
Ті, хто вирішив відмовитися від вживання м’ясних продуктів, просто не мислять свого раціону без бобових. Адже немає рослинних джерел білка багатшими і поживніший. Та й тим, хто любить м’ясо, не варто нехтувати бобовими.
Королем цього сімейства є боб, який, власне, і дав назву всьому виду. Але чомусь багато господинь успішно про нього забувають, використовуючи в готуванні тільки квасоля або горох. А адже з бобів можна приготувати стільки смачних страв. Сьогодні ми розповімо, як перетворити їх в чудовий обід, а також осягнемо науку приготування бобових супів.
Порада: якщо раптом забули з вечора замочити боби, від приготування бобового супу краще відмовитися. Без вимочування цей продукт буде варитися кілька годин і при цьому все одно буде твердим. А щоб боби були м’якше і варилися швидше, при замочуванні додайте у воду столову ложку соди.
Зміст
- Суп з бобів: простий рецепт з покроковими інструкціями
- Італійський суп-пюре з бобів і картоплі
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Ситний суп з зелених бобів
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Суп-пюре з суміші бобових
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Суп з бобів: простий рецепт з покроковими інструкціями
- Італійський суп-пюре з бобів і картоплі
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Ситний суп з зелених бобів
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Суп-пюре з суміші бобових
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
Суп з бобів: простий рецепт з покроковими інструкціями
Для початку слід освоїти технологію приготування найпростішого варіанта — це звичайний бобовий суп без надмірностей. Його можна назвати вегетаріанським, оскільки до складу технологічної карти входять тільки продукти рослинного походження.
Інгредієнти
- боби 500 г
- картопля 400 г
- морква 100 г
- цибуля 100 г
- корінь петрушки 50 г
- соняшникова олія 60 мл
- зелень петрушки 1/2 пучка
- зелень кропу 1/2 пучка
- мелений білий перець 5 г
- сіль за смаком
На порцію
Калорії: 100 ккал
Білки: 3.4 м
Жири: 4.6 г
Вуглеводи: 11.3 м
Кроки 1 годину. 30 хв. Відео-рецепт
Переберіть боби і замочіть їх на ніч у холодній воді. Води лийте в 3 рази більше обсягу бобів, тому що в процесі замочування вони насичують її досить багато і сильно збільшуються у розмірі.
Злийте воду, в якій відмокали боби, залийте знову, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть протягом 10 хвилин, потім воду злийте. Налийте нову і варіть боби до готовності близько години.
Почистіть цибулю і поріжте його на дрібні кубики.
Моркву і корінь петрушки очистити від шкірки і теж подрібніть кубиками. Можна і натерти на крупній тертці, але в першому випадку суп вийде більш привабливим.
На розпечену сковороду налийте олію. Обсмажте на ньому спочатку цибулю до прозорості. Потім додайте моркву і корінь петрушки. Готуйте, періодично помішуючи, близько 10 хвилин.
У каструлю з бобами відправте овочеву зажарку і варіть все разом хвилин 15 на малому вогні.
Картоплю почистіть і наріжте шматочками середнього розміру. Відправте в каструлю з супом і варіть до готовності. Це займе приблизно 15 хвилин.
На цьому етапі посоліть і поперчіть суп. Можете додати улюблені спеції за смаком.
Подрібніть кріп і петрушку. Висипте їх в суп і відразу ж зніміть з вогню. Накрийте кришкою і дайте деякий час настоятися.
Важливо: оскільки бобовий суп вариться без м’яса, овочеву засмажку потрібно вводити не за 5 хвилин до готовності, а в середині процесу, щоб вона встигла віддати бульйону максимум смаку. Інакше суп вийде прісним.
Так готується пісний бобовий супчик. І незважаючи на відсутність м’яса, не страждають ні його ситність, ні користь для організму.
Читайте також: Суп з сушеними грибами та куркою – рецепт з вермішеллю на бульйоні, фото
Італійський суп-пюре з бобів і картоплі
Незважаючи на те, що боби — це продукт, який багато століть входив в раціон бідняків, з нього можна приготувати цей делікатес, гідний не тільки сімейного обіду, але і трапези в ресторані. Такий, як, наприклад, цей італійський супчик.
Час приготування: 1,5 год
Кількість порцій: 10
Енергетична цінність продукту
В порції готового продукту міститься:
- білки – 4,8 м;
- жири – 4,4 м;
- вуглеводи – 17,1 г;
- калорійність – 127 ккал.
Інгредієнти
- боби — 450 г;
- картопля — 400 г;
- цибуля — 200 г;
- свіжа кінза — 1 пучок;
- вершки нежирні — 150 мл;
- овочевий бульйон — 1,5 л;
- оливкова олія — 30 мл;
- мелений чорний перець — за смаком;
- сіль — за смаком.
Процес приготування
- Зваріть овочевий бульйон. Для цього в рівних пропорціях (приблизно по 150 г), візьміть цибулю, моркву і корінь селери. Почистіть їх, порізати на великі шматки, залийте водою і доведіть до кипіння. Як тільки це відбудеться, зніміть пінку, додайте лавровий лист, кілька горошин чорного перцю і варіть на малому вогні 45 хвилин. Процідіть через сито.
- Замочіть боби на ніч. Найкраще заливати їх теплою водою. Можна додати під час замочування трохи соди для м’якості.
- Злийте воду, в якій знаходилися боби, налийте нову, поставте на вогонь і варіть боби до готовності. Час варіння залежить від сорту, але в середньому боби після тривалого вимочування варяться годину-півтора.
- Почистіть цибулю, подрібніть його.
- У каструлю з товстим дном влийте оливкове масло і розігрійте його. Коли воно прокалится, всипте цибулю і обсмажуйте його до рум’яного кольору.
- Картоплю почистіть і наріжте кубиками невеликого розміру. Відправте в каструлю з цибулею. Перемішайте і обсмажуйте близько 10 хвилин.
- З бобів злийте воду, в якій вони варилися, і перекладіть їх в каструлю до овочів. Залийте бульйоном, доведіть до кипіння і готуйте 20 хвилин.
- Кінзу вимийте, подрібніть і відправте в суп.
- Зніміть каструлю з вогню, дайте йому трохи охолонути і заглибним блендером доведіть його до консистенції пюре.
- Поверніть каструлю на плиту, посоліть, поперчіть, влийте вершки. Доведіть до кипіння – це головний показник готовності страви.
Порада: якщо хочете отримати менш калорійний суп, вершки можна замінити тим же кількістю молока. Тільки перед тим як вводити його в суп, молоко потрібно прокип’ятити 5 хвилин.
Ситний суп з зелених бобів
Якщо вам здається стомлюючим довге очікування, поки боби половину доби будуть відмокати, але все одно дуже хочеться бобового супу, готуйте його з свіжих, зелених бобів. Схема готування приблизно та ж, а ось часу економиться в 10 разів більше.
Читайте також: Суп з квасолею і грибами – пісний рецепт з печерицями
Час приготування: 1 год
Кількість порцій: 15
Енергетична цінність продукту
В порції готового продукту міститься:
- білки – 9,4 м;
- жири – 2,7 м;
- вуглеводи – 9,5 г;
- калорійність – 100 ккал.
Інгредієнти
- зелені боби — 400 г;
- куряче м’ясо — 500 г;
- морква — 100 г;
- цибуля — 100 г;
- картопля — 400 г;
- солодкий перець — 100 г;
- петрушка — 0,5 пучка;
- кріп — 0,5 пучка;
- вершкове масло — 30 г;
- каррі — 5 м;
- чорний перець-горошок — 5 шт.;
- лавровий лист — 2 шт.;
- мелений чорний перець — за смаком;
- сіль — за смаком.
Процес приготування
- Куряче м’ясо гарненько помийте, поріжте на великі шматки, залийте холодною водою і поставте на вогонь. Як тільки вода закипить, зніміть пінку, додайте лавровий лист і горошини чорного перцю, трохи посоліть і варіть на малому вогні хвилин 40. Для бульйону краще підійде м’ясо на кості, чому він вийде більш наваристим і смачним.
- Коли курка буде готова, вийміть її з бульйону, дати охолонути, відокремте м’ясо від кісточок, поріжте або порвіть на невеликі шматочки і знову відправте в каструлю.
- Почистіть картоплю, наріжте його невеликими кубиками і додайте в бульйон.
- На цьому ж етапі додайте моркву, почистивши її і нарізавши тонкою соломкою. Поваріть овочі в бульйоні хвилин 5.
- Переберіть і промийте боби, відправте їх у суп. З моменту закипання варіть близько 20 хвилин.
- Солодкий перець почистіть від насіння і перегородок. Наріжте його невеликими кубиками і додайте в суп. Поваріть близько 10 хвилин.
- Почистіть цибулю, наріжте її як можна дрібніше. Обсмажте на сковороді у вершковому маслі до золотистого кольору.
- Надішліть обсмажену цибулю в суп. Як тільки закипить, всипте подрібнені петрушку і кріп і відразу ж зніміть з вогню.
- Всипте каррі, мелений чорний перець і посоліть за смаком. Накрийте кришкою і дайте трохи настоятися.
Важливо: для цього рецепта вибирайте саме молоді боби. Краще всього використовувати ті, що в стручках. При виборі врахуйте важлива вимога — вони повинні бути соковитими, не млявими, яскраво-зеленого кольору і не порчеными. Боби з таких стручків варяться дуже швидко — буквально за 15 хвилин.
Суп-пюре з суміші бобових
За смаком і складом всі бобові дуже схожі один на одного, але все ж відмінності є. І щоб не мучитися муками вибору, пропонуємо вам спробувати приготувати суп із суміші бобових, як на фото.
Читайте також: Суп з грибів шиітаке – рецепт
Час приготування: 1,5 год
Кількість порцій: 12
Енергетична цінність продукту
В порції готового продукту міститься:
- білки – 12,4 г;
- жири – 4,8 м;
- вуглеводи – 14,6 г;
- калорійність – 151 ккал.
Інгредієнти
- боби — 150 г;
- червона квасоля — 150 г;
- нут — 150 г;
- курячі стегенця — 400 г;
- цибуля — 200 г;
- морква — 200 г;
- соняшникова олія — 40 мл;
- чебрець — 2 гілочки;
- кардамон — 10 зерен;
- лавровий лист — 1 шт.;
- мелений чорний перець — за смаком;
- сіль — за смаком.
Процес приготування
- Нут і боби замочити на ніч у великій кількості холодної води. Можна додати в неї трохи харчової соди. Квасоля замочіть за кілька годин до готування.
- З усіх бобових воду злийте, змішайте їх в одній каструлі, залийте чистою водою, трохи посоліть і поставте на вогонь. З моменту закипання варити трохи більше години.
- В цей час відваріть м’ясний бульйон. Для цього стегенця промийте, залийте водою, закип’ятити, зніміть піну, додайте порізану великими шматками одну моркву, цілу цибулину і лавровий лист. Можна також додати кілька горошин чорного перцю. Готуйте хвилин 40.
- Потім вийміть з бульйону м’ясо і овочі. Овочі більше не знадобляться. А м’ясо відокремте від кісток і порізати на маленькі шматочки.
- Почистіть цибулю і моркву. Цибулю поріжте на півкільця, а моркву — тонкою соломкою.
- У каструлю з товстим дном влийте соняшникову олію, нагріти його і обсмажте цибулю з морквою до рум’яності.
- До овочів додайте подрібнене куряче м’ясо, добре перемішайте і обсмажуйте протягом 10 хвилин.
- Додайте туди ж суміш бобових, попередньо зливши воду, в якій вона варилася.
- Влийте в каструлю курячий бульйон і доведіть до кипіння. Поваріть 10 хвилин і зніміть з вогню.
- Коли суп трохи охолоне, подрібніть блендером до стану пюре і поверніть на плиту. Киньте в нього подрібнений чебрець і розтерті в ступці зерна кардамону. Доведіть до кипіння і зніміть з вогню. Дайте трохи настоятися.
Важливо: коли комбінуєте бобові для такого супу, намагайтеся вибирати ті, що варяться приблизно однакову кількість часу. Інакше доведеться кожен інгредієнт варити окремо.
Цей суп виходить дуже смачним і ніжним. Навряд чи знайдеться той, хто не оцінить цю страву. З особливим апетитом суп-пюре з суміші бобових з’їдається, якщо подати його, доповнивши часниковими грінками крутонами.
З м’ясом або без, супи з участю бобів завжди будуть смачними та поживними. Так і готуються вони легко і просто. А якщо не забути боби замочити з вечора, то ще й швидко. Приємного апетиту!