
Мало знайдеться людей, які не чули про користь свіжого шпинату. Адже в ньому міститься величезна кількість білка, вітамінів і мікроелементів, тому рослина може по праву вважатися одним з найбільш важливих продуктів. В наш час корисну зелень все частіше вирощують на дачі і навіть на балконі.
Але багато хочуть знати, чи можна заморозити шпинат в морозилці, щоб готувати з нього різноманітні страви, коли прийде зима. Виявляється, що ця рослина можна заморожувати і зберігати досить довго.
Зміст
- Заморожування сирого шпинату
- Компактна заморозка шпинату
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Секрети заморозки
- Терміни зберігання
- Тара для зберігання
Заморожування сирого шпинату
Найпростіше заготовляти сирий шпинат. Процес підготовки проходить швидко, а вітамінів при такому способі зберігається максимум.
Інгредієнти
- шпинат свіжий 500 г
На порцію
Калорії: 20.8 ккал
Білки: 2.9 г
Жири: 0 м
Вуглеводи: 2.3 г
Кроки 30 хв. Відео-рецепт
Для початку відбирають молоді рослини, які ще не цвіли. Миють шпинат під проточною водою, щоб гарненько змити з нього всю пил і частинки землі. Правильний спосіб заготівлі передбачає заморожування рослин з мінімальним кількістю вологи. Тому шпинату дають добре стекти, а потім обережно обсушують паперовим рушником.
Обрізають жорсткі стебла. Листя складають стопкою і ріжуть крупно.
Викладають на харчову плівку, щільно обертають нею або складають в пакетик і кладуть у морозильну камеру.
Те ж саме можна зробити з нарізаним шпинатом. Тільки розкладати його потрібно порційно по маленьких пакетиках або контейнерах. У такому разі листочки можна використовувати для приготування супів або інших страв, навіть не розморожуючи. Існує безліч відео, в яких розповідається про рецепти зі шпинату, в тому числі і замороженого.
Читайте також: Заморожування горошку – рецепт на зиму
Компактна заморозка шпинату
Морозити запас можна і бланшований шпинат. В такому випадку він займає набагато менше місця в морозилці, а час на приготування страв з вітамінізованої зелені скорочується.
Час приготування: 30 хвилин
Кількість порцій: 5
Енергетична цінність
- калорійність – 20.8 кКал;
- білки – 2.9 г;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 2.3 р.
Інгредієнти
- шпинат свіжий – 500 г;
- вода – 1 л.
Покрокове приготування
- Шпинат ретельно миють, але обсушувати його не потрібно.
- Стебла зрізують, залишаючи тільки їстівні листочки. Але якщо із замороженого шпинату планують готувати сік, тоді стебла можна залишити.
- У каструлі кип’ятять воду, опускають в неї листя на 30 секунд.
- Вміст каструлі проціджують через друшляк і відразу ж обдають холодною водою, щоб зелень не вийшла вареної.
- Після цього беруть кілька листочків, і несильно стискають у руці. Вийде кулька, приблизно як на фото.
- Остуджений шпинат можна ще нарізати і сформувати такі ж колобочкі, як і в першому варіанті.
Після того як весь шпинат буде оброблений таким чином, його розкладають по пакетах-слайдеру або контейнерах з кришкою і ставлять в морозильну камеру. Взимку їх можна використовувати для приготування батонів із зеленню в хлібопічці, запіканок, пирогів.
Секрети заморозки
Є кілька рецептів, як заморозити шпинат на зиму в домашніх умовах. Ті, які призвели ми, самі корисні, надійні і зручні. У сирому шпинаті зберігається набагато більше вітамінів. Тому найкраще заморожувати свіжу або бланшировану зелень, а не варену.
Якісна заморожування – шокова, або швидка. В такому випадку не встигають утворюватися великі кристали льоду, які псують структуру листя.
Терміни зберігання
Шпинат можна зберігати в замороженому вигляді стільки ж часу, скільки й інші овочі – від півроку до року. Але потрібно враховувати, що зелень буде їстівна тільки за умови, що температура в морозилці від -18 до -20°C.
Читайте також: Заморожені ягоди – користь і шкоду, скільки можна зберігати, заморожування в домашніх умовах
Тара для зберігання
Для зберігання замороженого шпинату краще використовувати невеликі пакетики, які компактно розміщуються в морозилці. Кульки з шпинату можна зберігати в пакетах-слайдера, з яких легко дістати потрібну кількість зелені.
Також використовують пластикові коробочки, які щільно закриваються кришкою. Вони виготовляються різних розмірів, тому у них чудово зберігаються великі або малі порції.
Як можна переконатися, що ця зелень відмінно піддається заморожуванню. А в мережі існує безліч відео, в яких розповідається про рецепти зі шпинату, в тому числі і замороженого. Тому варто пробувати заморозити будинку шпинат, щоб взимку готувати з нього смачні, а головне, корисні страви.
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest, FB, VK, OK, G+, Instagram щоб не втратити!