
Горохова юшка з’явилася ще в Стародавній Русі. Блюдо відрізнялося доступністю інгредієнтів та їх дешевизною. Традиційно в суп додавали жовтий сухий горох, картопля, цибуля та морква. Варіант без м’яса був широко поширений в пісні дні. Ситна жовта крупа чудово тамувала голод і додавала сил для важкої роботи.
Минув час, однак рецепт смачного першого страви залишився колишнім. Щоб зварити традиційний суп гороховий, знадобляться ті ж складові. Однак сучасні господині змінюють рецепт і вносять деяку різноманітність. Зокрема, для барвистості іноді можна покласти червоний солодкий перець або помідор, а подавати юшку слід зі свіжою зеленню.
Для того щоб перше блюдо вийшло, необхідно замочити сухий горох. На нашому сайті опубліковано відео про те, як правильно замочувати овоч. Простий смачний і корисний суп можна зварити з покрокового рецептом з фото, запропонованим нижче.
Інгредієнти
- сушений жовтий горох 400 г
- картопля 5-6 шт.
- морква 1 шт.
- ріпчаста цибуля 1 шт.
- лавровий лист 2-3 шт.
- рослинна олія 2 ст. л.
- очищена вода 2,5 л
- сіль за смаком
- спеції для перших страв за бажанням
- свіжа зелень (петрушка, кріп) 1 пучок
На порцію
Калорії: 53 ккал
Білки: 3.4 м
Жири: 0.4 г
Вуглеводи: 10 г
Кроки 40 хв. Відео-рецепт
Горох необхідно підготувати завчасно. Це можна зробити двома способами. Перший — замочити в теплій воді на ніч. Після ретельно промити під струменем проточної, використовуючи сито або друшляк. Другий – зварити до напівготовності. Процес займе приблизно 40-50 хвилин. Час залежить від того, як давно зберігається овоч.
У каструлю влити джерельну воду. Покласти листочки лаврушки і горох. Встановити посуд на середній вогонь, не закриваючи кришкою. Довести до кипіння. Після того як вода почне вирувати, зменшити тиск газу. Варити 20 хвилин.
У цей час підготувати засмажку з овочів. З лука зняти лушпиння. Нарізати півкільцями або кубиками. Форма — на розсуд господині. Також вчинити з морквою. Її можна нашаткувати, використовуючи тертку, ніж або блендер. Добре виглядає нарізаний трикутниками коренеплід.
Сковороду покрити рослинним маслом. Поставити розжарюватися на середній вогонь. Через хвилину відправити туди цибулю і обсмажувати, регулярно помішуючи 3-5 хвилин, він повинен вийти приємного золотистого кольору. Акуратно, не варто робити занадто сильний вогонь, інакше по краях лук пригорить і стане чорним. Слідом покласти порцію моркви. Гарненько перешкодити овочі. Тушкувати 5 хвилин, до м’якої консистенції. Загасити газ. Відставити в сторону.
У киплячий відвар кинути очищену і порційно нарізану картоплю. Плоди не варто рубати дуже крупно. Середні рівномірні кубики — ознака хорошого тону господині. Варити інгредієнти 5 хвилин.
Слідом відправити засмажку. Перешкодити продукти.
Томити до того моменту, поки горох не знайде консистенцію рідкого пюре.
Юшку заправити сіллю, перцем, сухими спеціями і травами.
Подавати до столу, попередньо посипавши зеленню. До речі, якщо свіжої петрушки з кропом не знайшлося, можна використовувати заморожений продукт.
Порада: відмінно поєднуватися з гороховим супом буде домашня сметана, а також випечені в духовці у себе на кухні сухарики або грінки.
Пісний суп гороховий – відмінний обід для людей, що стежать за фігурою, здоровим харчуванням, і для вегетаріанців. Ситний і насичений овочами він швидко додасть бадьорості та сил організму. Для економії часу таку юшку можна готувати в мультиварці, наприклад, марки “Редмонд”. Завдяки унікальним функцій приладу і задачі “Підігрів” горох відмінно розварюється і не скрипить на зубах.
Читайте також: Розсольник на курячому бульйоні – рецепт з сердечками, шлунками і грудкою, калорійність супу
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest, FB, VK, OK, G+, Instagram щоб не втратити!