
Заготівля помідорів на зиму – це класика. Є, звичайно, велика кількість консервації та інших овочів, але квасити, солити або маринувати томати кожна господиня береться мало не першим справою.
Способів заготівлі помідорів в чистому вигляді не так вже й багато, та й рецептів розсолу або маринаду – теж. Але при будь-якому методі консервації виходять самі різні смакові відтінки. Адже помідор, напевно, єдиний овоч, який можна закочувати в неспелом вигляді. Пропонуємо спробувати дуже смачний рецепт зелених помідорів, маринованих з часником.
Інгредієнти
- зелені помідори 1,5 кг
- часник 6 зубків
- 40 г сіль
- цукор 200 г
- оцет 9% 70 мл
- вода 1 л
На порцію
Калорії: 63 ккал
Білки: 0.7 м
Жири: 0 м
Вуглеводи: 15.3 р
Кроки 60 хв. Відео-рецепт
- Підготуйте банки для закачування помідорів. Ретельно вимийте їх, кілька разів прополощіть і помістіть на 10-15 хвилин у духовку, прогріту до 150 градусів.
- Зелені томати переберіть, відірвіть “хвостики” і гарненько промийте. Розкладіть плоди на рушник, щоб вони повністю обсохнули.
- У кожному овоче акуратно, з допомогою ножа з гострим кінцем проріжте поглиблення в місці кріплення плодоніжки. У глибину воно повинно бути близько сантиметра і приблизно 5 мм в діаметрі.
Почистіть часник і розріжте кожен зубок поздовжньо на 3-4 частини.
- Вставте по шматочку часнику в отвір в кожному помідорі.
- Розкладіть томати по банкам. Намагайтеся при цьому не утрамбовувати їх дуже щільно. Ємності заповнюйте не до самого верху, залишивши пару сантиметрів порожнечі над овочами. Це потрібно для того, щоб в подальшому, коли будете заливати їх маринадом, він повністю покривав всі плоди.
Закип’ятіть воду, і тут же, як тільки зняли каструлю з вогню, залийте помідори. Накрийте кришкою і дайте постояти близько 15 хвилин.
- Злийте цю рідину в каструлю, знову поставте на вогонь. Як тільки закипить, додайте цукор з сіллю і оцет.
- Получившимся маринадом залийте помідори. Накрийте кришками з затискачами і покладіть у велику каструлю, постеливши на дно відріз м’якої тканини. Заповніть посуд водою по “плечики” банок.
- Стерилізуйте ємності з зеленими помідорами хвилин 15. Потім акуратно дістаньте їх з каструлі, зніміть затискачі, загорніть, переверніть догори дном і укутайте, залиште остигати. Після зберігайте у темному прохолодному місці.
Важливо: вибирайте зелені помідори для заготовок правильно. Плоди повинні бути невеликого розміру і однакові, щоб вони в рівній мірі просочилися маринадом і не відрізнялися за смаком. Важливо також звертати увагу на колір томату: він повинен бути світло-зеленим. Темні плоди не використовуйте, вони можуть бути отруйними.
Читайте також: Як солити гриби: простий рецепт в банках на зиму
Маринування – не єдино можливий спосіб заготівлі. Засолювання зелених помідорів з часником, їх квашення з різними видами розсолу теж є відмінними варіантами. Таким чином, з одних тільки томатів можна складати безліч різних закаток. Законсервовані своїми руками стиглі, бурі або зелені помідори з часником на зиму завжди будуть вдалим вкладенням коштів, сил і часу.
Успіхів вам у готуванні і приємного апетиту!