
Одне з найсмачніших страв, які можна приготувати з макаронів, — паста карбонара. Це італійське частування захоплює кухарів і господинь по всьому світу, оскільки набір інгредієнтів досить простий, час приготування — не більше півгодини, а результат — «беліссімо», як сказали б на батьківщині карбонара.
Паста карбонара — це макарони (найчастіше спагетті) з дрібно нарізаним гуанчиале, подані під соусом з яєчних жовтків з пармезаном. Гуанчиале — сиров’ялена свиняча щока, але з давніх пір повсюдно карбонара готується з беконом — в’яленим беконом з пряними травами, або із звичайним сирим беконом. Для більш ніжної, густої консистенції у соус додають вершки.
Зверніть увагу на таке блюдо як карбонара з беконом. Класичний рецепт з фото покроково докладно описує всі процеси приготування.
Карбонара: рецепт з беконом і вершками
Найбільш затребувана карбонара з беконом. Класичний рецепт з фотографіями допоможе вам навчитися його готувати, дотримуйтесь йому покроково і зверніть увагу на поради.
Порада: для класичної карбонари потрібно натуральний сир пармезан. Але якщо немає можливості купити саме цей сорт, без шкоди для смаку його можна замінити такими сирами, як Грана Падано або Пекоріно Романо.
Інгредієнти
- 200 г спагетті
- Бекон 150 г
- Яйця 3 шт.
- Пармезан 50 г
- Сливичное олія 20 г
- Олія оливкова 40 г
- Вершки 100 мл
- Часник 2 зубки
- Мелений чорний перець за смаком
- Сіль за смаком
На порцію
Калорії: 567 ккал
Білки: 24.3 р
Жири: 38 г
Вуглеводи: 31.8 р
Кроки 20 хв. Відео-рецепт
Відокремте жовтки від білків. Жовтки збийте, додавши до них трохи меленого чорного перцю і щіпку солі. Сіль потрібно класти в дуже малих кількостях, якщо використовуєте для приготування не сирої бекон, а панчетту, оскільки вона сама по собі досить солона.
Пармезан натріть на дрібній тертці і додати його до яєчних жовтків. Влийте вершки, ще раз добре перемішайте масу. Поки відставте ємність з сумішшю в сторону, вона знадобиться пізніше.
Поставте на вогонь каструлю з водою для варіння спагетті, посоліть воду. Рідини при варінні будь-яких макаронів повинно бути багато. На кількість, зазначену в рецепті, знадобиться близько літра. Паралельно з цим поставте на вогонь велику сковороду для приготування соусу.
Спагетті занурте у воду наступним чином: поставте вертикально і потихеньку натискайте, доки всі макарони не підуть під воду. Після чого зменшіть вогонь до мінімуму, перемішайте вміст каструлі і накрийте кришкою.
Поки варяться макарони, розтопіть на сковороді вершкове масло і додайте до нього оливкову. Притисніть очищені зубки часнику рукояткою ножа і відправте їх у сковорідку.
Бекон наріжте кубиками приблизно 1*1 см і обсмажуйте його на сковороді з часником, поки він не почне рум’янитися. Часник після цього видаліть.
За допомогою щипців вийміть спагетті з води і перекладіть на сковороду з беконом, добре перемішайте. Влийте трохи води, в якій варилася паста, потримайте на вогні ще пару хвилин і знімайте.
Полийте спагеті, соусом і ретельно вимісіть. Додавати соус потрібно неодмінно тільки тоді, коли прибрали сковороду з плити, тому що інакше яйця згорнуться. Паста карбонара з беконом і вершками готова!
Читайте також: Про пасту Карбонара з яйцем: рецепт з фото, як смачно приготувати спагетті
Порада: заздалегідь підготуйте і подрібніть потрібним чином всі інгредієнти, щоб потім тільки обробляти їх згідно з рецептом. Готувати пасту карбонара треба швидко, важливо не перетримати у воді спагетті, щоб вони не зварилися.
Вибираємо інгредієнти для ідеальної карбонари
Половина успіху будь-якої страви залежить від правильно підібраних інгредієнтів. У карбонаре на деякі з них поширюється ряд жорстких правил.
Сир — неодмінно твердий, натуральний, витриманий на протязі довгого часу. Під ці визначення потрапляють Пармезан, або Парміджано Реджано, а також Грана Падано і Пекоріно Романо. Запам’ятайте: для класичної карбонари підходять тільки вони і ніякі інші. Не вдалося купити якийсь з цих сирів — відкладіть приготування страви до кращих часів. Будь-який інший сир смаку хоч і не зіпсує, але це вже не буде класичної пастою карбонара.
Панчетта — саме цей м’ясний інгредієнт італійці кладуть у паста карбонара рецепт з беконом і вершками. А на батьківщині цієї страви — у регіоні Італії Лаціо — використовують гуанчиале. Це сиров’ялена свиняча щока, яка готується з сіллю і спеціями. Вона більш ароматна, ніж інші продукти зі свинини, тому надає карбонаре особливий смак. Але не забороняється замінювати цей інгредієнт беконом або будь-якої якісної шинкою, копченою куркою.
Вершки для пасти карбонара краще використовувати жирні, не менше 33%. Тоді за консистенцією соус виходить саме таким, як треба: однорідним, кремоподібним, густим, з ніжним вершковим смаком. Щоб знизити калорійність страви, багато господинь замінюють вершки кип’яченим молоком. Але шеф-кухаря кращих італійських ресторанів стверджують, що для класичної карбонари вершки не потрібні, оскільки вони нейтралізують смак інших інгредієнтів, і він вже не такий яскравий. Але тоді потрібно класти на блюдо трохи більше вершкового масла.
Читайте також: Что такое чай-концентрат и почему он так популярен?
Оливкова олія можна замінити рафінованим соняшниковою. Так що якщо його не виявилося вдома в момент приготування, не турбуйтеся: ви все одно зможете приготувати класичну карбонару з беконом і вершками.
Яйця — обов’язковий, незамінний інгредієнт цієї страви, якщо мова йде саме про класичної карбонаре. Згідно з рецептурою, соус готують з яєчних жовтків. Але багато кухаря одне з яєць, які використовують для приготування соусу, кладуть цілком, разом з білком. Це робить соус гущі.
Якщо піти від класичного варіанту рецепта, можна експериментувати з пастою карбонара по-різному. Приміром, люди, які не їдять м’ясо, замінюють бекон грибами. Деякі додають в соус улюблені спеції. Хтось готує це пасту тільки на вершковому маслі, без додавання оливкової. Варіантів багато.
Але подавати будь-яку пасту карбонара потрібно відразу ж, як тільки приготували, на підігрітих тарілках, щоб вона якомога довше не остигала. Розігріта карбонара теж смачна, але її консистенція вже не та. При подачі до столу посипте частування зверху дрібно тертим пармезаном, прикрасьте гілочкою базиліка.
Ви знаєте, як приготувати пасту карбонара в домашніх умовах з вершками і беконом, якою вона повинна бути в класичному варіанті, і які інгредієнти в ній можна замінювати або прибирати, щоб не зіпсувати блюдо. Багато господинь задаються питанням: чи можна готувати карбонару в мультиварці? Можна, але краще все ж слідувати класичним рецептом. Приємного апетиту!