
Великдень — одне з найважливіших і найулюбленіших християнських свят! В цей радісний день наші столи ломляться від самих різноманітних страв. Щоб переїдання не затьмарило це світле свято, поставте на великодній стіл легкі святкові страви! Чудові салати і вишукане холодець стануть відмінним доповненням до ситним і калорійним куличам.
- Рецепти приготування
- Рецепт закуски з рибою на Великдень
- Заливне «Морські яйця»
- М’ясні зрази з яйцем
- Тарталетки з печінкою тріски — відмінна закуска
- Закуска «Мухомор»
- Міні-бутерброди — Божа корівка
- Рецепт великодньої закуски «Фаршировані яйця»
- Закуска з сиру з редисом
- Закуска з огірка і грибочків з листям салату
- Рулетики з сьомги з сирною начинкою
- Традиції святкування Великодня у старообрядців
- Рецепти приготування
- Рецепт закуски з рибою на Великдень
- Заливне «Морські яйця»
- М’ясні зрази з яйцем
- Тарталетки з печінкою тріски — відмінна закуска
- Закуска «Мухомор»
- Міні-бутерброди — Божа корівка
- Рецепт великодньої закуски «Фаршировані яйця»
- Закуска з сиру з редисом
- Закуска з огірка і грибочків з листям салату
- Рулетики з сьомги з сирною начинкою
- Традиції святкування Великодня у старообрядців
Рецепти приготування
Пасха асоціюється у нас з фарбованими яйцями, ароматними пасками і найніжнішої сирною паскою. Ці страви дуже калорійні, але, тим не менш, без них в цей день ніяк не обійтися! Втім, якщо інші страви на святковому столі будуть легкими, не так вже це і страшно — легкі закуски відмінно доповнять звичні великодні страви. Нижче можете познайомимо
Рецепт закуски з рибою на Великдень
Інгредієнти:
- Малосольна риба філе — 250 гр.
- Печиво «Крекер» — 1 пачка
- яблуко кисле — 1шт.
- Огірок свіжий — 1 шт.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Сметана — 1 ст. л.
- Яйця — 2 шт.
- Кріп і сіль — за смаком.
Загальна інформація:
- Час приготування: 35 хвилин;
- Кількість порцій: 8;
Спосіб приготування:
- Очистити яблуко, нарізати на дрібні шматочки яблуко, філе риби і цибулину. Цибуля, за бажанням, можна обшпарити окропом, що б він не давав гіркоту.
- Натерти відварені курячі яйця на тертці. Змішати всі інгредієнти для приготування хорошою великодньої закуски.
- Додаємо дрібно нарізаний кріп, сіль і різні спеції за бажанням. Заправляємо отриману масу сметаною і ретельно все перемішуємо.
- Поміщаємо великодню закуску на пару годин в холодильник. І вже перед самою подачею до столу, на крекери викласти по ложці приготованого великоднього салату, зверху прикрасити гуртком свіжого огірка. Виходить чудова закуска до столу.
Заливне «Морські яйця»
Інгредієнти:
- Креветки— 500 р.
- Крабові палички — 3 шт.
- Кукурудза консервована — 80 р.
- Кріп
- Перець солодкий червоний — ¼ шт.
- Приправа
- Куркума
Загальна інформація:
- Час приготування: 60минут;
- Кількість порцій: 10;
Спосіб приготування:
- Зібрати шкарлупки від яєць, проробляючи з одного кінця невеликі дірочки і через них виливаючи вміст. Потім шкарлупки промити під проточною водою і обсушити у формі яєць.
- Креветки почистити, кріп помити і обсушити. Перець нарізати тоненькими півкільцями, кукурудзу обсушити, крабові палички нарізати шматочками.
- Приготувати заливку, згідно інструкції, додати трохи куркуми для кольору. Можна використовувати звичайний желатин, тоді треба додати сіль, перець, куркуму, подрібнений лавровий лист, трохи базиліка, чебрецю.
- Процідити заливку через марлю. Яйця поставити у форму, викладаємо начинку в такому порядку: 2 креветки шматочки крабових паличок (десь 1/3 — ½ на яйце) кукурудза — близько 0,5 — 1 ч. л. 2 креветки, невелика гілочка кропу, перець — 2-3 полуколечка виливаємо в яйця заливку (близько 5 стіл. л.).
- Ставимо в холодильник на кілька годин до повного застигання. Очищаємо від шкаралупи. Викладаємо на блюдо.
Читайте також: Рулетики з томатами та грибами – особливий аромат та смак
М’ясні зрази з яйцем
Інгредієнти:
- Фарш м’ясний — 300 р.
- Яйця — 4 шт.
- Сир твердий — 50 шт.
- Морква — 1 шт.
- Петрушка — 1 пучок
- Сіль за смаком
- Перець за смаком
Загальна інформація:
- Час приготування: 55 хвилин;
- Кількість порцій: 4;
Спосіб приготування:
- Приготувати м’ясний фарш, морква відварити і очистити. Петрушку промити. Сир натерти на тертці.
- Змішати фарш, терту моркву, тертий сир і дрібно нашатковану петрушку.
- Посолити, поперчити і перемішати фарш. Зліпити невеликі котлетки, в кожну котлетку вкласти яйцем і щільно скачати в кульку.
- Викласти на деко і запікати в духовці 20-25 хвилин при температурі 180 градусів С.
- Готові м’ясні зрази остудити. Викласти на блюдо з листям салату. Великодній закуска готова.
Тарталетки з печінкою тріски — відмінна закуска
Інгредієнти:
- Майонез — 1 ст. л.
- Цибулю зелений — 50 гр.
- Сир — 100 гр.
- Салат зелений — 20 гр.
- Яйця курячі — 3 шт.
- Печінка тріски консервована — 1 банку
- Борошно — 1 скл.
- Сметана — 100 гр.
- Маргарин — 100 гр.
- Сіль
Загальна інформація:
- Час приготування: 1 година 30 хвилин;
- Кількість порцій: 8;
Спосіб приготування:
- Пісочне тісто готують на основі маргарину, який потрібно заздалегідь відправити в морозилку на 30 хвилин. Процес приготування тіста: змішайте борошно і сіль у глибокій мисці. Маргарин натерти на тертці і додайте до борошна, доведіть суміш до консистенції крихти, додайте сметану і вимісіть тісто, воно має бути еластичним і м’яким, потім загорніть тісто в пакет і помістіть в морозилку на півгодини.
- Розкачайте тісто шириною 5 см і виріжте однакові кружечки склянкою. В спеціальні формочки викладіть кружечки тіста і добре притисніть їх до стінок. Випікайте тарталетки близько 30 хвилин при -180 º c.
- Для того щоб тарталетки зберегли потрібну форму і не зламалися, виймати їх потрібно, коли тісто повністю охолоне.
- Начинку для тарталеток готують наступним чином. Печінка тріски розімніть виделкою, попередньо видаливши зайве масло. Злити його варто ретельно, інакше начинка вийде занадто жирної і вологою.
- Варені яйця дрібно наріжте і змішайте з печінкою. Додайте сир, натертий на дрібній тертці, і подрібнений зелений лук. Отриману суміш заправте майонезом і добре перемішайте. На дно тарталеток викладіть листя салату, додати приготовлену начинку і подавайте на великодній стіл.
Закуска «Мухомор»
Інгредієнти:
- яйця — 3 шт.;
- шинка — 120 гр.;
- сир — 100 гр.;
- помідори черрі — 15 шт.;
- огірок — 1-2 шт.;
- майонез — 1-2 ст. л.;
- зелень — для прикраси.
Загальна інформація:
- Час приготування: 60минут;
- Кількість: 30шт;
Спосіб приготування:
- Варені яйця і сир натремо на дрібній тертці. Шинку нарізаємо дрібними кубиками, розміром приблизно 5 на 5 міліметрів.
- У глибокій чашці змішуємо яйця, сир, шинку і 2 столових ложки майонезу. Помідори черрі ріжемо навпіл. Огірок нарізаємо кільцями товщиною по пів сантиметра. Всі компоненти закуски готові, залишилося зібрати їх в оригінальну композицію.
- На плоске блюдо викладаємо січену зелень, яка буде служити галявиною для мухоморчиков. Зелень підійде абсолютно будь-яка.
- Поверх зелені викладаємо шматочки огірків, які будуть підставою для грибочків. Із суміші яєць, сиру і шинки формуємо невеличкі кульки. Якщо така кулька приплюснути зверху і знизу, то вийде барило, який буде служити ніжкою гриба.
- Вставляємо отримані ніжки на огірочки. Зверху одягаємо червоні капелюшки з половинок помідорів черрі. Щоб надати вже гарної закуски закінчений вигляд, залишилося лише на червоних капелюшках намалювати білі крапки з майонезу. Найзручніше це зробити звичайної зубочисткою. Смачна закуска готова до великодня.
Читайте також: Канапе з фруктів – 6 рецептів, як зробити фруктову закуску на святковий стіл
Слід лише враховувати, що цю закуску бажано готувати безпосередньо перед приходом гостей, максимум за годину, так як огірки та помідори можуть дати сік.
Міні-бутерброди — Божа корівка
Інгредієнти:
- Крекери — 16 шт.
- Паста сирно-сирну — 100 г
- Помідори черрі — 8 шт.
- Рослинне масло — ¼ чайної ложки
- Маслини — 16 штук
- Листя салату — 4-5 шт.
- Зелень — за смаком
Загальна інформація:
- Час приготування: хвилин;
- Кількість: 16шт.;
Спосіб приготування:
- Кожен крекер змастити вершковим сиром, йде приблизно по 1 чайній ложці. Це будуть «квіточки» для «сонечка». Відкласти змащені крекери поки в сторону.
- Помідори черрі розрізати навпіл. Кожну половинку гострим ножем розрізати на 2/3 по центру. «Крильця сонечка» злегка розсунути. Маслини підрізати на 1/3, вийде «голова божої корівки».
- Залишки маслин дрібно порубати ножем. Додати кілька крапель рослинної олії, для зв’язки, перемішати.
- Зібрати канапе.
- На крекер з сиром викласти помідор черрі. У підстави помідора роити маслину. У маслину вставити «вусики», ними можуть бути маленькі пір’я зеленого лука, гілочки кропу. Дрібно порізаними маслинами, за допомогою невеликого ножа або зубочистки, зробити цятки на «сонечка».
- На плоску тарілку викласти листя салату. На «галявину» висадити «квіточки з сонечками». Незвичайна, смачна закуска для великоднього столу готова.
Рецепт великодньої закуски «Фаршировані яйця»
Інгредієнти:
- 5 яєць
- 100 гр. консервованої кукурудзи
- 3 крабові палички
- 2 ст. л. майонезу
- 100 гр. креветок
- сіль
- помідори черрі
- морква
- зелень
Загальна інформація:
- Час приготування: 30 хвилин;
- Кількість порцій: 5;
Спосіб приготування:
- Яйця відварити, остудити і почистити. Розрізати яйця вздовж навпіл. Вийняти жовтки і розтерти виделкою.
- Креветки відварити в підсоленій воді, остудити і очистити. Крабові палички нарізати дрібно, додати консервовану кукурудзу і жовтки.
- Заправити салат майонезом. Нафарширувати яйця салатом.
- Прикрасити яйця вареними креветками, часточками помідора черрі і зеленню. Ще можна з салатної маси зліпити курчат, а навколо яєць зробити «лужок» із зелені кропу. Тоді вийде гарна прикраса великоднього столу.
Закуска з сиру з редисом
Інгредієнти:
- Сир знежирений — 150 г
- Сіль
- Перець чорний мелений — 0,5 г
- Часник — 10 г
- Кріп — 5 г
- Сметана 15% -30 р
- Хліб житнього — 200 р
- Редис червоний — 50 г
Загальна інформація:
- Час приготування: 10 хвилин;
- Кількість порцій: 4;
Спосіб приготування:
- Для приготування закуски нам знадобиться: житній хліб, сир, сметана, часник, кріп, редиска, сіль, перець чорний мелений.
- Першим ділом візьміть знежирений сир, трохи пам’ятаєте його виделкою. Сир потрібно трохи присолити. Так само в підсолений сир потрібно додати чорний мелений перець.
- Часник очистити і видавити через землянку до сиру. Візьміть невеликий пучок кропу, вимийте його, обсушити на паперовій серветці, дрібно порубайте і всипте до сиру.
- Туди ж додайте не жирну сметану і все добре перемішайте до однорідності. Візьміть житній хліб, наріжте його на часточки і з допомогою формочки видавити кружечки.
- Редис вимийте, обсушіть від зайве вологи і наріжте тонкими слайсами. На кожен кружечок житнього хліба викладіть сирну начинку і зверху покладіть пару слайсів редиски. Легка і смачна закуска готова до великодня.
Читайте також: Курячий суп з яйцем – цікава перша страва на швидку руку
Закуска з огірка і грибочків з листям салату
Інгредієнти:
- Огірок свіжий — 1 шт.
- Крабові палички — 100 р.
- Сир — 100 р.
- Яйця — 1 шт.
- Майонез — 200 р.
- Гриби мариновані — 200 р.
- Сіль — за смаком
- Салатні листя — 3-5 шт.
Загальна інформація:
- Час приготування: 25 хвилин;
- Кількість порцій: 8;
Спосіб приготування:
- Яйця відварити, остудити, очистити. Сир натерти на дрібній тертці.
- Крабові палички натерти на дрібній тертці. Все змішати, додати майонез і добре перемішати. Зробити кульки. Огірок нарізати кружечками.
- Тепер на блюдо викласти салатні листя, потім гурток огірка, покласти кульку з салатної маси, зверху маринований грибочок — все це проткнути шпажкою.
Рулетики з сьомги з сирною начинкою
Інгредієнти:
- Слабосолона сьомга — 120 г
- Нежирний сир — 50 г
- Огірки (за бажанням) — 100 г
- Часник — 1 зубчик
- Французька гірчиця — 10 г
- Сіль, перець — за смаком
Загальна інформація:
- Час приготування: 20 хвилин;
- Кількість порцій: 6;
Спосіб приготування:
- Викладаємо сир в миску, розминаємо ложкою і змішуємо його з гірчицею.
- Огірок дрібно нарізаємо, часник раздавливаем плоскою стороною ножа і додаємо в сирну масу. Солимо, перчимо та ретельно перемішуємо.
- Викладаємо трохи начинки на край скибочки сьомги, звертаємо в рулетик і заколюємо зубочисткою. Можна їсти відразу, а можна ненадовго поставити в холодильник.
Традиції святкування Великодня у старообрядців
У старообрядців всіх погоджень — і попівців, і безпоповцев традиції святкування Світлого Христового Воскресіння в чому загальні. Розговіння на Святу Пасху старовіри починають за трапезою в колі сім’ї після храмового богослужіння. У багатьох громадах є і загальна церковна трапеза, за якою збирається багато віруючих.
У день Воскресіння Христового на стіл ставлять особливі страви, які готують тільки раз у році: паска, сирну паску, крашанки. Крім особливих великодніх страв готують безліч традиційних ласощів російської кухні. На початку Пасхальної трапези прийнято їсти освячену в храмі їжу, потім вже всі інші страви.
На Паску прийнято христосуватися — вітати один одного з великим святом та обмінюватися писанками, як символом життя, тричі цілуючи один одного.
Забарвлене в червоний колір цибулевої лушпинням яйце раніше називали крашанка, розписне — писанка, а дерев’яні великодні яйця — яйчата. Яйце червоного кольору знаменує для людей відродження кров’ю Христовою.