
З і соковитих стиглих слив отримують безліч смачних десертів. Традиційним і улюбленим багатьма ласощами є сливове повидло – його і на тост можна намазати, і покласти в випічку, та й просто є вприкуску з чаєм. Серед сотень існуючих рецептів цієї солодощі ми підібрали кілька простих і цікавих. Ви теж можете легко приготувати ароматний джем із слив на своїй кухні, користуючись нашими покроковими інструкціями з фото, а також відео.
Зміст
- Повидло з слив без кісточки
- Повидло зі слив з какао
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- П’ятихвилинка: готуємо сливове повидло швидко, смачно і просто
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
Повидло з слив без кісточки
Перш ніж йти на експерименти в пошуках нових оригінальних смаків, рекомендуємо освоїти “нестаріючу класику”.
Порада: як правило, джеми, варення і повидла припускають співвідношення плодів і цукру 1:1. Але сливи, особливо дуже стиглі, самі по собі дуже солодкі, а тому кількість піску можна скоротити. Але не набагато, оскільки це консервант, завдяки якому закачування можуть зберігатися і не псуватися не один рік.
Інгредієнти
- слива 1 кг
- цукор 1 кг
- вода 100 мл
На порцію
Калорії: 42 ккал
Білки: 0.1 г
Жири: 0 м
Вуглеводи: 10.4 г
Кроки 40 хв. Відео-рецепт
Сливи переберіть, на них не повинно бути гнилі і чорних червоточини. Для цієї заготовки найкраще підходять сині сорти слив, тому що вони більш м’ясисті, і м’якоть легко відокремлюється від кісточок. Підійдуть трохи перезрілі плоди, а зеленуваті краще не використовувати.
Вимийте фрукти, розріжте навпіл і вийміть кісточки. Перекладіть половинки в каструлю, влийте воду, накрийте і поставте на вогонь. На тихому полум’я варіть часточки близько 20 хвилин.
Дайте сливам трохи охолонути, а після цього пропустіть через сито. Багато господинь для отримання фруктового пюре використовують блендер або м’ясорубку. Цей варіант допустимий, але в такому випадку в повидло потраплять шматочки шкірки, а без них воно буде більш однорідним і схожим за консистенцією на заводський продукт.
Перекладіть масу в ємність, у якій будете варити джем. Ідеальним варіантом вважається алюмінієвий або мідний таз з низькими бортами, тому що завдяки великій площі, з якої розподіляється маса, рідина з неї буде випаровуватися інтенсивніше, а значить, повидло швидше загусне, і час варіння скоротиться. Але якщо такого немає, то підійде і казан.
Засипте в сливи цукор, перемішайте його і поставте масу на плиту. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть, помішуючи, до тих пір, поки повидло не загусне. На це може піти до півтора годин.
Як тільки буде досягнута потрібна консистенція, зніміть ємність з вогню, відразу розкладіть готовий десерт з підготовленим баночках, загорніть, переверніть догори дном і укутайте. Коли консервація повністю охолоне, відправте її на зберігання в темне прохолодне місце.
Порада: щоб зрозуміти, що повидло зі слив готове до закочування, капніть їм на тарілку і нахиліть в ідеалі воно досить густе і не повинна розтікатися. Якщо ви варите солодкість в невисокою ємності, можете перевірити й іншим способом: просто проведіть по дну ложкою і подивіться, наскільки швидко закривається “доріжка”, яка залишилася після помішування. Якщо повільно, джем готовий.
Готувати можна і повидло з жовтих слив. Ці фрукти дуже солодкі і соковиті, але є одна проблема: м’якоть у них досить важко відокремити від кісточки. Але це реально, і краще використовувати для таких цілей спеціальні пристосування.
Читайте також: Мармелад кавунові часточки – рецепт на зиму
Є ще один варіант: на початковому етапі додайте більше води, і поваріть цілі сливи довше. Після цього протріть їх через сито, і всі кісточки залишаться в ньому, а заодно і шкурки. В результаті ви отримаєте не тільки смачне, але і красиве ласощі бурштинового кольору.
Повидло зі слив з какао
Хочете отримати більш смачний і корисний домашній аналог шоколадної пасти? Пропонуємо вам рецепт сливового повидла з какао. Приготувати його нітрохи не складніше класичного, але смак відрізняється кардинально. Ось покроковий рецепт.
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 90
Енергетична цінність продукту
- білки – 0.2 г;
- жири – 0.1 г;
- вуглеводи – 9.8 м;
- калорійність – 41 ккал.
Інгредієнти
- сливи – 1 кг;
- цукор – 800 г;
- какао-порошок – 50 р.
Процес приготування
- Сливу вимити, видаливши кісточки, наріжте їх на маленькі часточки. З синіх стиглих плодів вийняти кісточки буде легко і руками. Якщо фрукти червоні або жовті (“білі”), використовуйте для чищення спеціальні пристосування.
- Перетворіть сливу в пюре, використовуючи м’ясорубку або блендер.
- Додайте в перетерту масу цукровий пісок, гарненько перемішайте і поставте на вогонь.
- Коли суміш закипить, покладіть в неї какао. Робити це зручніше так: пересипте какао-порошок в дрібне ситечко і трусіть, тримаючи над ємністю з сливової масою. При цьому безперервно помішуйте. Так вдасться уникнути грудок, і какао рівномірно розподілиться по всій масі.
- Варіть повидло до тих пір, поки вона не загусне. Це може займати різну кількість часу в залежності від сорту і соковитості сливи.
- Як тільки знімете десерт з плити, розкладіть його по простерилизованным банкам і закатайте з допомогою ключа кришками. Перекиньте їх денцем догори і укутайте. Залиште на добу, а потім виставте в підвал на зберігання.
Порада: багато господинь включають до складу шоколадного повидла вершкове масло. Класти його потрібно на обсяг інгредієнтів, зазначений у даному рецепті, кількості 70 р. Обов’язково вибирайте масло хорошої якості і жирністю не менше 82%. Додавати його треба за 10 хвилин до закінчення приготування. Завдяки маслу повидло набуває більш ніжний смак і консистенцію, а також воно стає поживніше та корисніше.
П’ятихвилинка: готуємо сливове повидло швидко, смачно і просто
Це “ледачий” спосіб заготівлі смачних джемів, повидла і варення, який здорово економить господиням час. І продукт при цьому виходить апетитним, корисним і запашним.
Читайте також: Полуничний джем: смачний і густий рецепт на зиму в домашніх умовах, калорійність, як варити з агар агаром
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 100
Енергетична цінність продукту
- білки – 0.1 г;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 10.9 г;
- калорійність – 44 ккал.
Інгредієнти
- сливи – 1 кг;
- цукор – 1 кг
Процес приготування
- Помийте сливу, відокремте м’якоть від кісточок.
- Наріжте фрукти на невеликі шматочки, засипте цукровим піском, перемішайте і залиште на кілька годин, щоб вони пустили сік.
- Поставте ємність зі сливами на повільний вогонь і дочекайтеся закипання. Після цього поваріть масу 5 хвилин і зніміть з плити.
- Дайте майбутнього повидла охолонути, а потім перетріть його в однорідну масу. Якщо ви готуєте десерт у великих обсягах, зробити це краще заглибним блендером в тій же ємності, де він варився.
- Знову поставте отримане пюре на плиту, доведіть до кипіння і потримайте на тихому вогні 5-10 хвилин, помішуючи, зніміть з плити.
- Розлийте по стерильним ємкостей і закатайте або щільно закрутіть кришками. Поставте заготовки догори дном, укутайте теплою ковдрою і дайте охолонути. Після цього перенесіть на зберігання в підвал або комору.
Порада: якщо вам здається, що повидло вийшло рідкуватим, то замість довгого подальшого уварювання в нього можна покласти желатин або агар-агар. 40 г або 25 г на кілограм фруктів відповідно. Желирующее речовина потрібно додавати вже після того, як зняли пюре з плити, тому що якщо його переварити, він втрачає властивості згущувача.
Істотно заощадити час і не прив’язуватися надовго до плити в процесі приготування сливового повидла без кісточок можна, якщо робити його в мультиварці. Попередні заходи і інгредієнти ті ж. Тільки спочатку сливу з водою і цукром потрібно протягом 15 хвилин готувати в режимі “Випічка”, після чого пюрировать блендером і встановити програму “Гасіння” ще на годину.
Читайте також: Покроковий рецепт, як солити опеньки різними способами у банках
Повидло з сливи на зиму – це не тільки дуже смачний десерт, але і універсальний. Приміром, приготоване за класичним рецептом, воно може стати хорошою начинкою для випічки, а “шоколадне” ідеально для бутербродів до сніданку. А головне, приготований в домашніх умовах продукт завжди з корисним якостям поза конкуренцією.
Готуйте і насолоджуйтеся натуральними десертами, зробленими на власній кухні! Приємного апетиту!