
Гриб баран — дуже рідкісний гість в кошику грибника. Росте він гронами і має ніжний горіховий присмак. Зустріти грифолу (це ще одна назва диво-грибка) можна нечасто, бо росте вона тільки в серпні і вересні. Як визначити даний вид? Характеристика гриба бараняча голова:
- М’якоть гриба світла, трохи ламка, з насиченим ароматом і горіховим присмаком.
- Тіло гриба – це безліч тонких, плоских капелюшків у вигляді лопатей або півсфери. Вони кріпляться до коротеньким ніжок, які повторно розгалужуються, утворюючи єдину підставу.
- Капелюшок гріфола кучерявою шкіряста, досить м’ясиста, по краях хвилясті, ближче до ніжці звужується клином. Капелюшок зверху бежевого або сіро-бурого забарвлення, а знизу – білого.
- Еліпсоїдні суперечки, а порошок з них має біле забарвлення.
Якщо ж вам попався такий лісовий подарунок, обов’язково використовуйте його. Дізнайтеся, як приготувати гриб баран: його можна смажити, тушкувати на зиму замаринувати. У даному рецепті ви познайомитеся з процесом закачування грибів на зиму, а допоможуть у цьому фото і опис процесу.
Інгредієнти
- гриб баран 2 кг
- 2 ч. л. сіль
- перець горошком 10 шт.
- гвоздика 6 шт.
- часник 4 зубчики
- оцет 5 ст. л.
- вода 1 л
На порцію
Калорії: 17.3 ккал
Білки: 2.1 м
Жири: 0.5 г
Вуглеводи: 1.2 м
Кроки 1 годину. 30 хв. Відео-рецепт
Перед тим як готувати закуску, потрібно промити і простерилізувати банки і кришки звичним для вас способом. Для приготування по даному рецепту нам знадобиться чотири півлітрових банки.
Гриб необхідно розрізати на витки і зрізати жорсткі кінці. Кожен виток ретельно промити під проточною водою.
Ставимо На плиту каструлю з водою і як тільки вона закипить, перекладаємо в ємність гриб баран. Його досить проварити 15 хвилин, а відвар необхідно злити в раковину. Перекладаємо гриби на друшляк, щоб стекла вода.
В каструлю, заливаємо воду для маринаду, доводимо її до кипіння і додаємо сіль, перець, лавровий лист і гвоздику. Опускаємо в маринад гриби і проварюємо 5 хвилин. Після чого додаємо оцет і варимо ще кілька хвилин на повільному вогні.
В кожну баночку додаємо попередньо очищений зубчик часнику і викладаємо гриби з маринадом. Закочує банки бляшаними кришками і закутуємо в теплу ковдру. Залишаємо баночки остигати.
На наступний день закатку переставляємо в комору на зиму.
Цікаво знати: гриб баран росте на пнях і біля підніжжя дерев, буває дуже великих розмірів. Буквально за 10 днів може розростися до 10 кг.
Зима не за горами, обов’язково приготуйте кілька грибних заготовок. Вони послужать вам хорошу службу і довгими зимовими вечорами, і на святковому Різдвяному, новорічному столі. Приємного апетиту!
Читайте також: Як солити помідори черрі на зиму: рецепти на літрову банку
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.