння.
- У курячої грудки треба видалити всі кісточки, розділити м’ясо на волокна і відправити назад в суп.
- А тепер слід зайнятися обсмаженням інших інгредієнтів. Першою відправляємо на сковороду моркву, попередньо почистивши її і нарізує кубиками. І відразу ж слідом засипаємо гречану крупу. Обсмажуємо все разом до напівготовності овоча.
- Після цього закидаємо помідори, а потім цибулю. Нарізка йде та сама, що і у випадку з морквою. Коли овочі злегка просмажиться, додаємо бобові і трохи курячого бульйону прямо з каструлі. Тушкуємо під кришкою близько 3 хвилин, потім додаємо дрібно нарізаний або пропущений через прес часник, готуємо ще пару хвилин.
- Нарешті, перекладаємо вміст сковорідки в каструлю. Залишається поварити ще 20 хвилин, і суп буде готовий.
Читайте також: Користь квасоляного супу Суп з квасолею для схуднення – калорійність, можна дитині 2 років, мамі, що годує, при вагітності і гв, користь при схудненні
Перед подачею на стіл прикрасьте блюдо свіжою зеленню і заправте майонезом або сметаною.
Приготування з копченою куркою
Такий квасолевий суп готується дуже швидко. Особливо — якщо замінити звичайну суху квасоля консервована. Принцип простий. У киплячу воду закидаємо копчену курячу грудку і пару порізаних картоплин. А поки вони варяться, пасеруємо у вершковому маслі цибулю і моркву. При цьому до них варто додати половину чайної ложки цукрового піску. Готові овочі перекладаємо в каструлю з супом. В цей же час засипаємо туди ж квасоля (консервовану). Через 10 хвилин додаємо зелень, спеції і вимикаємо плиту. Щоб юшка вийшла ще більш ароматною, даємо їй настоятися близько чверті години. Коли дивишся фото і відео зі стравами, в яких присутні копченості, здається, що аромат проникає навіть через монітор.
Особливості приготування в мультиварці
Недарма мультиварка користується величезною популярністю в наш час. Цей простий побутовий прилад значно полегшує процес готування. Що стосується квасоляного супу, то для приготування таким способом краще всього підійде консервована квасоля. Якщо ж все-таки ви використовуєте суху, то її слід замочити і відварити окремо. У чашу спочатку треба викласти цибулю і моркву, потім курку, все обсмажити на режимі «Смаження» або «Випічка». Додати квасолю і картоплю. Залити окріп і, переключивши прилад на режим «Суп» або «Гасіння», варити близько півгодини.
Порада: щоб правильно вибрати квасоля, при покупці зверніть увагу на її зовнішній вигляд. Бобова суміш повинна бути розсипчастою, не містити в собі сторонніх предметів, а самі зерна, в свою чергу, рівними за розміром, мати гладку поверхню без плям і пошкоджень. Якщо ви купуєте фасовані бобові, то вивчіть упаковку – вона повинна бути цілісною. Дуже важливо при цьому звернути особливу увагу на термін придатності продукту.
Як виявилося, приготувати дуже смачне ароматне перше блюдо зовсім нескладно. Квасолевий суп з курочкою чудово підійде при дієтичному харчуванні. Він, безсумнівно, сподобається не тільки дорослим, але й дітям, яких часто так складно нагодувати. Але повірте, цей суп будь-яка дитина буде уплітати за обидві щоки. Величезним плюсом юшки є її гарний зовнішній вигляд – фасолинки в бульйоні упереміш з овочами виглядають просто чарівно і дуже апетитно.