
Як готувати солянку: розкладаємо по полицях
Отже, як готувати солянку? Солянка – це справжній обряд. Не звичайний суп з пакетика, а щось більше, особливе, з історією, смаком і духом. Якщо тебе колись запитають, яка страва може вмістити в собі увесь світ багатства смаків, відповідай без вагань – солянка.
Історія солянки: як усе починалося
Розпочалося все, певно, ще тоді, коли на Русі не було супермаркетів, де можна було купити все необхідне. Наші пращури не мали фішек, чіпсів, цибулі-фрі чи томатної пасти в тюбиках. Їм потрібно було вигадувати, як готувати страви з того, що під рукою. І ось – з’явилася солянка. Стародавня страва, що зберегла у собі дух тих часів. Ось плоди тої геніальної знахідки.
Смаки та аромати: що робить солянку особливою?
Захід і Схід, Північ і Південь, усе це в одній тарілці. Солянка – це справжній гастрономічний симбіоз. Тут і гострий смак, і кислинка, і насичений запах копченостей… Навіть каперси, які зазвичай не побачиш в інших українських стравах.
Складники солянки: рослинний та тваринний світ
Що ж входить до складу солянки? Ну, по-перше, м’ясо. І буде його тут багацько – яловичина, шинка, ковбаса, іноді навіть курятина. Проте це не просто шматки, це… маленькі історії.
Основні інгредієнти
- Яловичина – 300 г
- Курячі стегна – 2 шт.
- Ковбаса копчена/варена – 200 г
- Шинка – 150 г
- Оливки – 100 г
- Каперси – 2 ст. л.
- Картопля – 2 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Квашені огірки – 3 шт.
- Томатна паста – 3 ст. л.
- Часник – 2-3 зубчики
- Лист лавровий
- Перець чорний горошок
- Сіль за смаком
- Оливкова олія
- Кріп та петрушка для прикраси
- Лимон
Як готувати солянку: крок за кроком
- Почнемо з м’яса. Оберіть яловичину, що містить трохи жиру – саме він надасть супу насиченості. Наріжте м’ясо не великими кубиками. Проте не намагайся зробити їх ідеальними.
- Постав м’ясо на велику каструлю, заливши його водою. Доведи до кипіння, знімаючи піну. Додай лавровий лист та перець горошком.
- Готуй на маленькому вогні годину – півтори, щоб бульйон був густий та наваристий.
- Обери улюблені копчення. Копчені ковбаси, шинку наріж тоненькими пластинками. Вкинь разом з ними є трохи азарту, наче приправу.
- Квашені огірки наріж дрібними кубиками і додай до бульйону. Ось де справжня сила солянки – у кислинці.
- Цибулю і моркву наріжте дрібно. Обсмаж їх на пательні у невеликій кількості олії до золотистого кольору.
- Додайте до них томатну пасту і тушкуйте ще 5-7 хвилин. Ця суміш особлива для надання страві кольору та аромату.
- Тим часом картоплю почистіть та наріжте так, як вам заманеться. Додавайте до вже киплячого бульйону.
- Як тільки варені інгредієнти стануть м’якими, покладіть назад копченості та огірки.
- Коли все готове, додайте оливки, каперси, потім обсмажену цибулю з морквою та томатною пастою.
- Продовжуйте варити ще хвилини п’ять. Майже готово!
- За хвилинку перед тим, як знімати суп з вогню, турніть часник для аромату.
- Вкінці, перед подачею, додайте дрібно нарізану зелень, часточку лимону, або навіть пару крапель соку, якого не жалоба.
Експериментуйте та імпровізуйте
Не бійтесь експериментувати. Додавайте ті інгредієнти, які більше до душі. Хтось полюбляє додавати маслини, хтось навіть вершки. Все залежить від особистих уподобань.
І ось – бачите, яка жива історія вийшла. Як готувати солянку – це по-своєму творчий процес, справжнє мистецтво. Вперед, до нових смакових пригод!