
Сьогодні ми з вами поговоримо про східної кухні, а саме про плові. Немає людей, хто хоч раз його не пробував. Правда, деякі намагаються якомога рідше його вживати в їжу, тому як він готується з м’ясом, а справжній — і з додаванням баранячого жиру, що не дуже добре позначається на фігурі. Але не дивитися ж тільки фото! Ми пропонуємо вам альтернативу, причому не менш смачну. Овочевий плов – це не міф. І саме про нього і піде мова. Однак і про затятих шанувальників м’яса ми не забудемо.
Зміст
- Рецепт вегетаріанського плову з цукіні
- Рецепт пісного овочевого плову «А-ля Різотто»
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт оригінального овочевого плову з чорносливом
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт овочевого плову з грибами
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Овочевий плов з фрикадельками
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Приготування дієтичного варіанти плову
- Рецепт вегетаріанського плову з цукіні
- Рецепт пісного овочевого плову «А-ля Різотто»
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт оригінального овочевого плову з чорносливом
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт овочевого плову з грибами
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Овочевий плов з фрикадельками
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Приготування дієтичного варіанти плову
Рецепт вегетаріанського плову з цукіні
Відмінно підійде це страва для тих, хто постійно сидить на дієті, вважає кожен грам, але любить смачно поїсти.
Інгредієнти
- цукіні 1400 г
- морква 150 г
- цибуля ріпчаста 150 г
- перець солодкий 100-120 г
- томати свіжі 150 г
- рис 300 г
- часник 5 зубків
- чорний мелений перчик 1 ч. л.
- зіра 1 ч. л.
- олія оливкова для пасерування
На порцію
Калорії: 170.4 ккал
Білки: 4 р
Жири: 0.8 м
Вуглеводи: 36.8 р
Кроки 60 хв. Відео-рецепт
Промийте рис і замочіть її у воді. Щоб крупа не розварилася, використовуйте виключно пропарений сорт з довгими зернами. Також відмінно підійде бурий рис.
Поки крупа доходить до потрібної кондиції, займіться овочами. Зіскобліть з морквини верхній шар, поріжте товстою соломкою. У цибулі видалити лушпиння і тонко нашаткуйте, розділивши спочатку на дві половини.
У болгарського перцю зніміть верхівку з місцем прикріплення плодоніжки, розрізати на кілька частин і вийміть насіння. Поріжте кубиками.
Обшпарте томати тільки що вскипевшим окропом протягом пари хвилин, зробіть надріз у вигляді хрестика, і підчепивши за кінчики шкірки, видаліть її повністю. Дрібно порубаєте. Краще, якщо помідори будуть дуже соковитими і м’ясистими.
Розігрійте на сковороді масло оливи (за бажанням можна замінити звичайним рафінованим, але в дієтичних стравах використовується саме оливкова, так і аромат у нього куди більш насиченим) і пасеруйте цибульні півкільця.
Коли цибуля стане трохи прозорим, засипте морквину. Смажте близько 5 хвилин.
Слідом відправте в сковороду перець і вже після — томати. Під кришкою дайте соку вийти з компонентів. Всипте прянощі і посоліть. Маса повинна бути на смак трохи пересоленим.
Коли овочі готові, додайте різані цукіні (якщо плоди молоді, то нутрощі з неоформленими насінням можна не видаляти, як і шкірку). Якщо немає цукіні, то використовуйте молоденький кабачок. Дуже важливо не перетримати, щоб він не перетворився у кашу. Досить 5 хвилин.
Перекладіть тушковані овочі в казан і засипте підготовленим рисом. Не перемішуйте.
Поставте зверху кілька зубків часнику. Очищати його не потрібно. Для того щоб він віддав більше аромату, зріжте трохи верхівки у зубчиків.
Якщо ви бачите, що соку овочів недостатньо для того, щоб він покрив рис з лишком (приблизно в 2 сантиметри над рівнем поверхні), то додайте гарячої води, щоб компенсувати відсутню рідина.
Варити плов потрібно без кришки до повного вбирання вологи. Ваше вегетаріанське блюдо готове.
Читайте також: Плов з гречки – рецепт з куркою, м’ясом, свининою та грибами в мультиварці і казані, покроково з фото
Рецепт пісного овочевого плову «А-ля Різотто»
Цей спосіб нагадає вам всім відоме різотто. Однак на відміну від італійського блюда, консистенція якого повинна бути кремоподібної, цей плов залишається розсипчастим.
Кількість порцій: 5
Час приготування: 50 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 457.4 кКал;
- білки – 11.2 м;
- жири – 1.9 м;
- вуглеводи – 98.8 р.
Інгредієнти
- рис пропарений – 200 г;
- морква – 1 шт.;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- болгарський перець – 1 шт.;
- кукурудза консервована – 100 г;
- олія соняшникова – для пасерування;
- куркума – ½ ч. л.;
- чорний перець мелений – за смаком;
- хмелі-сунелі – ½ ч. л.;
- овочевий бульйон – 400 мл;
- сіль.
Покрокове приготування
- Очистіть всі овочі і порубаєте кожен кубиками.
- На сковороді з високими стінками нагрійте масло і відправте по черзі в неї кожен компонент, дотримуючись послідовності: цибуля – морква – перець.
- Перемішайте і обсмажуйте овочі під кришкою не більше 10 хвилин.
- Через зазначений час, додайте в масу рис, який необхідно попередньо підготувати, промивши гарненько в воді, і влийте трохи овочевого відвару. Якщо таким у вас не вийшло запастися, замініть його очищеною водою, дотримуючись пропорції. Не виливайте кількість всі відразу, а додавайте його в міру вбирання. Заважати не рекомендується, що відповідає технологічній карті приготування будь-якого виду плову.
- Коли ви вилили залишки бульйону чи води, накрийте вміст сотейника кришкою і нехай нудиться на слабкому вогні близько ½ години.
- Додайте в готову масу консервовану кукурудзу і спеції, перемішайте. Дайте настоятися плову під кришкою і ввібрати всі аромати. При подачі можете прикрасити його дрібно рубаною зеленню.
Порада: якщо спробувавши раз плов з овочами, ви зрозуміли, що хочете є його навіть взимку, то цілком можете запастися заготовками про запас. Для цього можна заморожувати заздалегідь підготовлену суміш з свіжих овочів, расфасовав її по пакетах з урахуванням розміру порції готового страви.
Рецепт оригінального овочевого плову з чорносливом
Цей варіант, безсумнівно, для гурманів. У ньому поєднуються літні нотки перцю з помідорами і південна солодкість сухофруктів.
Кількість порцій: 8
Час приготування: 1 годину
Енергетична цінність
- калорійність – 368.1 кКал;
- білки – 8.3 м;
- жири – 1 г;
- вуглеводи – 82.2 р.
Інгредієнти
- рис – 600 г;
- перець солодкий – 100 г;
- морква – 400 г;
- цибуля ріпчаста – 400 г;
- томати – 150 г;
- чорнослив без кісточок – 150 г;
- часник зубками – 2 шт.;
- олія соняшникова 100 мл;
- Спеції: карі, зіра, чорний мелений перець – за смаком.
Читайте також: Суп Харчо з куркою (38 фото)
Покрокове приготування
- В першу чергу чорнослив замочіть в окропі, щоб став досить м’яким.
- Тепер гарненько промийте рис — так, щоб стекаемая з нього рідина перестала бути мутною.
- Очистіть овочі. Подрібніть кубиками. Моркву натріть на тертці з великими отворами.
- За бажанням у томатів можете зняти шкірку, попередньо обшпаривши їх окропом, щоб полегшити собі завдання.
- У казані нагрійте масло, обсмажте в ньому цибулю, моркву і перчик. Наприкінці покладіть кубики стиглих помідорів.
- Через 10 хвилин додайте в посуд чорнослив і рис.
- Зверху розкладіть нарізану слайсами часничок і посипте спеціями.
- Влийте гарячої води, щоб вона покривала плов мінімум на 150 мм.
- Доведіть до готовності під кришкою.
- Оберніть казан з стравою самим теплим ковдрою, що знайдете, і залиште настоюватися на 2 години.
Рецепт овочевого плову з грибами
Це смачне і ситне блюдо, яке запам’ятається ще й подачею. Адже плов готується не в казані, а в горщиках.
Кількість порцій: 4
Час приготування: 45 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 410.2 кКал;
- білки – 12.5 м;
- жири – 2 г;
- вуглеводи – 85.6 р.
Інгредієнти
- морква – 80 г;
- цибуля ріпчаста – 80 г;
- рис – 250 г;
- печериці свіжі – 150 г;
- сіль – за смаком;
- перець мелений – за смаком;
- олія соняшникова – 3 ст. л.
Покрокове приготування
- Засипте в кожен горщик по ½ склянки рису. Залийте півтора склянками води. Відставте в сторону.
- На розігрітій з рослинним маслом сковороді обсмажте різаний кубиками цибулю.
- Через пару хвилин відправте смажити подрібнену моркву, а слідом слайсы печериць.
- Посоліть і поперчіть заправку. За бажанням можете доповнити композицію зірою.
- Перекладіть зажарку в горщики, намагаючись нікого не обділити, і долийте доверху води. Посоліть ще трохи.
- Поставте керамічний посуд на деко і відправте в духовку. Дуже важливо, щоб духова шафа був холодним, інакше глиняний посуд під впливом різких перепадів температур може тріснути.
- Готуйте плов з грибами при 200 градусах до повного всмоктування рідини в крупу. Подавайте порційно, присипавши дрібно нарізаною кінзою.
Овочевий плов з фрикадельками
І ось він — рецепт неймовірно смачного плову з овочами і м’ясом, оформленим цікавим способом у вигляді фрикадельок.
Кількість порцій: 14
Час приготування: 2 години
Енергетична цінність
- калорійність – 631.8 кКал;
- білки – 17.4 м;
- жири – 36.6 г;
- вуглеводи – 58.3 р.
Інгредієнти
- рис пропарений – 1 кг;
- свинина м’якоть – 500 г;
- яловичина – 500 г;
- морква – 600 г;
- цибуля ріпчаста – 500 г;
- яйце куряче – 2 шт.;
- горошок консервований – 220 г;
- олія соняшникова – для обсмажування;
- зіра – 4 ч. л.;
- мелена паприка – 2 ч. л.;
- чорний перець (мелений) – за смаком;
- сіль.
Читайте також: Плов в духовці з куркою – покроковий рецепт з фото, приготування на деку і в скляному посуді
Покрокове приготування
- Даний рецепт передбачає використання фаршу. Його ви можете придбати в магазині (перевагу в цьому випадку слід віддати комбінованого з декількох сортів м’яса продукту), але по-справжньому смачне блюдо ви отримаєте, якщо будете готувати його з власноруч приготованим фаршем. Тому промелите свинину в м’ясорубці, гарненько перемішайте. Вбийте яйця.
- Очистіть цибулю, розділіть всю вагу на дві частини. Одну наріжте півкільцями і відставте чекати своєї черги, а другу нарубайте дрібненько кубиками і відправте в миску з фаршем.
- Додайте 1 чайну ложечку зіри і така ж кількість чорного перцю. Посоліть за смаком. Перемішайте. Відбийте фарш, піднімаючи його вгору і різко опускаючи в чашку. Це дозволить всім компонентам максимально об’єднатися.
- Сформуйте акуратні фрикадельки рівного діаметра.
- Очистіть моркву, наріжте вздовж тонкою довгою соломкою. Можете скористатися спеціальною терткою для корейських страв.
- Налийте в казан рослинне масло, якого повинно бути досить багато. За бажанням можете зменшити його кількість, додавши вершкового.
- Обсмажте спочатку залишився лук, а після — морква. Всипте до них спеції.
- Влийте 1800 мл рідини. Посоліть.
- Додайте фрикадельки. Доведіть вміст казанка до кипіння на сильному вогні, після чого відрегулюйте конфорку до мінімуму. Дуже важливо правильно зробити основу для плову. Вона має бути наваристою і пристойно солоною.
- Поки казан готуватися, займіться рисом. Дуже ретельно промийте його у воді не один раз.
- Викладіть на м’ясні кульки крупу і знову збільште вогонь. Рідина повинна неабияк поменшати.
- Тепер всипте горох. Його можна використовувати консервований, так і відварений до стану аль денте, тобто на зубок.
- Востаннє зменшіть вогонь, накрийте казан кухонним рушником і кришкою. Томіть плов близько 25 хвилин до повної готовності.
Приготування дієтичного варіанти плову
Для тих, хто звик рахувати калорії, дуже важливо смачно харчуватися не в збиток бажанням. Як ви вже зрозуміли, плов теж можна вписати в свій раціон так, щоб не боятися за свою фігуру. Але існує ряд нюансів, які слід дотримуватися. Якщо ви зважилися приготувати овочевий плов з фрикадельками, то віддайте перевагу курячого фаршу з пісної філе.
Соняшникова олія замінити оливковою олією холодного віджиму, на ньому смажені овочі виходять смачніші. Використовуйте нешліфований рис. У китайської або японської кухні перевага віддається саме йому. Також можете замінити казан на пароварку або мультиварку “Редмонд” або будь-яку іншу. Це дозволить не тільки зробити легке блюдо, але і збереже більшість вітамінів.
Не бійтеся експериментів і готуйте плов так, як вашій душі буде завгодно, навіть з перловою крупою, доповнивши салатом зі свіжих овочів. А якщо залишилися незрозумілі моменти, їх завжди зможе прояснити відео. Приємного апетиту!
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.