
Хто не любить смачну італійську пасту з класичним томатним соусом? Таких людей практично не існує – це страва полонила серця мільйонів дорослих і дітей по всьому світу. При цьому прості продукти, які використовуються для соусу з помідорів, дозволяють приготувати його будь-якій господині на своїй домашній кухні. Щоб і ви швидше насолодилися стравою, ми зібрали найкращі рецепти пікантною приправи і супроводжували їх детальними фото і відео.
Зміст
- Томатний соус для спагетті
- Соус з помідорів для спагетті з фаршем
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Соус з помідорів для макаронів з пармезаном
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Свіжий томатний соус до пасти
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Соус з помідорів Путтанеска
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Томатний соус з тунцем
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Томатний соус Аматрічана з беконом
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Томатний соус для спагетті
- Соус з помідорів для спагетті з фаршем
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Соус з помідорів для макаронів з пармезаном
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Свіжий томатний соус до пасти
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Соус з помідорів Путтанеска
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Томатний соус з тунцем
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Томатний соус Аматрічана з беконом
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Томатний соус для спагетті
Інгредієнти
- помідори 300 г
- перець болгарський (червоний) 1/2 шт.
- цибуля ріпчаста 1/2 шт.
- бульйон (курячий) 1/2 ст.
- часник 2 зубчики
- томатна паста 2 ст. л.
- олія оливкова 2 ст. л.
- суміш італійських трав 1 ч. л.
- сіль за смаком
На порцію
Калорії: 98.6 ккал
Білки: 2.4 м
Жири: 6.9 р
Вуглеводи: 6.8 г
Кроки 45 хв. Відео-рецепт
Як завжди, спочатку займемося обробкою овочів – необхідно їх почистити, ретельно обмити під струменем холодної і обсушити паперовими рушниками.
Потім половинки цибулини і болгарського перчика (якщо немає саме червоного, то можете замінити його будь-яким іншим) потрібно покришити малесенькими кубиками по способу брюнуаз (1-2 мм), два зубчики часнику як можна дрібніше нашаткувати, а томати, попередньо знявши шкірку, перебити в блендері.
Слідом візьміть сотейник з товстим антипригарним дном, залийте в нього кілька ложок нерафінованої оливкової олії і поставте на конфорку з середнім полум’ям. Як тільки розігріється, зменшіть вогонь до мінімуму і киньте в сотейник подрібнені цибуля і перець. Залиште гаситися приблизно на 2-3 хвилинки до прозорості цибулі.
Як тільки овочі стануть м’якими, залийте до них в сотейник перебиті помідори, півсклянки курячого бульйону і киньте дрібно покришений часник. Старанно все розмішайте і варіть ще близько 7 хв.
По закінченні цього часу додайте в соус 2 ст. л. магазинної чи домашньої пасти (пюре) з помідорів, чайну ложку суміші сухих італійських трав і посоліть за смаком. Тушкуйте, періодично помішуючи, до потрібного ступеня загущення – приблизно 20 хв.
Чудовий соус готовий, залишилося тільки відварити спагеті, заправити їх і покликати сім’ю до столу!
Порада: щоб шкірка легше відходила від томатів, попередньо обдайте плоди окропом.
Соус з помідорів для спагетті з фаршем
Час приготування: 1 годину
Кількість порцій: 8
Енергетична цінність
- калорійність – 117.7 ккал;
- жири – 6.4;
- білки – 6.5;
- вуглеводи – 8.6.
Читайте також: Про вершковому соусі для спагетті: як приготувати з молока, рецепт
Інгредієнти
- помідори – 750 г;
- перець болгарський – 1 шт.;
- цибуля ріпчаста – 1,5 шт.;
- часник – 5 зубчиків;
- фарш (яловичий) – 250 г;
- олія оливкова – 2 ст. л.;
- цукор – 10 г;
- базилік (сушений) – 1/2 ст. л.;
- орегано (сушений) – 1/2 ч. л.;
- перець чорний мелений – 1 щіпка;
- сіль – за смаком.
Покрокове приготування
- Першим ділом гарненько очистити і ретельно помийте припасені овочі, промокніть їх від зайвої вологи одноразовими паперовими рушниками чи серветками.
- Болгарський перчик, цибулину і зубчики часнику порубаєте ножем якомога дрібніше, а томати відправте в чашу стаціонарного блендера і перебити.
- На ненадто слабкий вогонь поставте глибоку сковороду (краще всього для цього використовувати вок), розігрійте в ній оливкове масло і викладіть туди фарш. Обсмажте його протягом пари хвилин до розсипчастого стану, постійно помішуючи, щоб не утворилися грудочки.
- Потім викладіть до фаршу цибулину, часник і солодкий болгарський перець – гарненько все перемішайте і залиште смажитися до повної готовності фаршу, близько 20 хв.
- Залийте в сковорідку подрібнену до однорідності помідорну масу, приправте все цукром, сіллю, перцем, сушеними травами. Ретельно розмішайте і варіть соус його на слабкому вогні без кришки приблизно 30 хвилин до загустіння.
- Смачний томатний соус готовий – знімайте з плити і заправляйте їм свою пасту!
Порада: щоб фарш став більш соковитим, додайте в нього трохи молока, бульйону або жирних вершків.
Соус з помідорів для макаронів з пармезаном
Час приготування: 35 хвилин
Кількість порцій: 3
Енергетична цінність
- калорійність – 203.2 ккал;
- жири – 16.6;
- білки – 6.3;
- вуглеводи – 7.3.
Інгредієнти
- помідори – 400 р;
- сир твердий (пармезан) – 50 р;
- олія оливкова – 3 ст. л.;
- орегано (сушений) – 1 ч. л.;
- паприка (пластівці) – 5 г;
- сіль – за смаком;
- перець чорний мелений – за смаком.
Покрокове приготування
- Помідори ретельно обмийте під проточною водою, бланшируйте їх і акуратно зніміть шкірку. Потім позбавтеся від місця кріплення плодоніжки і наріжте дрібними кубиками томати.
- Надішліть подрібнені помідори в сотейник з товстим дном і, поставивши їх на невеликий вогонь, варіть близько 20 хв.
- Поки томати готуються, не витрачайте час і пармезан натріть на дрібній тертці, яка у вас є.
- Як тільки помідори уварились і загусли, знімайте сотейник з конфорки, трохи остудіть і додайте туди заздалегідь натертий пармезан і масло (за рецептом — оливкова, але за відсутністю такого можна взяти і інше рослинне). Старанно перемішайте всі інгредієнти між собою, додайте паприку, сушений орегано і приправте спеціями за смаком – соус готовий!
Порада: коли під рукою не виявилося пармезану – не турбуйтеся. Його можна замінити будь-яким сиром твердих сортів, наприклад, російським або голландським – смак це не зіпсує.
Свіжий томатний соус до пасти
Час приготування: 25 хвилин
Читайте також: Рецепт кетчупу з яблуками в домашніх умовах з помідорів на зиму
Кількість порцій: 4
Енергетична цінність
- калорійність – 150.2 ккал;
- жири – 12.6;
- білки – 1.3;
- вуглеводи – 8.
Інгредієнти
- помідори – 500г;
- оливкова олія – 50 мл;
- часник – 5 зубчиків;
- базилік (свіжий) – 4 гілочки;
- суміш перців – за смаком;
- сіль – за смаком.
Покрокове приготування
- Для початку займемося помідорами – їх необхідно вимочити пару хвилин в прохолодній воді, потім обмити кожен плід під струменем проточної і обсушити паперовими серветками. Після цього слід позбутися від місця кріплення плодоніжки і насіння, а м’якоть нашаткувати маленькими кубиками 1-2 мм (спосіб нарізки називається брюнуаз).
- Зубчики часнику потрібно очистити від луски, промити і подрібнити за допомогою ножа.
- У базиліка видаліть всі гілочки, а листя старанно промийте і обсушіть. Не сильно стараючись, накришити базилік.
- Візьміть ємність, виділену під соус, і викладіть туди овочі і пряну зелень. Додайте до них нерафінована оливкова олія вищого класу і приправте спеціями за смаком. Ретельно перемішайте і залиште настоятися приблизно на 3 години, після чого сміливо подавайте до столу.
Порада: щоб соус вийшов більш щільним, насиченим і апетитним, вибирайте для нього оптимально стиглі та ароматні томати.
Соус з помідорів Путтанеска
Час приготування: 30 хвилин
Кількість порцій: 4
Енергетична цінність
- калорійність – 217.3 ккал;
- жири – 18.9;
- білки – 2.8;
- вуглеводи – 7.2.
Інгредієнти
- помідори – 400 р;
- анчоус (філе) – 4 шт.;
- часник – 3 зубчики;
- томатна паста – 40 г;
- маслини (без кісточок) – 20 шт.;
- каперси – 3 ст. л.;
- олія оливкова – 70 мл;
- перець чилі (мелений) – 1/2 ч. л.
Покрокове приготування
- Овочі почистіть і промийте під струменем холодної, обсушіть від зайвої вологи.
- Потім ретельно подрібніть окремо: помідори, зубчики часнику, маслини і солоне філе анчоуса.
- Візьміть товстостінний антипригарний сотейник і, наливши в нього оливкову олію, поставте на середній вогонь. Киньте часник і обсмажте його 1-2 хв.
- Слідом додайте до чесночку томати і, гарненько перемішавши, тушкуйте ще 5 хвилин.
- У розм’якшену помідорну масу киньте дрібно нарубані анчоуси і маслини, додайте три столові ложки каперсів, томатну пасту і приправити меленим перцем чилі. Старанно розмішайте і залишіть соус готуватися ще на 10 хвилин.
- Приправляйте вашу пасту і кличте всіх до обіднього столу!
Порада: при виборі анчоусів зверніть увагу на рибку в розсолі, яка продається в скляних банках. Вона зазвичай більш м’ясиста і приємна на смак, ніж в маслі.
Томатний соус з тунцем
Час приготування: 25 хвилин
Кількість порцій: 2
Енергетична цінність
- калорійність – 160.8 ккал;
- жири – 11.8;
- білки – 8.4;
- вуглеводи – 6.5.
Інгредієнти
- помідори – 200 г;
- тунець (консервований) – 1 банка;
- цибуля ріпчаста – 1/2 шт.;
- сік лимонний – 1 ч. л.;
- часник – 2 зубчики;
- каперси – 1/2 ст. л.;
- оливкова олія – 2 ст. л.;
- перець червоний мелений – за смаком;
- сіль – за смаком;
- петрушка – декілька гілочок.
Читайте також: Аджика з кабачків з яблуками на зиму – рецепт пальчики оближеш
Покрокове приготування
- Насамперед необхідно ретельно очистити цибулину і часник, обмити їх і нашаткувати самими дрібними кубиками, які у вас вийдуть.
- Помідори також слід гарненько помити, позбутися від шкірки і місць кріплення плодоніжок і перебити їх в чаші блендера до однорідної консистенції.
- Потім беремо сотейник і розігріваємо кілька столових ложок нерафінованої оливкової олії вищої категорії, кидаємо в нього цибулю з часником і пасеруємо їх приблизно 2-3 хвилинки.
- Слідом додаємо в сотейник томатну масу, консервовані каперси, подрібнену петрушку і чайну ложку видавленого лимонного соку. Ретельно перемішуємо інгредієнти і залишаємо готуватися на повільному вогні близько 7 хвилин.
- Не гаючи часу, займемося тунцем – необхідно розкрити консервну банку, злити всю зайву рідину і виделкою розбити рибну м’якоть.
- Викладаємо тунець в томатний соус, приправляємо його за смаком і залишаємо ще на 2-3 хв. на тихому полум’я.
- Томатний соус з морськими середземноморськими нотками готовий!
Порада: попередньо покатайте лимон по столу – так він розм’якне і всередині збереться сік, який буде легше вичавити.
Томатний соус Аматрічана з беконом
Час приготування: 1 годину
Кількість порцій: 4
Енергетична цінність
- калорійність – 292.8 ккал;
- жири – 22.7;
- білки – 16;
- вуглеводи – 6.1.
Інгредієнти
- помідори (у власному соку) – 250 г;
- цибуля ріпчаста – 125 г;
- бекон – 150 г;
- оливкова олія – 2 ст. л.;
- петрушка – 25 г;
- лавровий лист – 2 шт.;
- сіль – 1 щіпка;
- перець чорний мелений – за смаком.
Покрокове приготування
- Приступаємо до готування соусу з помідорів Аматрічана з цибулин, їх необхідно нашаткувати як можна дрібніше.
- Потім треба нарізати бекон слайсами.
- Слідом візьміть глибоку сковороду (дно повинно бути товстим), розігрійте влите в неї оливкова олія і, змішавши цибулю і слайсы бекону, підсмажте їх на протязі 5 хв.
- Додайте помідори у власному соку, лаврушку, сіль і перець і гарненько все перемішайте з допомогою дерев’яної лопатки. Залиште соус гаситься приблизно на півгодини – сорок хвилин, не забуваючи при цьому постійно його помішувати.
- Перед тим як знімати готовий соус з плити, посипте його подрібненою зеленню і подавайте до столу.
Порада: при виборі бекону зверніть увагу на його колір і товщину прошарку – якісний продукт обов’язково має однорідну забарвлення, а жиру містить не більше півтора сантиметрів.
Сподіваємося, що серед цих чудових рецептів томатного соусу до пасти, ви знайдете улюблений і обов’язково порадуєте своїх близьких найближчим часом. А ми бажаємо вам побільше нових кулінарних звершень і приємного апетиту!