
Це сирне блюдо, яке готують один раз в рік. На південно — сході Росії та Україні це блюдо називають «святковий хліб» або по іншому «паска«.
Усічена піраміда — форма, вона символізує Гріб Господній. Якщо її готувати традиційним способом, то необхідно використовувати спеціальну дерев’яну форму, вона носить своє ім’я — пасочница. У сучасному суспільстві при приготуванні використовують пластмасові пасочніци промислового виробництва.
Сьогодні хочу розповісти вам про 6 способи приготування Пасхи в домашніх умовах. Це не займе багато часу і зусиль, а після того, як ви спробуєте цю страву домашнього приготування, то помітите велику відміну від магазинского.
Страву прикрашають двома літерами «ХВ», вони позначають пасхальне привітання «Христос Воскрес». Нерідко на даному блюді також викладають хрест, спис, квіти в пам’ять про страждання Христа і Його Воскресіння.
Зміст
- Паска з сиру без яєць – Класичний рецепт в домашніх умовах
- Заварна паска з сиру з вершками за класичним рецептом
- Сирна паска без випікання і варіння
- Паска з родзинками запечена в духовці
- Рецепт паски в формочці на вершковому маслі і згущеному молоці
- Покроковий рецепт приготування пасхи без вершків
Паска з сиру без яєць – Класичний рецепт в домашніх умовах
Інгредієнти:
- Сир — 500 гр.
- Родзинки і цукати — 100 гр.
- Кокосова стружка — 50 гр.
- Фруктоза — 4-6 ст. ложки
- Вершки нежирні — 200 мл
- Агар-агар — 1 ст. ложка (за бажанням)
Спосіб приготування:
1. Зернистий домашній сир попередньо протираємо через сито. Всипаємо фруктозу, родзинки і цукати і кокосову стружку. Все добре перемішуємо, краще всього це робити руками, так зручніше і швидше.
2. У сотейник наливаємо вершки, ставимо на вогонь і додаємо агар-агар. На маленькому вогні доводимо до кипіння, постійно помішуємо. Потім кип’ятимо пів хвилини. У підсумку виходить вершкове желе.
3. Вливаємо вершки поки вони ще не охололи в сир, добре все розмішуємо до отримання однорідності.
4. Пасочницу або форму застеляємо харчовою плівкою або целофановим пакетом і викладаємо отриману масу. Утрамбовуємо, закриваємо і ставимо в холодильник на пару годин.
5. Готову паску викладаємо широкою стороною на блюдо, акуратно розбираємо пасочницу, знімаємо плівку, щоб не пошкодити блюдо.
Спробуйте приготувати це блюдо по цьому рецепту. Приємного апетиту!
Заварна паска з сиру з вершками за класичним рецептом
Інгредієнти:
- Сир — 540 гр.
- Жовток — 3 шт.
- Цукровий пісок — 100 гр.
- М’яке вершкове масло — 100 гр.
- Ванільний екстракт
- Родзинки/горіхи/цукат — 70 гр.
- Вершки — 100 мл
Читайте також: Млинцевий торт в домашніх умовах. Покрокові рецепти простого десерту з млинців
Спосіб приготування:
1. Сир викладаємо в глибоку миску, додаємо цукровий пісок, додаємо жовтки, вершкове масло кімнатної температури. І збиваємо все міксером на високій швидкості пару хвилин до пишноти.
2. Далі отриману масу перекладаємо в каструлю з товстим дном, відправляємо на вогонь і при постійному помішуванні доводимо до кипіння. За бажанням кладемо ванільний екстракт.
3. У чашку більшого розміру ніж каструля наливаємо холодної води і охолоджуємо масу на крижаній бані, не забуваємо заважати. Відправляємо в холодильник на кілька годин. Вона стане більш густою і щільною.
4. Промиваємо родзинки в холодній воді, після чого заллємо окропом і залишимо на 20 хвилин.
5. Щоб надати сирній масі велику ніжність, необхідно додати в неї холодні збиті міксером вершки.
6. Потім всипаємо віджатий і висушений ізюм і перемішуємо до однорідності. Для формування великодня беремо форму, кладемо в неї вологу марлю і викладаємо отриману масу, накриваємо краєм марлі і ставимо вантаж. Перев’язуємо нитками, щоб вона не розвалилася в непотрібний момент. Прибираємо в холодильник на 24 години. Дістаємо і перекладаємо на блюдо.
Страву можна прикрасити горіхами, цукатами і багатьом іншим. Приємного апетиту.
Сирна паска без випікання і варіння
Інгредієнти:
- Сир — 400 гр.
- Жовток — 3 шт.
- Цукровий пісок — 1 ст. ложка
- Вершкове масло кімнатної температури — 70 гр.
- Сметана — 3 ст. ложки
- Варена згущене молоко — 120 гр.
- Ванільний цукор — 1/2 ч. ложки
- Цукати — 50 гр.
Спосіб приготування:
1. Для приготування підготуємо всі продукти. До протертого сиру додаємо ванільний цукор, розм’якшене вершкове масло і сметану. Все це перетворюємо в однорідну масу будь-яким зручним способом. В моєму випадку блендером.
2. Отриману масу ділимо на дві рівні частини, в одну додаємо цукровий пісок, в іншу додаємо згущене молоко. Знову ж перемішуємо блендером.
Порада: згущене молоко потримайте 30 хвилин у гарячій воді для того, щоб вона стала більш м’якою.
3. У масу з цукром додаємо цукати. Беремо ємність з отворами на дні, застеляємо змоченою марлею і викладаємо обидві маси шарами в довільному порядку. Накриваємо марлею і накриваємо зверху вантажем. Відправляємо в холодильник на 24 години.
Читайте також: Кекси з курячої печінки «Ніжні» – оригінальна та смачна страва
4 Через добу виймаємо, зливаємо зайву рідину, відкриваємо марлю, акуратно перевертаємо на тарілку.
Паска готова, залишається її прикрасити на ваш розсуд. Приємного апетиту.
Паска з родзинками запечена в духовці
Інгредієнти:
- Сир протертий — 1 кг.
- Яйця — 6 шт.
- Цукровий пісок — 180 гр.
- Сметана — 1 стакан
- Вершки — 100 мл
- Манка — 0,5 ст. ложки
- Крохмаль — 0,5 ч. ложки
- Розпушувач — 1 ч. ложка
- Родзинки — 100 гр.
- Лимонний сік — 1 ст. ложка
- Ванілін, кориця — для запаху
- Глазур — 1 ст. ложка
Спосіб приготування:
1. Відокремлюємо жовтки від білків і збиваємо їх з цукровим піском, його використовуємо не весь, а пів склянки, до білуватого, пишної маси. Збиті жовтки додаємо в сир, добре розмішуємо.
2. Потім кладемо сметану, вершки, просіваємо крохмаль і розпушувач, додаємо манку, ванілін, корицю і вливаємо лимонний сік. Все ретельно перемішуємо.
3. Промиваємо родзинки, сушимо з допомогою паперового рушника і кладемо в основну масу. Чим більше заважаємо, тим більше повітряніше буде великдень. Залишаємо бік, щоб манка розбухла.
4. В цей час охолоджені білки збиваємо з 0,5 ч. ложки солі. Слідом всипаємо залишився цукровий пісок поступово і домагаємося його розчинення з допомогою блендера, виходять стійкі білі піки.
5. 1/3 маси білка прибираємо в холодильник для прикраси. Інше змішуємо з сиром. Включаємо духовку на 160 градусів.
6. Беремо форми, застеляємо пергаментним папером, змащуємо маслом і заповнюємо основною масою. Ставимо їх у лист, накриваємо фольгою, а в деко наливаємо теплої води. Поміщаємо в духовку на 40 хвилин. По закінченні цього часу знімаємо фольгу і залишаємо ще на 20 хвилин випікатися. Перевіряємо готовність за допомогою зубочистки.
7. Чекаємо повного остигання і виймаємо великдень з форм. У збиті білки всипаємо глазур, перемішуємо і викладаємо її на верх страви. Після чого прикрашаємо і ставимо в холодильник.
Готуйте за цим рецептом у Вас вийде повітряна, і смачна випічка. Приємного апетиту.
Рецепт паски в формочці на вершковому маслі і згущеному молоці
Інгредієнти:
- Сир — 1 кг
- Вершкове масло — 200 гр.
- Згущене молоко —
- Сметана — 200 гр.
- Цукор — за смаком
- Цукати або родзинки — 100 гр.
- Ванільний цукор — 1 пакетик
Читайте також: Свинина смажена на сковороді шматочками з цибулею – 6 рецептів, як смачно посмажити м’ясо
Спосіб приготування:
1. Сир кілька разів пропускаємо через м’ясорубку. Потім змішуємо з вершковим маслом кімнатної температури, цукровим піском, згущеним молоком, сметаною і ретельно збиваємо блендером.
2. Потім додаємо промитий ізюм або як у моєму випадку цукати, знову добре розмішуєм.
3. Беремо форму, застеляємо її змоченою марлею і викладаємо сирну масу в горщик. Закриваємо марлею і ставимо зверху вантаж (трилітрову банку з водою, гирку). Відправляємо всю конструкцію в холодильник на ніч.
4. На наступний день дістаємо і викладаємо великдень на тарілку. А потім прикрашаємо цукерками і прикрасами з мастики.
Смак просто незвичайний. Вона сира, так само можна приготувати заварную. Приємного апетиту.
Покроковий рецепт приготування пасхи без вершків
Інгредієнти:
- Сир (жирний) — 500 гр.
- Яєчні жовтки — 4 шт.
- Сметана — 200 гр.
- Вершкове масло — 100 гр.
- Цукровий пісок — 100 гр.
- Ванільний цукор — 1 ч. ложка
- Родзинки — 80 гр.
- Горіхи (будь-які) — 50 гр.
Спосіб приготування:
1. Родзинки промиваємо під проточною водою, заливаємо окропом і залишаємо на 20 хвилин.
2. Сир протираємо через сито, так само можна подрібнити її в блендері. Таким чином паска вийде більш ніжною.
3. Потім додаємо жовтки, сметану, цукровий пісок і ванільний, все ретельно перемішуємо.
4. Додаємо нарізане кубиками вершкове масло кімнатної температури і ще добре розмішуємо. Збиваємо масу блендером, щоб вона стала пишною.
5. Перекладаємо масу в каструлю з товстим дном і варимо до закипання. Ні в якому разі не кип’ятимо і постійно помішуємо. Після цього ставимо каструлю на холодну водяну баню. Заважаємо до тих пір, поки маса не охолоне і не загусне. Прибираємо в холодильник на пару годин.
6. З родзинок зливаємо воду і сушимо його на паперовому рушнику, всипаємо в сирне тісто. Так само додаємо горіхи будь-які на ваш смак.
7. Пасочницу застеляємо вологою марлею і викладаємо сир. Тепер кінці марлі закриваємо, придавлюємо великдень гнітом, прибираємо в холодильник на добу, можна двоє.
Порада: Ставте під пасочницу блюдце, це потрібно для того, щоб стікала сироватка з нього.
8. Дістаємо великдень з холодильника, акуратно знімаємо стінки пасочніци і прибираємо марлю.
Наше блюдо готове. Сподіваюся, що рецепти Вам обов’язково знадобляться. Приємного апетиту.