
Ткемалі – це, мабуть, один з найбільш відомих і популярних соусів грузинської кухні. До того ж він має не тільки свій відмінний фірмовий смак, але ще і є дуже корисним завдяки високій концентрації міститься в ньому пектину, який допомагає очищати організм, і вітаміну С.
При всіх своїх достоїнствах ткемалі ще і дуже універсальний – його можна подавати до м’ясних і рибних страв, використовувати в приготуванні різних страв, замість кетчупа та томатного соусу заправляти їм спагетті, і знаходити багато іншого застосування.
Щоб і ви змогли познайомитися з цим чудовим соусом ближче, і легко і просто приготувати його на своїй домашній кухні, ми зібрали кілька найбільш вдалих рецептів. А для більшої наочності детальні покрокові рекомендації супроводили фото і відео матеріалами.
Зміст
- Соус ткемалі зі слив – класичний рецепт
- Соус ткемалі на зиму з кінзою
- Енергетична і харчова цінність
- Інгредієнти
- Покроковий опис процесу
- Ткемалі з жовтих слив і помідор в домашніх умовах
- Енергетична і харчова цінність
- Інгредієнти
- Покроковий опис процесу
Соус ткемалі зі слив – класичний рецепт
Інгредієнти
- сливи 1,15 кг
- сливи 50 мл
- сіль 15 г
- цукор 100 г
- перець гострий чілі 1/2 стручка
- базилік 25 г
- часник 1 голівка
На порцію
Калорії: 20.6 ккал
Білки: 0.3 г
Жири: 0 м
Вуглеводи: 4.9 р
Кроки 1 годину. 50 хв. Відео-рецепт
Почнемо заготівлю соусу на зиму зі стерилізації тари, в якій будемо його зберігати. Щоб прискорити цей процес і не стояти над плитою, втрачаючи дорогоцінний час, скористаємося духовою шафою. Для цього ретельно перемойте всі банки і кришки, а потім мокрими помістіть їх в холодну духовку на деко – ємності при цьому слід перевернути на горлечко. Потім виставте температуру на термостаті 110-120℃, і через 15 хвилин можете виймати тару і закрутки на рушник для висихання.
Тим часом, поки банки і кришки стерилізуються, займемося фруктами – сливи необхідно гарненько обмити під струменем прохолодної води, обсушити паперовими рушниками і перекласти в товстостінну каструлю для варива. Слідом туди ж вливаємо 50 мл води, накриваємо кришкою і ставимо на маленький вогонь варитися до м’якості, при цьому не забуваючи періодично помішувати суміш.
Як тільки сливи досить розм’якшиться і почнуть розвалюватися – знімаємо їх з вогню і проціджуємо, використовуючи друшляк (рідина не виливайте, вона вам потім стане в нагоді). Потім позбавляємося від усіх кісточок і ретельно перетираємо плоди крізь дрібне сито до однорідної консистенції.
Отриману масу повертаємо назад в каструлю, додаємо в неї сіль і білий цукровий пісок і, старанно розмішати, відправляємо на невеликий вогонь. Томити майбутній соус необхідно приблизно 1 годину.
Поки суміш вариться, поділяємо головку часнику на зуби, чистимо і обмиваємо їх разом з листям базиліка і половинкою стручка гострого перцю чилі. Слідом вивантажує всі зазначені інгредієнти в чашу блендера, перебиваємо до однорідної кашки і кладемо в неї 2 столові ложки сливового відвару.
Додаємо отриману пюреподібних суміш в соус, добре перемішуємо і варимо все разом ще близько 15 хвилин.
Гарячий ткемалі розкладаємо по сухим стерильним банкам і закатуємо кришками. Закутуємо перевернуту догори дном тару теплою ковдрою і залишаємо в такому вигляді до повного охолодження. Зберігання ткемалі не відрізняється від решти консервації, тому остиглу заготівлю сміливо відправляємо в темне прохолодне місце, а потім насолоджуємося отриманим смачним грузинським соусом весь рік.
Порада: якщо ви любите пекучі гострі підливи, то зробіть більший акцент на перці чилі і часник, а у разі переваги більш ніжних і м’яких смаків використовуйте більше трав.
Соус ткемалі на зиму з кінзою
Час приготування: 1 ч. 25 хв.
Читайте також: Соус з помідорів і яблук на зиму – простий рецепт з фото
Кількість порцій: 110
Енергетична і харчова цінність
- калорійність – 19.2 ккал;
- жири – 0.1 г;
- білки – 0.3 г;
- вуглеводи – 4.3 р.
Інгредієнти
- сливи (або тернослив) – 2 кг;
- кінза – 2 пучка;
- часник – 6 зубчиків;
- перець чилі – 1 шт.;
- хмелі-сунелі – 15 г;
- цукор – 125 г;
- сіль – 30 г;
- оцтова есенція (70%) – 1 ч. л.
Покроковий опис процесу
- В першу чергу перебираємо сливи і позбавляємося від зіпсованих або, навпаки, зеленуватих плодів. Потім старанно промиваємо ягоди під холодною проточною водою і, обсушивши їх паперовими серветками, розрізаємо навпіл, видаляючи при цьому кісточки.
- Підготовлені плоди перекладаємо у велику ємність з товстим дном і, відправивши на повільний вогонь, варимо протягом п’ятдесяти хвилин.
- Тим часом займемося іншими інгредієнтами – часникові зубці ретельно очищаємо від лушпиння і моєму в прохолодній воді разом з перцем чилі і двома пучками кінзи. Кінзу і перець кришимо як можна дрібніше, а часник пропускаємо через прес.
- Через 20-25 хвилин після початку варіння соусу додаємо в нього подрібнені зелень, пекучий перчик чилі і часник, а також цукор, сіль і хмелі-сунелі відповідно до пропорцій, даними в рецепті.
- Варимо соус до зазначеного часу, і потім з допомогою заглибного блендера перебиваємо масу до однорідної консистенції. Вливаємо в отриману суміш одну чайну ложку оцтової есенції, проварюємо ще 5-7 хвилин і знімаємо масу з вогню.
- Розливаємо гарячий грузинський соус ткемалі за заздалегідь простерилизованным сухим банкам і закатуємо прокип’яченими кришками, що загвинчуються (можна це зробити і бляшанками з допомогою ключа – все залежить від ваших уподобань і тари, яку ви вибрали). Перевертаємо банки догори дном і, обгорнувши ковдрою, залишаємо остигати на добу.
Порада: після розтину соусу деякі досвідчені кулінари радять додати в нього свіжу зелень або горіхи – це внесе різноманітність у смак ткемалі, надавши страви додаткові яскраві “нотки”.
Ткемалі з жовтих слив і помідор в домашніх умовах
Час приготування: 1 ч. 20 хв.
Читайте також: Шашлик з баранини: найсмачніший маринад для баранини, щоб м’ясо було м’яким
Кількість порцій: 110
Енергетична і харчова цінність
- калорійність – 14.2 ккал;
- жири – 0 г;
- білки – 0.2 г;
- вуглеводи – 3.3 р.
Інгредієнти
- сливи (жовті) – 1 кг;
- помідори (жовті) – 1 кг;
- цибуля ріпчаста – 150 г;
- перець гострий чилі – 1 шт.;
- базилік – 25 г;
- петрушка – 25 г;
- гвоздика – 1/2 ч. л.;
- кориця – 1/2 ч. л.;
- гірчичний порошок – 1/2 ч. л.;
- перець чорний мелений – 1/2 ч. л.;
- сіль – 15 г;
- цукор – 100 г;
- оцет 9% – 50 мл
Покроковий опис процесу
- Починаємо приготування ароматного соусу ткемалі з обробки основних інгредієнтів – слід почистити цибулину, і разом з помідорами, зеленню (базилік і петрушка), перцем чилі і сливами гарненько помити під краном з проточною водою.
- Слідом за цим чисті томати, цибулю і сливи (з попередньо відібраними кісточками) по черзі пропускаємо через дрібну насадку м’ясорубки і змішуємо все в одній глибокої місткості з товстим дном, яка виділена під варіння соусу. Відправляємо каструльку на тихий вогонь, і як тільки маса скипить, всипаємо в неї цукор.
- Зелень скріплюємо в один загальний пучок за допомогою нитки і опускаємо її приблизно на 1-2 хвилинки у вируючу суміш – цього часу буде цілком достатньо, щоб ткемалі просочене ароматом і смаком трав.
- Потім засипаємо в майбутній соус харчову кухонну сіль, чорний мелений перець і інші приправи за списком (гвоздика, кориця, гірчичний порошок), а також закидаємо цілий стручок перцю чилі. Старанно перемішуємо всі інгредієнти між собою і залишаємо соус тушкуватися на маленькому вогні на 20 хвилин.
- По закінченні цього часу трохи остуживаем суміш і пропускаємо через дрібне кухонне сито, щоб видалити все зайве.
- Повертаємо проціджену масу на вогонь і тушкуємо ще близько 20 хвилин. Приблизно за 3-5 хв. до закінчення приготування соусу, заливаємо в нього 50 мл оцту.
- Готовий гарячий ткемалі розливаємо по стерильним банкам і закатуємо. Остуживаем, як завжди, кришками вниз під теплим покривалом.
Порада: плоди слив для соусу ткемалі слід вибирати помірні по зрілості – вони повинні бути ще не м’якими, але при цьому і не занадто твердими.
Як бачите, варто докласти зовсім небагато зусиль, і знаменитий грузинський соус гордо прикрасить ваш стіл. Ця заправка може мати три яскраві кольори – червоний, жовтий і зелений, в залежності від сорту використаних злив. Тому взимку не доведеться нудьгувати з такою заготівлею – соковиті фарби літа будуть з вами скрізь. А кисло-солодкий, з “остринкой”, смак справжнього ткемалі перетворить будь-яку страву.
Читайте також: Кетчуп з помідорів: рецептура по ГОСТ СРСР з болгарського перцю на зиму через соковижималку
Обов’язково пробуйте готувати цей популярний апетитний соус різними способами, і результат буде чудовим! Удачі вам на кухні!