
Гороховий суп з копченостями – одне з улюблених страв у багатьох сім’ях. Він приваблює своєю густою структурою, насиченістю смакової палітри і надзвичайним ароматом. До всього іншого відмінно допомагає впоратися з відчуттям голоду і зарядитися енергією на весь майбутній день.
У більшості випадків він вариться на основі копчених м’ясних ребер, однак, не завжди їх можна знайти в магазинах. Але альтернатива є, і сьогодні ми розповімо, як правильно вийти з положення. Оптимальний варіант – це копчена ковбаса або, приміром, копчене м’ясо з прошарком жирку.
Зміст
- Рецепт горохового супу з копченою ковбасою
- Рецепт горохового супу з сирокопченою ковбасою
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Приготування в мультиварці
Рецепт горохового супу з копченою ковбасою
Не важливо, який саме сорт ковбаси ви виберете: салямі, копчену або напівкопчену – ви все одно зможете смачно нагодувати членів сімейства, та так, що вони попросять ще.
Інгредієнти
- ковбаса (копчена) 300 г
- картопля 3 шт. середнього розміру
- морква 1 шт.
- горох (подрібнений) 180 г
- лист лавра 2 шт.
- олія соняшникова 30 мл
- перець чорний 3 горошку
- перець духмяний 3 горошку
- цибуля ріпчаста 1 шт.
- вода 2 л
На порцію
Калорії: 197.9 ккал
Білки: 8.5 г
Жири: 11.9 м
Вуглеводи: 14.4 г
Кроки 50 хв. Відео-рецепт
Перш ніж починати варити суп, подбайте про підготовку гороху. Для того щоб суп вийшов м’яким і не псував смаку, необхідно дотримуватися одна важлива умова – боби необхідно замочувати. І чим довше, тим краще. Оптимально буде, якщо ви помістіть їх у воду ще з вечора. І тільки після того, як горошини набухнуть, можете закладати в каструлю, залити водою і варити.
Тепер займіться усіма іншими інгредієнтами. Картоплю добре промийте під проточною водою і очистити. Так само поступите з морквою і цибулею.
Подрібніть кожен овоч. Особливих рекомендацій тут немає. У всіх супах спосіб нарізки однаковий: соломкою, кубиками або невеликими шматочками.
Додайте картоплю до гороховому бульйону і варіть до напівготовності.
Приготуйте засмажку з невеликою кількістю масла, яке після додавання обсмаженої овочевої суміші в суп зніміть з поверхні.
На тій же сковороді обсмажте ковбасу, яку попередньо наріжте середніми кубиками, не забувши видалити плівку. Додайте трохи солі (ковбасні копчені вироби вже мають солонуватий присмак, тому попередньо спробуйте страва) і лаврушку з декількома видами перцю.
Важливо: коли будете замочувати горох, не шкодуйте воду. Цей продукт досить активно вбирає рідину і збільшується в обсягах, мала кількість води не дасть належного ефекту.
Рецепт горохового супу з сирокопченою ковбасою
Ще один простий спосіб урізноманітнити суп з горохом – використовувати сирокопчену ковбасу. На відміну від інших копчених «побратимів», у неї тверда структура і особливий смак. А для більш багатого відтінку доповніть суп ще і беконом.
Читайте також: Суп пюре з грибами і плавленим сиром – рецепт з фото
Кількість порцій: 13
Час приготування: 1 годину
Енергетична цінність
На 1 порцію доводиться:
- калорійність – 154.8 ккал;
- білки – 6.7 м;
- жири – 8.5 м;
- вуглеводи – 13 р.
Інгредієнти
- картопля великий – 3 шт.;
- морква середнього розміру – 1 шт.;
- ковбаса сирокопчена – 150 г;
- горох (подрібнений) – 180 г;
- бекон сирокопчений – 80 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- олія соняшникова – 25 мл;
- сіль – за смаком;
- паприка мелена – на смак;
- прованські трави – за смаком;
- кріп, зелень – 1 маленький пучок;
- вода – 2500 мл
Покрокове приготування
- Як у будь-якому рецепті горохового супу з копченою ковбасою, починати необхідно готувати з вимочування гороху. І тільки коли він простоїть не менше 3 годин, засипте його в воду, доведену попередньо до кипіння. Відварюйте до готовності гороху.
- Додайте в посуд очищений і нарізаний довільною формою картоплю.
- Приготуйте засмажку. Для неї спочатку обсмажте до легкої прозорості цибулю (не наливайте занадто багато масла), додати до нього нарізану соломкою моркву, а після – бекон з ковбасою. Сырокопченое м’ясо наріжте смужками приблизно в 2 см шириною, а ковбасу розділіть спочатку уздовж навпіл, а після наріжте тоненькими півмісяцями.
- Перекладіть суміш з сковороди в каструлю, проваріть, спробуйте. Якщо зрозумієте, що солі недостатньо – підсолити. На цьому ж етапі додайте прованські або італійські трави, паприку. Варіть до готовності кожного компонента.
- Подавати, притрусивши зеленню, і за бажанням прикрасивши шматочком вареного яйця.
Важливо: якщо ви кладете зелень безпосередньо в каструлю з блюдом, то обов’язково проварити суп хоча б кілька хвилин. Інакше ви просто выльете його вже через день – він просто закисне. Посипайте блюдо кропом прямо в тарілці, порційно.
Приготування в мультиварці
Стандартний спосіб приготування супу на плиті практично нічим не відрізняється від приготування в мультиварці. Якщо не вважати того, що останній метод – більш простий і видатковий по часу.
Читайте також: Суп з галушками: 5 найкращих рецептів з покроковими фото
Якщо ви використовуєте цю диво-дитину, то спочатку обсмажте в чаші овочі і ковбасу (закривати кришку в цьому випадку не потрібно) на режимі «Смаження», а після, помістивши інші інгредієнти, в режимі «Супу»/»Гасіння» готуйте близько 60 хвилин.
Порада: легку бархатистість супу ви зможете надати з допомогою більш тривалої варіння гороху (поки він максимально не розвариться). Після злегка розтовчіть масу товкачиком, або зовсім недовго подрібніть блендером до стану неоднорідного пюре.
Не нехтуйте замочуванням гороху. Це найважливіше правило вдалого супу. Всі подробиці приготування дивіться у нас у відео-уроків (або на фото).
Впевнені, що такий супчик не простоїть довго в холодильнику в очікуванні свого часу. Приємного апетиту!