
Одне з найсмачніших і поширених страв національної узбецької кухні — плов. Часу на його приготування йде чимало, але воно того варто, тим більше інгредієнти — найпростіші. Це блюдо не тільки смачне, але і має безліч варіацій.
Одна з найбільш підходящих круп для плову — булгур. Його виробляють з твердих сортів пшениці. Він містить велику кількість поживних елементів, володіє відмінним смаком, додає їжі особливі відтінки.
Зміст
- Плов з булгуру з яловичиною
- Вегетаріанський плов з булгуру з нутом: простий рецепт з покроковими фото
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Плов з булгуру з яловичиною
Булгур годиться для приготування плову нітрохи не гірше рису, оскільки після варіння зберігає розсипчастість і цілісність крупинок, а також прекрасно вбирає соки з м’яса і овочів. Так що обов’язково спробуйте приготувати плов з булгуру з яловичиною, а ми докладно опишемо, як це робити.
Інгредієнти
- булгур 300 г
- яловичина 500 г
- цибуля 100 г
- морква 300 г
- часник 1 голівка
- соняшникова олія 50 мл
- зіра 5 г
- куркума 5 г
- мелений чорний перець за смаком
- сіль
На порцію
Калорії: 334 ккал
Білки: 15.2 р
Жири: 17.5 р
Вуглеводи: 24.4 р
Кроки 2 год. 0 хв. Відео-рецепт
Підготуйте м’ясо. Добре вимийте його, замочіть на кілька годин у холодній воді, щоб вийшла вся кров. Обсушити за допомогою паперового рушника, поріжте на пристойні за розміром шматки.
Крупу замочіть хвилин на 20 в холодній воді. Найкраще підходить для плову булгур крупного помелу.
Цибуля звільніть від шкірки, порізати на тоненькі півкільця.
Почистіть моркву і наріжте її соломкою. На тертці краще не подрібнювати, оскільки тоді в процесі готування овоч просто перетвориться на кашу і не буде відчуватися у страві так, як потрібно.
Поставте казан на вогонь, влийте соняшникову олію. Як тільки воно прокалится, киньте м’ясо і обсмажте на сильному вогні протягом 5-7 хвилин.
Як тільки яловичина покриється золотистою скоринкою, викладіть в казан моркву і цибулю, добре перемішайте і тушкуйте протягом 10 хвилин.
Влийте трохи кип’яченої води, відрегулюйте вогонь на мінімум і тримайте під кришкою близько півтора годин. Оскільки булгур варять не довше 20 хвилин, м’ясо до того моменту, коли потрібно додавати крупу, має бути майже готовим. У процесі гасіння періодично піднімайте кришку і перевіряйте, не википіла вся вода. Підливайте її по ходу, якщо це необхідно.
Всипте приправи, посоліть, добре перемішайте і занурте в м’ясо з овочами цілу головку часнику, попередньо знявши з неї верхній шар лушпиння.
З замоченого булгуру злийте воду і викладіть крупу на м’ясну засмажку. Ні в якому разі не перемішуйте. Залийте водою так, щоб вона покривала булгур приблизно на сантиметр, і варіть під кришкою протягом 20 хвилин.
Зніміть казанок з вогню і дайте плову настоятися близько півгодини. Потім вийміть з нього головку часнику і можете подавати страву до столу.
Порада: для плову вибирайте шийну частину, оскільки вона ніжніше. Гарні й реберця, так як від кісточок виходить навар насиченого смаку і більш поживний. Яловичину можна замінити бараниною або свининою. А якщо хочете, щоб страва вийшла дієтичним, використовуйте м’ясо індички або курячу грудку.
Вегетаріанський плов з булгуру з нутом: простий рецепт з покроковими фото
Багато людей з різних міркувань не вживають м’яса. Але це зовсім не привід відмовлятися від плову. Адже цілком можна приготувати пісний вегетаріанський. А щоб він вийшов не менш поживним, додайте до булгуру і овочам ще і нут. Ця бобова культура — найбагатше джерело рослинного білка. Чим не заміна м’яса?
Читайте також: Суп із печериць з картоплею та вермішеллю (37 фото)
Час приготування: 2 години
Кількість порцій: 5
Енергетична цінність
- білки – 11 г;
- жири – 8 г;
- вуглеводи – 40 г;
- калорійність – 293 кКал.
Інгредієнти
- булгур — 250 г;
- нут — 250 г;
- цибуля — 100 г;
- морква — 250 г;
- кабачок — 250 г;
- соняшникова олія — 50 мл;
- часник — 1 головка;
- зіра — 5 м;
- коріандр — 5 м;
- куркума — 5 м;
- мелений гострий червоний перець — 5 р;
- барбарис сушений — 50 г;
- сіль — за смаком.
Покрокове приготування
- Планувати реалізацію цієї страви краще заздалегідь, оскільки нут потрібно замочувати не менше ніж на 8 годин. Так що з вечора залийте його, а на ранок починайте готувати плов. При замочуванні у воду можна додати трохи соди, від цього нут при варінні вийде більш м’яким і ніжним.
- Булгур теж замочіть, але ненадовго. Оскільки він доходить у багато разів швидше, зробити це можна вже тоді, коли приступите до готування.
- Цибуля пошинкуйте півкільцями. Великий екземпляр спочатку розділіть ножем на четвертинки.
- Моркву очистіть від шкірки і наріжте тоненькими шматочками.
- Кабачок треба вимити і порізати на маленькі кубики. Якщо овоч старий, очистіть його від шкірки. Кабачок можна замінити на гарбуз.
- Сушений барбарис на півгодини замочіть в окропі. Якщо немає цієї ягоди, підійде і родзинки.
- У казанку прожарити соняшникову олію. Спершу обсмажте на ньому цибулю і моркву, поки вони не почнуть золотитися.
- Киньте в казан кабачок, перемішайте і тушкуйте близько 10 хвилин.
- Додати зіру, куркуму, коріандр, мелений гострий червоний перець, барбарис, з якого попередньо злийте рідину. Посоліть і введіть близько 700 мл окропу.
- Нут перекладіть в казан з овочами. Як тільки почне кипіти, зменшіть вогонь до мінімуму, накрийте кришкою і варіть приблизно годину.
- Потім злийте воду з булгуру, додайте його до загальної маси, перемішайте. Якщо потрібно, збільшіть кількість води так, щоб вона трохи покривала вміст казана. В середину помістіть головку часнику, знявши з неї тільки верхній шар лушпиння. Варіть плов під кришкою близько 20-30 хвилин.
- Готового блюда дайте настоятися, вийміть часник і подавайте до столу.
Порада: зробити приготування більш швидким, а калорійність низькою можна, якщо прибрати зі списку інгредієнтів нут або замінити його на гриби. Додавати їх потрібно на тому ж етапі, що й нут, тільки гасити хвилин 10, перш ніж викладати в казан булгур. Ідеальний варіант для тих, хто стежить за фігурою.
А максимально полегшити собі процес приготування любителі вегетаріанських страв і гарнірів зможуть завдяки наборів, які є у продажу і так і називаються “плов з булгуру з гарбузом”. Ці набори в основному призначені для мультиварок. Достатньо лише завантажити їх у чашу, залити водою і готувати в режимі «плов» або «гасіння».
Читайте також: Плов з свинини в казані на плиті – покроковий рецепт з фото, як приготувати в утятнице і каструлі
Плов з булгуру — це не тільки смачно, але дуже поживно і корисно. Урізноманітніть свій раціон цим простим стравою з турецької кухні і переконайтеся в тому, що готувати делікатеси зовсім не важко, тим більше, коли є докладний відео процесу. Приємного апетиту!