
Експерти дали детальну відповідь.
Вівсянка — подрібнений овес. Класична крупа вариться близько пів години, “швидку” кашу варити не потрібно. Причому в останньому випадку пластівці виходять тонкими, дрібними, в них немає лусочок, інформує dvagusya.com.ua.
Дуже багато хто не знає, чи слід мити цю кашу, перш ніж почати її варити. Найчастіше ні, але іноді про це варто подумати.
- Чому не треба мити вівсянку
- Як прибрати лусочки
- В яких випадках крупу можна мити
Чому не треба мити вівсянку
Люди дуже недовірливі — і у деяких навіть пластівці викликають побоювання — де вони лежали, чи немає пилу, чому в каструлі з вівсянкою така каламутна вода?
Але пил є цінним борошном. Після того, як пластівці будуть залиті водою, воно просто спливає наверх, що і робить суміш каламутною. Але саме ця мука, що є джерелом клейковини, дозволяє отримати в результаті обволікаючу масу — вона захищає наш шлунково-кишковий тракт від появи ерозії.
Оскільки саме це борошно робить вівсянку настільки корисною, промивати її не слід — ви просто змиєте всю користь. Причому в магазинах можна зустріти дорогі крупи, які не мають такої «пудри». Після варіння каша виходить дуже фактурою, не в’язкою, але і користі в ній зовсім небагато.
А щоб зробити кашу ще більш корисною, перед варінням слід на пару хвилин замочити пластівці у воді і тільки потім відварювати в цій же рідини. Завдяки цьому вивільниться максимум клейковини.
Як прибрати лусочки
І якщо з борошном все ясно, то як бути з лусочками, які плавають в каші? На думку дієтологів, вони дуже корисні для нашого кишечника, оскільки очищають організм, допомагають виводити токсини.
Читайте також: Авокадо: користь і шкоду для організму людини, жінки, чоловіки, калорійність, як його їдять
Правда, такі лусочки, якщо говорити чесно, заважають нормальному вживанню каші: вони застрягають в зубах, що знижує апетитність каші. Але і тут мити пластівці не потрібно — досить залити їх водою і за допомогою шумівки зібрати лусочки, що спливли.
В яких випадках крупу можна мити
Якщо ви хочете зробити з пластівців десерт або вжити їх у вигляді сухого сніданку, то від борошна, звичайно, краще позбутися — саме воно робить консистенцію каші неоднорідною, що нагадує кисіль. Тільки в такому випадку вівсянку можна промити, а вже потім відварити і за смаком додати ягоди або мед.