
З томатів готується безліч різних заправок, від класичної томатної пасти до самих різноманітних кетчупів. Одним з найпопулярніших є соус з помідорів і яблук. Його можна не тільки зварити на кілька днів, але і запасти на довгу зиму. Робиться це дуже легко і просто, а якщо додати ще які-небудь овочі, наприклад, перець або цибулю, то смак вийде просто незабутнім. І, звичайно, натуральний продукт, створений на власній кухні, куди краще і корисніше магазинних “аналогів”.
Зміст
- Простий рецепт соусу з помідорів і яблук з перцем
- Рецепт соусу з помідорів і яблук з цибулею
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Простий рецепт соусу з помідорів і яблук з перцем
Інгредієнти
- яблука 1 кг
- томати 2 кг
- перець червоний солодкий 600 г
- паприка мелена 10 г
- головка часнику 1 шт.
- окріп 1 стакан
- сіль крупна (не йодована) 1.5 ст. л.
- цукор-пісок 2 ст. л.
- оцет винний 3 ст. л.
На порцію
Калорії: 32.77 ккал
Білки: 0.93 р
Жири: 0.21 р
Вуглеводи: 6.79 р
Кроки 1 годину. 30 хв. Відео-рецепт
Для початку підготуємо тару. Стерилізуємо банки. Зробити це можна, потримавши їх над парою близько 20 хвилин. Кришки просто потрібно прокип’ятити. Дуже зручно використовувати для стерилізації пароварку або мультиварку, якщо у приладу є режим Варіння на пару” і спеціальна насадка.
Фрукти і овочі миємо. У томатів видаляємо місце, де кріпиться плодоніжка, ріжемо їх на скибочки і перекладаємо в каструлю.
У яблук вичищаємо серцевинки, крупно нарізаємо фрукти і відправляємо їх до помідорів.
Болгарський перець звільняємо від насіння і плодоніжок, шаткуємо його соломкою і засипаємо в посуд до інших компонентів. Заливаємо все склянкою окропу.
Накриваємо каструлю кришкою і ставимо її на плиту. Тушкуємо все близько півгодини, поки овочі не пом’якшаться. Потім перетираємо отриману масу через сито, солимо і подслащиваем суміш.
Часник поділяємо на зубчики, зчищають лушпиння. Дрібно нарізаємо часточки, можна скористатися теркою або пресом. Додаємо подрібнену масу в майбутній соус, а разом з нею засинаємо і спеції – паприку, мелений перець, вливаємо оцет.
Даємо ароматної суміші закипіти і тримаємо на слабенькому вогні близько чверті години.
Соус готовий! Залишилося тільки розлити його по стерильним банкам – вони якраз повинні були висохнути за цей час. Закатуємо кришки, перевертаємо заготовки догори дном і закутуємо чим-небудь теплим. Після того як консервація охолоне, переносимо баночки в темне і сухе місце на зберігання.
Порада: соус можна зробити і в мультиварці. Однак у цьому випадку краще перекрутити овочі через м’ясорубку. Готуватися томатна заправка буде близько 45 хвилин при режимі “Випічка”.
Рецепт соусу з помідорів і яблук з цибулею
Час приготування: 1 година 20 хвилин
Читайте також: Про вершково-часниковому соусі: рецепт, як приготувати, необхідні інгредієнти
Кількість порцій: 20
Енергетична цінність
- калорійність – 29.27 ккал;
- білки – 0.97 г;
- жири – 0.2 г;
- вуглеводи – 6.11 р.
Інгредієнти
- томати – 1.5 кг;
- яблука – 250 г;
- цукор – 1 ст. л.;
- сіль – 1.5 ст. л.;
- цибуля ріпчаста – 120 г;
- перець чилі (за бажанням) – 1 стручок;
- оцет яблучний 6% – 50 мл
Покрокове приготування
- Для початку потрібно простерилізувати тару для консервування. Якщо ви хочете, щоб ваші заготовки простояли як можна довше, цей крок не можна пропускати. Один з найпростіших способів – це скористатися духовою шафою. Потрібно викласти банки і кришки на деко, відправити їх у холодну духовку і, встановивши температуру 120-130 градусів, почекати хвилин 20.
- Тепер саме час зайнятися приготуванням вмісту цих ємностей. Насамперед треба очистити від шкірки томати. Щоб прискорити процес, просто ошпарюємо окропом, а потім відразу опускаємо в крижану воду. От і все! Тепер шкірка зніметься швидко і легко.
- Потім очищаємо яблука і цибулю. У фруктів також потрібно видалити серцевини. Гострий перець, якщо ви вирішили його додати, теж звільняємо від насіння і плодоніжки – завдяки цьому інгредієнту ваш соус вийде з приємною “остринкой”.
- Шаткуємо всі компоненти шматочками довільного розміру і відправляємо їх у чашу блендера. Пюрируем овочі і фрукти в однорідну масу. Додаємо сіль і цукор.
- Перекладаємо все в посуд з товстим дном і тушкуємо на маленькому вогні трохи менше години (40-50 хв.), потім вливаємо оцет і даємо соусу потомитися ще пару хвилин.
- Залишилося тільки розфасувати гарячу суміш по банкам і закупорити. Для додаткової стерилізації можна перевернути ємності і укутати. Зберігати приготований за цим рецептом заготівлю допускається в умовах звичайної міської квартири.
Порада: яблука для приготування соусу підійдуть будь-які. Але не варто забувати, що від їх сорту безпосередньо залежить смак кетчупу. Якщо фрукти занадто кислі, то і заправка вийде з “кислинкою”. Проте завжди можна додати побільше цукру.
Заготовлений за запропонованими рецептами соус з помідорів і яблук на зиму дуже універсальний. Його можна подавати до перших і других страв, а також використовувати при їх готуванні, і навіть просто намазувати на хліб. Так чи інакше, ця нескладна в приготуванні томатна заправка прикрасить своїм неповторним смаком будь обід. Приємного апетиту!