Аніс і бадьян: різниця між ароматними спеціями для кухні

Аніс і бадьян: різниця між ароматними спеціями для кухні

Аніс і бадьян: різниця між подібними ароматами

Як би там не було, але часом важко зрозуміти аніс і бадьян, різниця між ними може здаватися незначною, однак вона є суттєвою. Обидва ці аромати, аніс і бадьян, так часто плутають, і це не дивно. Їх використовують у схожих рецептах, майже ідентичний запах під час приготування їжі вводить в оману. Але, почекай, чи дійсно вони такі однакові?

Походження та ботаніка

  • Аніс: походженням із Середземноморського регіону, він відомий ще з часів Стародавнього Єгипту. Рослина належить до родини зонтичних і має невеликі білі або жовтуваті квіти, а також маленькі овальні насіння — саме вони нададуть знайомий солодкий аромат.
  • Бадьян: звідси, з Азії, родом він. Китай, В’єтнам — ось його батьківщина. Виглядає він, як деревце, яке сягає 8 метрів у висоту. Його зіркоподібні плоди, вкриті коричневою шкіркою, справжнє естетичне диво.

Ось так, вони різні буквально з коріння.

Хімічний склад та аромат

Що одразу відзначаєш — це запах, та знову ж, він змушує на хвильку задуматися, чи не одне це і те саме? Ті ж ефірні олії, у їхньому складі той самий анетол — ось основна ароматична складова, яка надає обом спецій схожого солодкого аромату.

  1. Аніс: має у своєму складі близько 90% анетолу.
  2. Бадьян: містить більше ароматичних компонентів, таких як сафрол, лімонен та інші, які надають багатогранну запахову палітру, роблячи його запах тоншим, унікальнішим.

Так, ось воно — відмінність на рівні молекул, чого і не побачиш відразу.

Читайте також:  Відмінності імен Матей та Матвій: значення і походження

Використання в кулінарії

Ну, тут є де розвернутися, чи не так? Використання цих спецій різноманітне, хоча і може на перший погляд здаватися схожим. Але не все так просто:

Спеція Поширене використання
Аніс Часто додають у печиво, кекси, алкоголі (особливо в абсенті) – він робить напої освіжаючими. Ароматизує чаї, близькосхідні страви, додається у солодощі та навіть зубну пасту.
Бадьян Використовують у бульйонах, глазурях, десертах. Часто його додають у свинину або качки для багатшого смаку, в чай, компоти. Він також входить до складу знаменитої китайської суміші «5 спецій».

Яка ж то різниця, еге ж? Солодке й солодке, але все ж таки, що з чим краще змішувати.

Лікувальні властивості

Обох цих ароматів використовують і в медицині. Наче тіскочок, що допоможе за безлічі проблем:

  • Аніс: покращує травлення, зменшує здуття живота, має відхаркувальні властивості. Додає наснаги, знімає стрес, покращує настрій.
  • Бадьян: також допомагає перетравлювати, полегшує болі у животі. Ще й вірусами може боротися, зміцнювати імунітет! Невже?

І тут, як кажуть, ніде правди діти: обидва гарні, але кожен якось і по-своєму.

Культурна значущість

У багатьох культурах ці спеції носять власну символіку. Аніс вважається символом здоров’я в християнському світі, тоді бадьян із зіркоподібним виглядом став символом злагоди та правди у східних країнах.

Тому, тут навіть не дивина, що аніс і бадьян, різниця яких на перший погляд ледь помітна, займають своє особливе місце в різних культурах.

Висновок: дещо про розмаїття на один запах

Аніс чи бадьян? Різниця є. І, якщо ти несподівано захочеш припустити, що це ціле безліч синонімів — почекай. Підвісиш на мисленні повітря різне, і саме воно розкриє деталі. Так само й тут: здавалося б, однакові, а придивись — різні. Різні живучі привиди. Це наче одному настоянка для душі, іншому — пряний запах для свята. Вибіркісний, так.

Читайте також:  Різниця між полярним та екваторіальним радіусом Землі: що варто знати
admin
Оцініть автора
Додати коментар