
Існує величезна кількість рецептів квашеної білокачанної капусти. Придбав велику популярність рецепт капусти з морквою і кмином. Продукт квашення виходить не кислим і хрустким.
Дуже добре підходить така капустка для класичного вінегрету, перших страв, тушкованої картоплі і як самостійне дієтичне блюдо. Якщо додати рослинне масло, ріпчасту цибулю і петрушку, то вийде чудовий салатик. Завдяки кминної добавці страва буде пікантним і незвичайним.
Для засолу капусти качан вибираємо щільний, тоді капустка вийде хрусткою. Сіль не додаємо більше, ніж належить, інакше продукт вже не буде приносити користь.
Цікаво знати: Кмин володіє прекрасними антиоксидантні та противірусними властивостями. А ще, завдяки вмісту вітамінів групи В, виводить холестерин з організму і розщеплює жири, білки і вуглеводи, що допомагає організму бути енергійним, а тілу рухомим.
Для засолу використовуємо 1-літрову банку.
Інгредієнти
- капуста білоголова 1 кг
- морква 1 шт.
- сіль поварена 1 ст. л.
- цукор 1 ч. л.
- кмин 2 ч. л.
- вода ½ л
На порцію
Калорії: 20 ккал
Білки: 1.8 м
Жири: 0.1 г
Вуглеводи: 4.4 г
Кроки 50 хв. Відео-рецепт
Беремо банку і кришку, миємо під проточною водою, насухо витираємо і ставимо в духову шафу для стерилізації. Через 30 хвилин дістаємо банку і ставимо на вафельний рушник для охолодження.
Поки банку проходить обробку, саме час зайнятися морквою і капустою. Очищаємо моркву від шкірки. З капусти, знімаємо верхні листочки. Добре перемываем овочі.
Шаткуємо капусту ножем, можна й на спеціальній тертці. На такий тертці вона виходить більш дрібна і однакова за розміром. На звичайну крупній тертці натираємо моркву.
У велику чисту миску висипаємо капусту, моркву, кмин і все ретельно змішуємо. Мнемо капусту акуратно, не сильно, щоб вона не пустила сік і після закваски не стала м’якою.
В окрему каструлю наливаємо холодну воду і додаємо кухонну сіль. Розмішуємо сіль у воді, до тих пір, поки вона повністю не розчиниться.
У оброблений бутель або в каструлю щільно укладаємо капусту з морквою і кмином. Утрамбовуємо рукою. Заливаємо розсолом капусту.
Якщо укладали в банку, то ставимо її в каструлю, можна в піддон або глибоку тарілку, щоб розсіл міг витікати при бродінні. Залишаємо банку при кімнатній температурі на 3-4 дні. Періодично протикаємо капусту ложкою, щоб зайві гази вийшли. В процесі протикання обов’язково ложкою виймаємо до дна бутлі або іншої ємності, де кваситься капустка, щоб гази не скупчувалися внизу, і капуста не перекисла.
Як тільки смак капусти вас влаштовує, перестаємо квасити: накриваємо бутель пластиковою кришкою або перекладаємо овочі в банки і ховаємо в холодильник. Після 2-х годин охолодження ароматна капустка готова.
Порада: Капустяний розсіл краще готувати на холодної воді, ніж кип’ятити її. При впливі окропу капуста втрачає частину фолієвої кислоти, необхідної для хорошого функціонування організму. Особливо необхідна фолієва кислота вагітним жінкам і їхнім малюкам. Засолення холодним способом триває на кілька днів довше, але при цьому всі вітаміни зберігаються, і капуста залишається хрусткою.
Цікаво знати: Капуста багата вітаміном С. При щоденному вживанні 1 порції квашеної капустки ви постачає організм добовою нормою аскорбінової кислоти. Також страва багата клітковиною, що сприяє прекрасному травленню і безперебійної роботи всього шлунково-кишкового тракту.
Рецепт квашеної капусти з кмином легкий, а зберігається готовий продукт довго, до зими. Підходить як закуска і гарнір. Можна перекусити такий капусткою і до святкового столу її подати. Загалом, незамінний і смачне блюдо, яке повинно бути в холодильнику у кожної господині.
Читайте також: Мариновані печериці на зиму в домашніх умовах – простий рецепт приготування в банках
Їжте на здоров’я, отримуйте задоволення і наповнюйте ваш організм вітамінами.