
- Кому не можна їсти квасолю: важливі застереження
- Квасоля: основні властивості
- Поєднання з організмом: не завжди ідеальне
- Кому ж таки не можна їсти квасолю?
- Алергія на бобові: немає інших варіантів
- Люди із шлунково-кишковими проблемами
- Проблеми з обміном речовин
- Як квасолю приготувати правильно?
- Енергетична цінність: коли багато — не завжди добре
- Інші застереження
- Квасоля: із серветкою чи без
Кому не можна їсти квасолю: важливі застереження
Квасоля — це та штуковина, яку звично бачити на столі багатьох родин. Але кому не можна їсти квасолю? На перший погляд, здавалося б, що її корисність незаперечна: багата на білок, клітковину, вітаміни. Але ж ні! Бувають і виключення, які повертаються несподіваним боком.
Квасоля: основні властивості
По-перше, квасоля — це джерело рослинного білка. Чудова знахідка для вегетаріанців. Вона дає відчуття ситості, стабілізує рівень цукру в крові, сприяє зниженню ваги — але не всім. Своєю різноманітністю квасоля однозначно заповнює багато страв, роблячи їх ситними й поживними. Крім того, вона може похизуватися великою кількістю вітамінів групи В, які підвищують енергетичний обмін, зміцнюють нервову систему.
Поєднання з організмом: не завжди ідеальне
- Проблеми з травленням. Споживання квасолі може призвести до здуття й газоутворення. Це досить звична реакція, особливо якщо її неправильно приготувати.
- Оскільки квасоля містить олігосахариди — певні цукри, які людський організм не може повністю переварити, це може стати проблемою для людей з чутливим шлунком.
- Фітати, природні антинутрієнти в квасолі, можуть знижувати засвоєння важливих мікроелементів як-то залізо, цинк.
Кому ж таки не можна їсти квасолю?
Давайте розглянемо трохи детальніше групи людей, які мали б двічі подумати перед тим, як ложечкою накладати квасольку на тарілку.
Алергія на бобові: немає інших варіантів
Якщо у людини є алергія на бобові — квасоля, не жартуючи, стане для нього справжнім кошмаром. Симптоми можуть варіюватися від легкого дискомфорту до серйозних анафілактичних реакцій. Для тих, хто знає про свою алергію, контакт з квасолею може виявитися ризикованим.
Люди із шлунково-кишковими проблемами
- Хронічні гастрити або виразки можуть загостритись під впливом квасолі.
- Захворювання підшлункової залози. Панкреатит і квасоля — не найкращі друзі.
- Синдром роздратованого кишківника (СРК). Тут квасоля вже не лише небажана, а й, можливо, шкідлива.
Проблеми з обміном речовин
Діабетики можуть спокійно їсти квасолю, тому що вона має низький глікемічний індекс, проте…
- Люди з подагрою. Квасоля містить пурини, що можуть провокувати напади подагри.
- Гіпотиреоз. Деякі види квасолі можуть заважати засвоєнню йоду та погіршувати стан.
Як квасолю приготувати правильно?
Правильне приготування квасолі може змінити ваше сприйняття цієї культури. Перше правило: замочування. Ніхто не захоче ковтати тверді зернятка, які можуть порізати рот або вибити зуб. А друге правило — довге варіння. Дайте час квасолі на підготовку до споживання, аби вона була ніжною, м’якою — не щільною.
Енергетична цінність: коли багато — не завжди добре
Поживний елемент | Кількість на 100 г |
---|---|
Калорії | 127 |
Білки | 9 г |
Вуглеводи | 23 г |
Жири | 0.5 г |
Калорії… Золоті цифри для тих, хто рахує. Багато людей вважають квасолю дієтичною, але нюанс у тому, що варто контролювати порції. Не останнє місце квасоля займає і в боротьбі із зайвою вагою. Допомагає тримати апетит під контролем. Але — надмірне захоплення не принесе бажаного результату.
Інші застереження
Квасоля, як і будь-який інший продукт, має свої підводні камені. Деякі люди скаржаться на висипання на шкірі або неприємний відчуття важкості в животі. Іноді дає про себе знати авітаміноз. Так, так! Зависопиш, та станеш свідком непередбачуваних реакцій організму.
Квасоля: із серветкою чи без
Хтось скаже, що квасоля — це не основна страва. Можливо. Але вона точно може стати причиною затяжної дискусії щодо її придатності до вживання певними людьми. Отже, запам’ятайте просте правило: кому не можна їсти квасолю, тому краще й не пробувати її. Однак, якщо ви ризикові, перейдіть на безпечнішу харчову територію.