Користь і шкода журавлини: здоров’я для всіх та рецепти застосування

Користь і шкода журавлини: здоров’я для всіх та рецепти застосування

Журавлина – відома ягода, яку збирають люди з сланких вічнозелених чагарників, що ростуть в північних районах, в основному в заболочених місцях. Поспіває ягода в кінці осені — це один з останніх осінніх дарів матінки-природи.

Журавлину з давніх часів застосовують у кулінарії, а також для приготування лікувальних засобів, її кислі ягідки допомагають боротися з багатьма хворобами.

Зміст

  1. Хімічний склад і калорійність
  2. Корисні властивості журавлини
  3. Для чоловіків
  4. Для жінок
  5. Журавлина — жіноча ягода — відео
  6. При вагітності
  7. Користь журавлини для дитини
  8. Застосування журавлини при захворюваннях
  9. При тиску
  10. При діабеті
  11. При застуді
  12. Користь при ангіні
  13. При циститі
  14. Для зміцнення імунітету і усунення авітамінозу
  15. Журавлина замість ліків — відео
  16. Журавлина сушена – корисні властивості
  17. Журавлина з медом — корисні рецепти
  18. Для судин
  19. При ГРЗ
  20. Для лікування імпотенції
  21. Корисні напої з журавлиною: рецепти
  22. Морс з журавлини
  23. Чай з журавлини і шипшини
  24. Журавлина протерта з цукром – рецепт
  25. Можливу шкоду й протипоказання
  26. Чим корисна журавлина? — відео
  27. Журавлина, кілька фактів, які Вас здивують — рецепти лікування журавлиною — відео

Хімічний склад і калорійність

Користь і шкода журавлини: здоров’я для всіх та рецепти застосуванняЯгоди журавлини за своїм складом, а саме за вмістом у них вітамінів, мікро — і макроелементів просто унікальні.

  • У складі ягід містяться такі вітаміни: А, РР, С і вся група Ст. Серед усіх вітамінів лідирує вітамін С (аскорбінова кислота).
  • Також в червоних ягідки журавлини міститься багато незамінних мікро — і макроелементів, органічних кислот, антиоксидантів, катехінів і поліненасичених жирних кислот.
  • Білків, жирів і вуглеводів в ягоді дуже мало, але зате вона містить багато клітковини. Ягоди журавлини на 88,9% складаються з води.

Журавлина вважається зовсім не калорійною. У 100 грамах свіжих ягід міститься приблизно 26 ккал.

Корисні властивості журавлини

Клюква: польза и вред для здоровья женщины, мужчины, ребенка, при диабете, при давлении, рецептыВміст в складі великої кількості корисних речовин, роблять журавлину унікальним продуктом. Ягоди журавлини володіють великою кількістю корисних властивостей:

  • підвищують захисні сили організму;
  • борються з вірусами і мікробами;
  • знижують підвищену температуру тіла;
  • стимулюють виділення жовчі;
  • володіють сечогінним ефектом;
  • є природним антиоксидантом;
  • виводять шлаки і токсини з організму;
  • надають омолоджуючу дію на шкіру;
  • знижують підвищений тиск;
  • поліпшують прохідність судин;
  • відновлюють серцевий ритм;
  • нормалізують травлення;
  • сприяють виробленню шлункового соку.

Такі властивості журавлини роблять її ефективним природним ліками від різних хвороб.

Для чоловіків

Червоні ягідки журавлини приносять величезну користь для чоловічого організму.

  • Вони допомагають прибрати запальні процеси в сечостатевій системі і покращують якість сперми.
  • Також журавлина допоможе поліпшити потенцію.
  • Незамінним засобом при аденомі простати напої з журавлини.
  • Ягоди журавлини допоможуть очистити від слизу бронхи і легені курця чоловіки, а також допоможуть при похміллі.
Читайте також:  5 найсмачніших рецептів біляшів на кефірі: готуйте легко та швидко!

Для жінок

Клюква: польза и вред для здоровья женщины, мужчины, ребенка, при диабете, при давлении, рецептыЖуравлина вважається незамінним продуктом для всіх жінок, оскільки в її складі містяться всі необхідні вітаміни, підтримують молодість і красу.

  • Ягода регулює рівень жіночих гормонів, усуває менструальні болі і заспокоює нервову систему.
  • При включенні журавлини в дієту для схуднення, вона відрегулює водно-ліпідний обмін, виведе шлаки і токсини і допоможе нормалізувати вагу.
  • Напої з журавлини допоможуть вивести зайву рідину, зняти набряки, розгладити дрібні зморшки і зняти запалення шкіри.
  • Журавлину добре вживати для профілактики онкології.

Читайте також: Як не варто їсти горіхи: думка дієтологів
Журавлина — жіноча ягода — відео

При вагітності

Так як журавлина містить велику кількість вітамінів та інших корисних речовин, то вона справляє позитивний вплив не тільки на організм вагітної жінки, але і на плід, що розвивається.

  • Журавлина сприяє виведенню токсинів і нормалізації водно-сольового балансу, що робить її незамінною при прояви токсикозу.
  • Ще вживання журавлинних напоїв допоможе вивести зайву рідину з організму і усунути набряки.
  • Вживання ягід журавлини є хорошим засобом для профілактики анемії.
  • Також за допомогою журавлини можна знизити ризик розвитку варикозного розширення вен, адже вона допомагає відновити еластичність вен і нормалізувати в них кровотік.

Користь журавлини для дитини

Багатий склад вітамінів і мінералів робить журавлину важливим продуктом харчування дитини.

  • Завдяки великому вмісту вітаміну С, журавлину можна давати дитині при простудних захворюваннях, а також в якості профілактики й для зміцнення імунної системи.
  • Добре допомагають напої з журавлини при кашлі і болях в горлі.
  • Відмінним засобом від діареї або при недокрів’ї вважається сік з ягід свіжої журавлини.

Журавлину у вигляді пюре або соку, можна давати дитині вже з шестимісячного віку, але спочатку не більше 1 ч. л., далі кількість продукту поступово збільшують.

Застосування журавлини при захворюваннях

Клюква: польза и вред для здоровья женщины, мужчины, ребенка, при диабете, при давлении, рецептыЯгоди журавлини широко використовуються в рецептах народної медицини для профілактики та лікування багатьох захворювань.

При тиску

Знизити високий тиск гіпертонікам, допоможе простий напій з журавлини.

Інгредієнти:

  • 300 г свіжих ягід журавлини;
  • 100 г склянки цукру;
  • 250 мл води.

Як приготувати:

  1. Журавлину перемолоти пюре в блендері і перелити в емальовану або скляну каструлю.
  2. Додати цукор і воду.
  3. Добре перемішати, закип’ятити і зняти з вогню.
  4. Процідити через сито.
  5. Отриманий журавлинний сироп, розбавляти окропом (на склянку води достатньо 2-3 ч. л. сиропу) і пити замість чаю.

При діабеті

Ягоди журавлини володіють унікальною здатністю знижувати рівень глюкози в крові, тому людям, які хворіють на цукровий діабет, необхідно вживати морс із свіжих ягід.

Інгредієнти:

  • 300 г свіжої журавлини;
  • 1,5 л фільтрованої води;
  • 75 г фруктози.

Як приготувати:

  1. Журавлину розчавити за допомогою дерев’яного маточки.
  2. Виділився з ягід сік добре віджати.
  3. Що залишився макуха необхідно залити водою, закип’ятити і знятий з вогню.
  4. Наполягати 5 хвилин.
  5. Отриманий напій процідити.
  6. Додати ягідний сік і фруктозу, добре перемішати.

Вживати по одній склянці три рази в день до їжі.

При застуді

Клюква: польза и вред для здоровья женщины, мужчины, ребенка, при диабете, при давлении, рецептыПри застуді незамінним цілющим засобом буде морс із свіжих ягід, так як він володіє протизапальним ефектом і збиває високу температуру тіла.

Читайте також:  8 найкращих рецептів салату з авокадо та помідорами для здорового харчування

Інгредієнти:

  • 250 р свіжої журавлини;
  • 1 л води;
  • 120 г цукру.

Як приготувати:

  1. У воду додати ягоди і цукор, добре перемішати.
  2. Закип’ятити і варити на невеликому вогні протягом п’яти хвилин.

Вживати по одній склянці 3 рази на день, до повного одужання.

Читайте також: Як вичавити сік з лимона вручну в домашніх умовах — цікавий лайфхак

Користь при ангіні

При ангіні добре допомагає журавлинний сік. Його використовують для полоскання горла, попередньо розбавивши водою в пропорції 1:1.

При циститі

Так як журавлина надає протизапальний, сечогінний і антисептичний вплив на організм людини, її необхідно вживати при циститі.

У цій червоній ягоді міститься проантоцианид, який перешкоджає накопиченню на стінках сечового міхура бактерій, що викликають цистит.

Велику користь принесе напій зі свіжих ягід журавлини.

Інгредієнти:

  • 0,4 кг журавлини;
  • 200 г цукру;
  • 2 літри води.

Як приготувати:

  1. Ягоди придушити, віджати сік і перелити в емальований посуд.
  2. Додати воду і цукор.
  3. Довести до кипіння і проварити 1-2 хвилини.
  4. Остудити.
  5. Вживати по одній склянці 5 раз на день.

Для зміцнення імунітету і усунення авітамінозу

Зміцнити імунітет і наситити організм необхідними вітамінами допоможе напій з журавлини.

Готується він дуже просто: 200 г свіжих ягід залити окропом (0,5 літра) і настоювати близько півгодини. Настій процідити , додати мед за смаком.

Є ще один варіант напою: протерту журавлину з цукром(1-2 ст. л.) залити окропом і настоювати 5-10 хвилин. Пити напій як чай.

Журавлина замість ліків — відео

Журавлина сушена – корисні властивості

Клюква: польза и вред для здоровья женщины, мужчины, ребенка, при диабете, при давлении, рецептыСушена журавлина володіє такими корисними властивостями:

  • сприяє доброму кровообігу;
  • з-за великої кількості таніну виступає в ролі природного антибіотика;
  • ефективна при різних захворюваннях шкіри (лишай, золотуха, шкірний артрит, псоріаз);
  • усуває запалення сечовивідних шляхів;
  • відновлює еластичність судин;
  • сприяє зниженню холестерину;
  • зміцнює кістки;
  • знижує рівень стресу і покращує сон;
  • допомагає при болях в горлі і сильному кашлі;
  • зміцнює імунітет.

Докладніше в статті — Калина: користь і шкода для здоров’я

Докладніше в статті: Чорноплідна горобина користь і протипоказання

Журавлина з медом — корисні рецепти

Клюква: польза и вред для здоровья женщины, мужчины, ребенка, при диабете, при давлении, рецептыЖуравлина з медом вважається смачним і корисним ласощами. Воно має величезну цілющу дію на організм, за рахунок посилення корисних властивостей кожного з компонентів.

Для судин

Відмінний засіб з використанням журавлини і часнику для профілактики інфаркту та інсульту.

Інгредієнти:

  • 250 г журавлини;
  • 150 мл рідкого меду;
  • 100 г часнику.

Як приготувати:

  1. Журавлину помити і обсушити.
  2. Часник почистити і дуже дрібно подрібнити.
  3. У блендер покласти журавлину з часником і подрібнити.
  4. Додати мед, перемішати.
  5. Перекласти в скляний посуд з кришкою.

Вживати по 1 ч. л. перед сном протягом одного місяця. Через рік, таку чистку судин необхідно повторити.

При ГРЗ

Перемогти застуду за короткий час допоможе такий засіб.

Інгредієнти:

  • 1 кг свіжої журавлини;
  • 250 г меду;
  • два великих лимона.

Як приготувати:

  1. У блендері подрібнити журавлину і лимони з цедрою.
  2. Додати мед і добре перемішати.
  3. Перекласти суміш у скляну тару з кришкою.

Вживати по 1 ст. ложці 3 рази на день, запиваючи теплою водою або чаєм.

Для лікування імпотенції

Підвищити потенцію і посилити сексуальне бажання, допоможе журавлина в поєднанні з волоськими горіхами і медом.

Читайте також:  Простий рецепт сливового варення без кісточок на зиму

Інгредієнти:

  • 120 г журавлини;
  • 140 г волоських горіхів;
  • 900 мл рідкого меду;

Журавлину з горіхами перемолоти на м’ясорубці, додати мед і добре перемішати. Перекласти в скляну тару. Зберігати в холодильнику. Вживати щодня по 3 ст. л., протягом двох тижнів.

Читайте також: Замість промивання беремо сольовий розчин: поради щодо приготування плову

Загальнозміцнюючий засіб

Для профілактики ГРЗ і зміцнення імунітету , варто вживати таку суміш із сухофруктів.

Інгредієнти:

  • 150 г журавлини;
  • 300 г кураги;
  • родзинки — 150 г;
  • волоські горіхи — 150 г;
  • 150 мл меду;
  • один лимон.

Як приготувати:

  1. Журавлину, курагу, родзинки, лимон з цедрою і горіхи перемолоти на м’ясорубці.
  2. Додати мед, перемішати.

Вживати по 1 ст. ложці перед сніданком і після вечері, протягом двох тижнів. Через три місяці прийом кошти повторити.

Корисні напої з журавлиною: рецепти

Існує безліч рецептів з журавлиною, які допоможуть не тільки зміцнити імунітет, але і забезпечити організм корисними вітамінами та мінералами.

Морс з журавлини

Клюква: польза и вред для здоровья женщины, мужчины, ребенка, при диабете, при давлении, рецептыІнгредієнти:

  • 100 г цукру;
  • 300 г журавлини;
  • 1,5 л води

Як приготувати:

  1. Журавлину промити, подрібнити і процідити.
  2. Сік перелити в скляну посуд.
  3. Макуха помістити в емальований посуд і залити водою.
  4. Додати цукор, закип’ятити і зняти з вогню.
  5. Наполягати 10-20 хвилин, процідити.
  6. Отриману рідину додати журавлинний сік і перемішати.

Чай з журавлини і шипшини

Інгредієнти:

  • 0,5 літра води;
  • 50 г сухого шипшини;
  • 50 г свіжої або замороженої журавлини;
  • 2-3 ст. ложки меду;
  • 1-2 ст. ложка зеленого чаю.

Як приготувати:

  1. У фарфоровий чайник насипати зелений чай і плоди шипшини.
  2. Журавлину трохи розім’яти і додати в чайник.
  3. Вміст залити окропом і настоювати близько 20 хвилин.
  4. Процідити і налити в чашку.
  5. Коли чай охолоне приблизно до 60 градусів, додати мед.

Такий чай корисний як в гарячому, так і в холодному вигляді.

Журавлина протерта з цукром – рецепт

Клюква: польза и вред для здоровья женщины, мужчины, ребенка, при диабете, при давлении, рецептыЯгоди журавлини подрібнити і перемішати з цукром у співвідношенні 1:2. Розкласти по стерильним банкам, наповнюючи їх не до самого верху. Зверху присипати товстим шаром цукру (приблизно 1 см) і накрити кришкою. Таку журавлину необхідно зберігати в холодильнику.

Як вибрати і зберігати ягоди журавлини

При купівлі свіжої журавлини варто звернути увагу на такі моменти:

  • ягоди повинні бути цілими, без пошкоджень і цвілі;
  • поверхня ягід повинна бути блискуча і мати насичений червоний колір;
  • плоди повинні мати круглу форму і бути пружними;
  • бліді ягоди брати не варто, так як вони ще не доспіли, а надто темні, вже будуть зіпсованими.

Можливу шкоду й протипоказання

Протипоказання до вживання журавлини будуть такими:

  • підвищена кислотність шлунка;
  • гастрит;
  • виразка шлунка;
  • камені в нирках;
  • різні захворювання печінки;
  • алергічна реакція на журавлину;
  • годування груддю;
  • знижений тиск (гіпотонія);
  • сечокам’яна хвороба;
  • артрит, артроз, подагра.

Чим корисна журавлина? — відео

Журавлина, кілька фактів, які Вас здивують — рецепти лікування журавлиною — відео

Журавлина зобов’язана бути присутніми в раціоні харчування кожної людини. Вона наситить організм необхідними вітамінами і корисними речовинами, зміцнить імунітет. Але також необхідно пам’ятати і про деякі протипоказання до застосування, і тоді ця ягода, принесе тільки користь вашому організму.

admin
Оцініть автора
Додати коментар