
Від самого слова “аджика” вже віє палким кавказьким характером. Ця закуска повністю виправдовує своє походження: пекучий, гострий і пікантна. Готується легко, з’їдається із задоволенням.
Зробити її приготування ще більш швидким та простим, та при цьому зберегти максимум корисних речовин, допоможе заготівля аджики на зиму без варіння. Смак у неї буде не тільки гострим, але і кисленьким. Вашій увазі пропонується сира аджика з хріном і часником з помідорів на зиму без варіння.
Рада: при подрібненні продуктів для пекучого страви можна використовувати блендер – маса вийде більш однорідної, але може втратити свій яскравий колір і стати бляклої. Тому краще застосовувати м’ясорубку.
Інгредієнти
- помідори 2,5 кг
- солодкий перець 1,5 кг
- гострий перець у стручках 7 шт.
- часник 200 г
- корінь хрону 100 г
- 40 г сіль
- цукор 20 г
На порцію
Калорії: 30 ккал
Білки: 1.2 м
Жири: 0 м
Вуглеводи: 6.5 м
Кроки 60 хв. Відео-рецепт
Переберіть помідори, видалити всі підгнилі та перезрілі плоди. Для холодної аджики вибирайте томати більш щільні і м’ясисті. І менш соковиті сорти, наприклад, “сливки”. Так як в цьому рецепті пропущений етап варіння, в процесі якого зайва рідина випарюється.
Помідори помийте, поріжте кожен на кілька часточок і пропустіть через м’ясорубку.
Солодкий перець розрізати на дві частини, видаліть “хвостики”, насіння і перегородки. Подрібніть овоч з допомогою м’ясорубки.
Гострий перець почистіть таким же чином, обов’язково прослідкуйте, щоб не залишилося насіння, оскільки вони – найбільш пекуча частину овоча. Так само пропустіть його через м’ясорубку.
Часник почистіть і подрібніть за допомогою чеснокодавкі.
Очистіть корінь хрону. Найзручніше це робити овочечисткою і не зрізати шкірку, а зіскоблювати.
Змішайте всі інгредієнти, додайте цукор і сіль.
За простерилизованным банкам розкладіть аджику так, щоб вона не доходила до верху на 3 сантиметри. Поставте наповнені ємності в глибокі тарілки, накрийте кришками, але нещільно, залиште киснути протягом 5 діб. Кілька разів в день перемішуйте аджику.
Так як в процесі квашення маса істотно зменшується в об’ємі, через 5 днів перекладіть її у відповідні за розміром банки, теж заздалегідь простерилізовану. Загорніть кришками і відправте на зберігання в темне прохолодне місце.
Порада: хрін в процесі подрібнення виділяє різкий запах, який подразнює слизові оболонки очей і носа. Щоб вирішити цю проблему, помістіть посуд, в яку буде виходити подрібнений овоч, у великий пакет. Коли підкладіть миску під м’ясорубку, верхню частину пакету обмотайте навколо країв приладу.
Не забувайте, що сира домашня аджика може закиснути, якщо не дотримуватися вимоги до чистоти посуду і самих овочів. Всі ємкості для приготування закуски обдайте окропом або промийте з содою. А інгредієнти повинні бути абсолютно сухими, щоб соус не потрапила жодна крапля води.
Читайте також: Про томатно-вершковому соусі: рецепт для спагетті, як правильно приготувати
Якщо ви любитель класичних способів заготівлі, можете зробити аджику з хріном і часником, що пройшла термічну обробку, тобто з варкою. В цьому випадку всі інгредієнти точно так само подрібнюються, але при цьому їх треба поварити перед закруткою протягом півгодини. Часник додавайте ближче до кінця готування, приблизно за 5 хвилин до того, як будете знімати пекучу масу з вогню і розкладати по банках.
Аджика з помідор і часнику з додаванням хрону виходить дуже гострою. Підсилює цей смак пекучий перець. До речі, його можна і не додавати, щоб соус вийшов не таким гострим. Але перець, крім гостроти, додає ще й додатковий смаковий відтінок.
Тепер ви знаєте, як робити смачну аджику без варки! Удачі вам з заготовками і приємного апетиту!