
Вразити гостей закусками нелегко. Дуже часто приготовлені на день народження смачні салати залишаються на столі і «радують» господарів ще пару днів. Що робити, щоб частування з’їдалося дочиста, а гості з азартом випитували у господині рецепт?
- Оригінальні рецепти, щоб здивувати гостей
- Для експериментаторів:
- Недорогі салати на день народження
- Простий рецепт:
- Для заправки:
- Варіанти дуже смачних закусок
- З горбушею:
- Зі скумбрією:
- Ще один смачний і ситний салат:
- Салат «Тіффані» з ноткою каррі:
- Рецепт на швидку руку:
- Легкі і дієтичні блюда
- Приклад такої страви:
- Варіант легкого страви для любителів м’яса:
- У скарбничці у господині повинен бути і вегетаріанський святковий рецепт:
- Ситні м’ясні закуски
- Інгредієнти:
- Свіжі або заморожені овочі стануть в нагоді для приготування теплої м’ясного салату:
- Якщо гостей не злякають калорії, можна подати салат з макаронами і м’ясом:
- З гострою заправкою з майонезу, томатної пасти та суміші перців:
- Ще один рецепт з такою ж заправкою:
- Ідеї на день народження дитини
- Знадобляться:
- Варіант дитячого фруктового салату:
- Салати з ягодами:
- Незвичайні фруктові салати
- Інгредієнти:
- Бразильський фруктовий салат заправляють майонезом:
- Тут важливі пропорції:
- Інгредієнти:
- Інгредієнти:
Оригінальні рецепти, щоб здивувати гостей
Потрібно володіти тонким смаком, щоб підібрати злегка екстравагантне і при цьому гармонійне поєднання інгредієнтів.
Важливо пам’ятати, що закуски повинні роздратувати апетит, а не наповнити шлунок.
Для експериментаторів:
- М’якоть груші і гострий сир нарізати однаковими шматочками, заправити сумішшю натурального йогурту, діжонської гірчиці і білого сухого вина.
- Креветки, апельсинові часточки, червоний лук, мигдальні пелюстки заправити сумішшю меду, тертого імбиру, кунжуту і лимонного соку.
- Шматочки вареної індички, білий киш-миш, подрібнені фісташки та салатні листя заправити оливковою олією.
- В шматочки банана і розпарений ізюм розчавити трохи часнику. Викласти шар вареного буряка, майонез, фруктово-часникову начинку і ще один шар буряків з майонезом. Останній шар – подрібнений волоський горіх.
- Печериці, блакитний сир, стебла селери і свіжу тверду грушу дрібно нарізати. Для заправки використовувати мультифруктовий сік і оливкову олію.
- Креветки, помідори черрі і м’якоть авокадо, нарізаний кубиками, полити лимонним соком і оливковою олією. Перед заправкою додати за смаком сіль і перець.
Не варто забувати про ефектному оформленні салату. Якщо немає часу займатися карвінг з овочів, можна знайти просте рішення. Наприклад, будь-який салат добре виглядає на скибочках хліба, в тарталетках або в «човниках» з овочів: кольорового перцю, огірка, авокадо.
Читайте також: Соус для салату цезар в домашніх умовах — легко і просто
Недорогі салати на день народження
Святкове меню майже завжди вимагає ґрунтовних витрат. Але на закусках можна непогано заощадити, зрозуміло, не на шкоду якості. Досить додати щіпку несподіванки в знайомий рецепт, і він заграє новими відтінками смаку.
- Всім відомий сирно-часниковий салат з майонезом можна урізноманітнити мелконарезанним консервованим ананасом і зеленню.
- Солодкий ананас прекрасно почуває себе в популярному салаті з крабовими паличками. Для цієї страви знадобиться: крабове м’ясо, сир, варені яйця, консервована кукурудза і консервований ананас, майонез.
- Ще один варіант цього салату: кисле тверде яблуко, відварений рис, яйця, крабове м’ясо, кукурудза і свіжий огірок. Заправка звичайна – майонез.
Листкові салати з вареними овочами і різноманітні вінегрети завжди знайдуть вірних шанувальників. У такі традиційні страви можна внести свіжу нотку. Наприклад, приготувати звичайний вінегрет в норвезькому стилі: з шматочками солоної риби, замість солоного огірка або капусти. Не завадить і соковите кисле яблучко.
В «шубу» для оселедця можна додати шар сиру, варених яєць або натертого яблука, трохи зеленого горошку.
Продукти з повсякденного меню з оригінальним соусом теж легко перетворюються в прості нові салати до дня народження.
Простий рецепт:
- цибуля-ріпка;
- солодке яблуко;
- маринований огірок.
Всього взяти порівну і нарізати однаковими шматочками.
Для заправки:
- майонез;
- «м’яка» гірчиця;
- сметана;
- лимонний сік;
- сіль-перець за бажанням.
Варіанти дуже смачних закусок
Найкраще запам’ятовуються закуски з насиченим смаком і яскравими акцентами. Тому корисно взяти на замітку рецепти смачних салатів з копченою рибою.
З горбушею:
- філе горбуші гарячого копчення;
- маслини без кісточок;
- міцні помідори без соку;
- варені яйця;
- червоний цибулю;
- петрушка.
Для заправки – оливкова олія та лимонний сік.
Зі скумбрією:
- філе скумбрії гарячого копчення;
- зелений горошок;
- свіжий огірок;
- варені яйця;
- кисле яблуко;
- зелену цибулю.
Для заправки майонез і лимонний сік.
Ще один смачний і ситний салат:
- копчений кальмар;
- яйця варені;
- зелений горошок;
- відварений рис;
- кріп;
- майонез.
Яскравий смак страви додадуть будь-які гострі/пікантні інгредієнти: корейська морква, копчена ковбаса, кукурудза, цибуля, тверде яблуко, майонез.
Салат «Тіффані» з ноткою каррі:
- куряче філе, обсмажене з каррі;
- варені яйця;
- твердий сир;
- подрібнений мигдаль або волоські горіхи;
- майонез;
- виноград без кісточок.
Салат викладають тонкими шарами у такому порядку. Залежно від кількості продуктів, пласти повторюють кілька разів. Половинки виноградин викладають останнім шаром на майонез.
Рецепт на швидку руку:
- копчена курка;
- зелена редька, натерта на дрібній тертці;
- майонез.
Читайте також: Закуска з курячої грудки, що тане в роті на сковороді
Легкі і дієтичні блюда
Легкі закуски зазвичай готують з морепродуктів, свіжих овочів та сиру.
Приклад такої страви:
- креветки;
- бринза,
- помідори,
- огірки,
- кольоровий перець;
- маслини;
- листя салату,
- зелень.
Заправка теж легка: лимонний сік і оливкову олію.
Варіант легкого страви для любителів м’яса:
- пісне відварене м’ясо;
- червоний цибулю;
- томати;
- свіжа рукола,
- крапелька солодкої гірчиці;
- лимонний сік.
У скарбничці у господині повинен бути і вегетаріанський святковий рецепт:
- свіжий огірок;
- авокадо;
- ківі;
- кедрові горішки.
Всі інгредієнти потрібно нарізати дрібно, але не терти на тертці (особливо огірок). Для заправки лимонний сік і кедрове масло або будь-яке рослинне без запаху.
Ситні м’ясні закуски
Ситні закуски теж згодяться за святковим столом, особливо якщо подається міцний алкоголь.
Смачно і швидко такі салати готують з м’яса і консервованих овочів.
Інгредієнти:
- шматочки обсмаженої свинини без сала;
- консервована біла квасоля;
- помідори;
- соєвий соус;
- часник;
- мелений імбир;
- рослинне масло.
Свіжі або заморожені овочі стануть в нагоді для приготування теплої м’ясного салату:
- обсмажена яловичина соломкою;
- обсмажений солодкий перець;
- бланшована стручкова квасоля;
- свіжий базилік і маслини для оформлення.
Якщо гостей не злякають калорії, можна подати салат з макаронами і м’ясом:
- макарони (відварені й охолоджені);
- нежирне м’ясо, обсмажене соломкою;
- мариновані гриби;
- свіжий огірок;
- помідори черрі;
- цибуля-ріпка;
- цибуля-порей;
- рослинне масло і лимонний сік для заправки.
З гострою заправкою з майонезу, томатної пасти та суміші перців:
- макарони;
- обсмажене або копчене м’ясо;
- оливки;
- цибуля.
Ще один рецепт з такою ж заправкою:
- відварене філе курки;
- бекон;
- макарони;
- свіжий огірок;
- консервована кукурудза;
- маслини.
Ідеї на день народження дитини
Особливі рецепти доведеться підбирати для дитячого меню.
Діти – великі консерватори. Швидше за все, маленькі гості з недовірою поставляться до незвичайних страв.
Найважливіше правило – безпечні продукти. Нічого надмірно гострого, солоного, жирного.
З ситних салатів краще всього вибрати традиційне олів’є (поменше майонезу!) або вінегрет.
Завжди вдалий вибір – картопляний салат.
Знадобляться:
- варені овочі (картопля, морква),
- яйця,
- свіжий огірок,
- зелений горошок,
- свіжа зелень,
- сметана.
Щоб страви виглядали апетитними, потрібно приділити увагу оформленню.
- Салати можна викласти за допомогою формочок і прикрасити яскравими ягодами журавлини і зеленню.
- Літні салати з яскравих свіжих овочів краще подати у вигляді нарізки. Діти як ніхто інший оцінять художнє оформлення і будь-які експерименти з карвінгом. Крім того, залиті салати заправкою дають рясний сік і швидко псуються. А дітки не завжди акуратні і відрізняються чутливим травленням.
Читайте також: Здобні булочки — рецепт приготування смачної випічки
Солодкі фруктові салати з морозивом або йогуртом обов’язково будуть мати успіх. Їх компоненти теж не варто сильно подрібнювати і змішувати з заправкою.
- Вибираючи фрукти для салату, потрібно уникати дуже кислих плодів.
- Цитрусові використовують помірно, так як це сильний алерген.
Варіант дитячого фруктового салату:
- банани;
- диня;
- апельсин;
- рубані волоські горіхи;
- яблучний сік для заправки.
Салати з ягодами:
- полуниця, ожина, манго, ківі, морозиво;
- полуниця, банан, чорниця, густий натуральний йогурт;
- полуниця, слива, нектарин, груша, виноград, збиті вершки.
Можна оформити фруктовий салат порційно, у вигляді тортиків: викласти різнокольорові шматочки фруктів шарами, а заправку – зверху, у вигляді кремовою «шапки».
Незвичайні фруктові салати
Кошик з сезонними фруктами – просто фонтан смаку для експериментів. А в підготовці застілля для дорослих ніщо не обмежує фантазію.
Інгредієнти:
- тверда хурма;
- червоний цибулю;
- яблуко;
- листя салату;
- лимонний сік і рослинне масло,
- обов’язково – сіль і перець, так як це несолодка закуска.
Бразильський фруктовий салат заправляють майонезом:
- банани;
- яблука;
- мандарини;
- виноград без кісточок;
- корінь селери.
Ще одне абсолютно божевільне і шалено смачне частування.
Тут важливі пропорції:
- капуста білокачанна – 200 г;
- свіжа морква – 150 г;
- зелена цибуля – 50 р;
- апельсини – 100 г;
- яблука тверді – 240 г;
- консервований або свіжий персик;
- сметана – 150 г;
- цукор – 30 г;
- сік з половинки лимона;
- сіль за смаком.
Всіх інгредієнтів начебто потроху, але виходить цілий кілограм салату.
- Овочі нарізати дуже тонкою соломкою.
- Капусту злегка пом’яти руками.
- Фрукти оформити невеликими кубиками.
- Все змішати і заправити лимонним соком, цукром, сіллю, а потім сметаною.
Фруктовий літній салат на десерт – вдала заміна тортам, особливо в спеку і на природі. Такий салат подають з морозивом або з кексом.
Інгредієнти:
- яблука;
- груші;
- персики;
- виноград.
Сироп для заправки: біле сухе вино, вода, цукор 1:1:1 і ванільний екстракт.
Наступний салат краще запропонувати як окрему страву.
Інгредієнти:
- твердий сир;
- сухарі з пшеничного батона;
- кавун;
- диня;
- груша;
- яблуко;
- сливи;
- натуральний йогурт.
Шматочки батона краще обсмажувати на сковороді. Тоді вийде хрустка скоринка зовні і пружний м’якуш всередині.
Інгредієнти найоригінальніших закусках рано чи пізно будуть розсекречені. Проте досвідчені господині, зберігаючи інтригу, не поспішають розкривати свої фірмові рецепти.