
Кетчуп – це один з найпопулярніших соусів у світі, який використовує практично кожна людина. Його подають до картоплі, м’яса, спагеті, застосовують у приготуванні різних страв і багато іншого. І хоч безліч торгових марок на сьогоднішній день пропонують різноманітний вибір цього томатного соусу на прилавках магазинів, тільки саморобний виходить таким, що пальчики оближеш.
Спробуйте і ви хоч раз приготувати домашній кетчуп з помідорів з крохмалем самостійно, користуючись нашим простим і доступним рецептом, і ви більше ніколи не будете купувати цей соус в магазинах. А для більшої наочності ми провели детальні покрокові інструкції фото.
Інгредієнти
- помідори 1,3 кг
- цибуля ріпчаста 2 шт.
- часник 6 зубчиків
- перець чилі 2 шт.
- крохмаль (картопляний) 4 ч. л.
- оцет винний червоний 200 мл
- цукор-пісок 100 г
- перець духмяний (горошок) 10 шт.
- кориця (палички) 2 шт.
- бадьян (зірчастий аніс) 4 шт.
На порцію
Калорії: 50.3 ккал
Білки: 0.8 м
Жири: 0.1 г
Вуглеводи: 11.3 м
Кроки 1 годину. 45 хв. Відео-рецепт
Почнемо заготівлю кетчупу на зиму з обробки овочів – 6 зубчиків часнику і 2 цибулини необхідно очистити від лушпиння, сполоснути під проточною водою разом з помідорами і гострим перчиком чилі і потім добре обсушити всі овочі паперовими рушниками насухо.
Черговим кроком буде бланшування томатів – на них необхідно зробити неглибокі хрестоподібні надрізи, слідом на пару хвилин помістити в окріп і відразу ж після цього перекласти в ємність з льодом. Якщо такого під рукою не виявилося, то холодна вода теж зійде, головне — організувати різницю температур, яка дозволить зупинити термічну обробку продукту. Тепер треба зняти у шкірку, зробити це буде легко, після бланшування вона сама стане відходити.
Видаляємо у помідор місця кріплення плодоніжки, крупно ріжемо томати, цибулю і чилі і відправляємо їх у чашу блендера – все ретельно перебиваємо в однорідну масу, шматочків залишатися не повинно.
Зубці часнику пропускаємо через прес і також додаємо в томатну суміш разом з іншими спеціями і прянощами – запашним перцем, бадьяном і паличками кориці.
Переливаємо пюреподібний томатний соус в каструлю з товстим дном і відправляємо її на середній вогонь. Як тільки маса закипіла, зменшуємо полум’я до мінімального значення, і залишаємо тушкуватися приблизно на 35 хвилин.
Після цього даємо кетчупу трохи охолонути і перетираємо його через дрібне сито, щоб позбутися від спецій, які вже віддали весь свій смак і аромат.
Повертаємо помідорну масу в каструлю для варива, наливаємо туди 200 мл червоного винного оцту і засипаємо 100 г цукру – все ретельно перемішуємо і ставимо назад на плиту. Доведіть суміш до кипіння і варіть ще 10 хв.
Не гаючи часу, візьміть 4 столові ложки крохмалю і розведіть його у прохолодній воді гарненько при цьому заважаючи, щоб не було ніяких грудочок.
Отриманий розчин з крохмалем влийте киплячу томатну масу, старанно розмішайте і після повторного закипання рідини, варіть ще 2-3 хвилини.
Пряний, ароматний кетчуп готовий, залишилося тільки розлити його по сухим стерильним ємкостей і закатати прокип’яченими кришками. Переверніть закатані банки горловинами вниз і залиште остигати під теплим пледом на ніч. Зберігайте домашній кетчуп в холодильнику або в будь-якому іншому прохолодному темному місці.
Порада: щоб ваш соус вийшов ароматним і смачним, використовуйте для його приготування тільки стиглі та соковиті томати – від недозрілих плодів краще відмовитися.
Цей рецепт настільки легкий у виконанні, що впоратися з нею зможе навіть початківець кулінар. Тому біжіть швидше в магазин, докупайте відсутні інгредієнти і швидше готуйте смачний кетчуп з помідорів на зиму з крохмалем на своїй кухні. Приємного апетиту та нових кулінарних знахідок!
Читайте також: Соус бешамель – 5 класичних рецептів у домашніх умовах