
Можна солити гливи на зиму? Однозначно так! Ці гриби – просто криниця вітамінів і корисних елементів. З них можна робити відмінні заготовки цілий рік, так як на прилавках магазинів гливи можна зустріти в будь-який сезон. Зверніть увагу на простий бюджетний рецепт на зиму, не вимагає великої кількості інгредієнтів. Таку закуску ваші домашні точно оцінять.
Зміст
- Солоні гливи на зиму
- Смажені печериці на зиму
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Солоні гливи на зиму
Інгредієнти
- гриби (печериці свіжі) 1 кг
- вода 500 мл
- часник 5 зубчиків
- лавровий лист 4 шт.
- чорний перець горошком 6 шт.
- гвоздика-3 бутона
- сіль поварена 55 г
- кріп 2 гілочки
На порцію
Калорії: 34 ккал
Білки: 2.5 г
Жири: 0.5 г
Вуглеводи: 6.2 г
Кроки 45 хв. Відео-рецепт
Розділіть гриби, зріжте грибницю, промийте їх у проточній воді.
Наповніть сотейник водою, поставте на вогонь, дочекайтеся закипання і відправте туди гриби. Варіть 10-12 хвилин, потім викладіть грибочки на тарілку.
Після охолодження перекладіть гливи в заздалегідь простерилізовані банки.
Можна приступити до приготування розсолу. Налийте в глибоку каструлю 500 мл води, доведіть до кипіння, додайте сіль і спеції, варіть ще 5 хвилин.
Залийте грибочки, закрити капроновими кришками і приберіть в холодильник. Через тиждень вони вже будуть готові до вживання.
Смажені печериці на зиму
Кількість порцій: 5
Час приготування: 55 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 74.2 ккал;
- білки – 2.2 м;
- жири – 4.4 м;
- вуглеводи – 6.9 р.
Інгредієнти
- гриби (печериці свіжі) – 1 кг;
- олія соняшникова – 4 ст. л.;
- сіль, перець , часник, спеції – за смаком.
Покрокове приготування
- Розділіть грона глив, акуратно зріжте капелюшки і промити їх у холодній воді.
- Постеліть на стіл велику паперову серветку і розкладіть гриби (вона вбере залишки зайвої вологи). Після того як гриби просохнуть, наріжте їх невеликими шматочками.
- Поставте сковороду на плиту, налийте олію. Надішліть гриби обсмажуватися на 18-20 хвилин, не забувайте постійно помішувати. Якщо ви передержите гливи на вогні, грибочки можуть стати гумовими і неприємними на смак.
- Дочекайтеся, поки рідина, що міститься в грибах, повністю випарується, і вони придбають красивий золотистий відтінок. Посоліть, додайте інші спеції за смаком.
- Саме час підготувати банки. Добре промийте їх розчином харчової соди, обдайте теплою водою і протріть всередині насухо махровим рушником. Стерилізуйте їх незадовго до того, як почнете закочувати в банки.
- Розкладіть гливи, залишаючи 2-3 см у верхній межі банки, зверху залийте маслом, на якому смажили гриби.
- Закрийте пластмасовими кришками, дочекайтеся повного остигання і приберіть на зберігання в холодильник або льох.
Порада: при виборі свіжих грибів звертайте особливу увагу на їх зовнішній вигляд. Віддавайте перевагу молодим грибочкам середнього розміру зі світлою м’якоттю. Якщо ви помітили наявність плісняви або неприємного запаху, то краще утриматися від покупки.
Зберігати гливи солоні можна не більше півроку. Але цього буде цілком достатньо, тому що така смакота не затримається на вашій кухні надовго! Гливи смажені на зиму стануть відмінним доповненням до других страв (картоплі, макаронів, круп). Не бійтеся експериментувати з новими рецептами, приємного апетиту!