
“Білий налив” не відноситься до сортів яблук, якими можна запасатися на зиму в свіжому вигляді, так як дуже швидко псується. Зате з нього виходить відмінне варення-п’ятихвилинка: ароматне, прозоре і апетитне. Готується десерт досить швидко, має зовсім простий рецепт, і з завданням впорається будь-яка господиня. З-за того, що плоди цього сорту дуже солодкі, ласощі потрібно класти менше цукру. А для того щоб додати варення більш яскравий смак, до нього додається апельсин.
Порада: для вирізання серцевини зручно використовувати спеціальний ніж закругленої форми.
Зміст
- Варення з яблук “білий налив”
- Яблучний пластовий мармелад
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Варення з яблук “білий налив”
Інгредієнти
- Яблука 2.5 кг
- Цукор 1 кг
- Апельсин 2 шт.
На порцію
Калорії: 31.3 ккал
Білки: 0.1 г
Жири: 0 м
Вуглеводи: 7.7 м
Кроки 40 хв. Відео-рецепт
Половинки або четвертинки вимитих плодів очистіть від твердої серцевини з кісточками. Зіпсовані частини видаліть. Наріжте невеликими шматочками.
Зніміть шкірку з цитруса. Подрібніть шматочками приблизно такого ж розміру, як і яблука.
Перекладіть часточки фруктів і цукор (трохи залиште, щоб досипати зверху) шарами. Робіть це швидко, щоб яблука на повітрі не потемніли. Дайте їм постояти не менше 10 годин — найзручніше залишати на ніч. За цей час фрукти виділять сік, а частина цукру розчиниться.
Поставте ємність з майбутнім варенням на плиту, вогонь зробіть менше середнього, щоб ласощі не підгоріло. Після того, як вміст каструлі закипить, обережно перемішайте яблука з апельсинами і залиште на слабкому нагріванні ще 5 хвилин, і після цього можете закривати.
Коли поставите яблука на вогонь, підготуйте банки. Вимийте їх і 2 рази обшпарте. Кришки потрібно потримати в окропі довше – 2-3 хвилини.
Заливайте гаряче варення (прямо з вогню) до верху банки. Закупорьте її і поставте шийкою вниз. Як показує практика, солодкий десерт добре зберігається і без укутування, але для впевненості можете обернути щільним покривалом і потримати так протягом 15-20 годин. Зберігати краще в темному і прохолодному місці – наприклад, в коморі або підвалі.
Порада: запасіться банками під різьбу, тоді закупорювати варення буде набагато простіше. До того ж гвинтові кришки зазвичай не іржавіють.
Завдяки високій концентрації пектину варення з яблук “білий налив” виходить досить густим. Воно добре підійде для чаювання або різної солодкої випічки. Таке ж варення можна зробити і з додаванням груш: візьміть на 1 кг яблук 1 кг груш, а інші інгредієнти залиште колишніми. Спосіб приготування при цьому не змінюється.
Читайте також: Як солити гриби свинушки на зиму в банках – простий рецепт маринованих грибів в домашніх умовах
Яблучний пластовий мармелад
Що приготувати з скоростиглих яблук? Улюблені ласощі дитинства – мармелад. Як вже було сказано вище, у фруктах міститься пектин – желирующее речовина. Тому ніяких додаткових добавок для загустіння використовувати не потрібно.
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 170
Енергетична цінність
- калорійність – 49 ккал;
- жири – 0 г;
- білки – 0.1 г;
- вуглеводи – 12.2 р.
Інгредієнти
- яблука – 1 кг;
- цукор – 0.5 кг;
- лимонна кислота – 0.5 ч. л.
Покрокове приготування
- Плоди миєте, виймаєте серединку, але не нарізаєте. Для мармеладу з них потрібно приготувати пюре, і зробити це можна за допомогою запікання.
- Увімкніть духовку на 170°C, і поставте яблука на 30-40 хвилин, щоб вони стали м’якими.
- Перетріть через сито, додайте лимонну кислоту і цукор.
- Перекладіть суміш в товстостінну каструлю і нагрівайте на повільному вогні. Коли яблука почне кипіти, потрібно їх часто перемішувати пластикової або дерев’яною лопаткою, бо пюре має здатність прилипати до дна і пригорати.
- Не можна з точністю сказати, скільки часу повинен варитися мармелад. Це залежить від соковитості плодів. Щоб визначити, чи готовий він, наберіть трохи в ложку. Якщо тече, значить, потрібно варити ще. Коли падає шматочками і застигає на блюдце, пора знімати з плити.
- Для останнього етапу приготування можна використовувати форму для випікання. Застеліть її фольгою або пергаментом і вилийте мармелад.
- Застигле ласощі можна порізати на шматочки, а потім обваляти в цукрі. Спробуйте використовувати інший варіант – залити в силіконові формочки, тоді він вийде цікавим і веселим.
Порада: замість лимонної кислоти можна додати кілька крапель мандариновий есенції або 1 столову ложку соку, вичавленого з цитруса.
Варення і мармелад з білого наливу виходять ароматними та смачними, і головне — натуральними, без додавання хімічних замінників смаку і запаху. А значить, вони будуть корисні і дорослим, і дітям.