
Соління завжди припадуть до столу в зимові холоди. Одними з найбільш смачних грибів для створення консервації вважаються рижики і волнушки, широко поширені в хвойних лісах.
Вони відрізняються хрусткою структурою і мають відмінні смакові якості. Ставити грибки на стіл можна як в якості самостійного блюда, так і додаючи в інші. Незвичайно смачною вийде смажена картопля з цим солінням, яка своїм ароматом змусить все сімейство зібратися на кухні.
Дізнайтеся, як солити гриби і волнушки в домашніх умовах, і обов’язково спробуйте приготувати консервацію по одному із запропонованих рецептів.
Зміст
- Солоні гриби холодним способом
- Солоні гриби на зиму гарячим способом
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Чому гриби потемніли
Солоні гриби холодним способом
Для того щоб смачно посолити рижики з волнушками, необов’язково проводити багато часу на кухні. Цей спосіб досить простий і швидкий, а в результаті виходить відмінна заготовка.
Це важливо: на відміну від делікатесного рижика волнушка вважається умовно їстівним грибом, тому перш ніж її солити, необхідно провести вимочування тривалістю мінімум три дні з постійною заміною води.
Інгредієнти
- гриби 1 кг
- часник зубками 4 шт.
- сіль 50 г
- кріп, будь-яка зелень 1 невеликий пучок
- хрін, листя 1 шт.
- перець чорний, горошини 15 шт.
- гвоздика-4 бутона
На порцію
Калорії: 19.9 ккал
Білки: 4.5 м
Жири: 0.4 г
Вуглеводи: 2.3 г
Кроки 40 хв. Відео-рецепт
Підготовлені гриби гарненько промийте. При чищенні від лісового сміття зверніть увагу на ніжку — ця частина буває найчастіше червивой. Великі екземпляри наріжте середніми фрагментами.
На дно дерев’яної діжки викладіть третину зелені, часнику і спецій, потім шар грибів. Таким чином продублюйте ще два рази. Кожен шар пересипайте щедро сіллю.
Простелите соління марлею (промивати її потрібно раз у кілька діб), встановіть зверху відповідний за розміром коло, а на нього помістіть вантаж. Залиште на 14 днів, і вже після цього щільно трамбуйте в стерилізовані банки.
Це цікаво: часто господиням шкода викидати червиві гриби, але краще використовувати чистий продукт. Бракований продукт може звести всі ваші зусилля по приготуванню консервації до нуля: банки можуть вибухнути, так і ризик отруєння ботулізмом дуже високий.
Солоні гриби на зиму гарячим способом
За цією рецептурою краще солити гриби — незважаючи на проведення теплової обробки, вони зберігають свій насичений колір. Але за бажанням аналогічним чином можна вчинити і з вымоченными волнушками.
Рада: при використанні волжанок рекомендуємо відварити їх не менше п’яти хвилин після закипання.
Кількість порцій: 70
Читайте також: Якими закривати кришками мариновані гриби на зиму в банках з оцтом і без
Час приготування: 1 година 15 хвилин
Енергетична цінність
- калорійність – 20.1 ккал;
- білки – 4.6 г;
- жири – 0.4 г;
- вуглеводи – 2.2 р.
Інгредієнти
- рижики – 5 кг;
- часник зубками – 4 шт.;
- сіль поварена – 250 г;
- пряна гвоздика – 8 шт.;
- перець горошком (чорний) – 15 шт.;
- листя хрону – 3 шт.;
- кріп (гілочки з насінням) – 5 шт.
Покрокове приготування
- Залийте очищені і перебрані гриби окропом і залиште на пару хвилин настоюватися. Не лякайтеся, якщо почуєте тріск — це нормальна реакція грибів на високу температуру.
- Пересипте на друшляк, зачекайте, поки стече рідина, а потім знову помістіть рижики в таз. Коли продукт охолоне до такої міри, що його спокійно можна буде чіпати руками, додайте сіль і спеції. Делікатно перемішайте, щоб не пошкодити крихку текстуру. Спробуйте на смак (не бійтеся це робити — рижик можна вживати у свіжому вигляді) — гриби повинні бути досить солоними.
- У ємність, придатну для зберігання, постеліть на дно «подушку» з частини зелені і часнику, поверх неї викладайте грибочки. Продовжуйте чергувати компоненти, поки вони не закінчаться.
- Накрийте марлею, встановіть прес. Приберіть в прохолодне місце на півтора місяці для засолювання.
Порада: щоб підкреслити лісовий аромат грибів, можете доповнити список інгредієнтів гілочкою вересу або сосни — це додасть особливу пікантність блюду. Також можна покласти нарізаний стручок перцю чилі.
Чому гриби потемніли
З рижиків і вовнянок змінюють забарвлення тільки перші і причин, чому вони можуть потемніти, кілька:
- Неповне занурення грибів в розсіл. Даний чинник не впливає на їстівність грибів, їх цілком можна вживати в їжу.
- Надмірна кількість спецій. Для цього виду грибків достатньо навіть однієї солі, а ось укропные насіння можуть спровокувати зміну забарвлення.
- Неправильне зберігання. Якщо соління знаходилося довго без розсолу або піддавалося неакуратною сортування, колір може стати непривабливим.
Читайте також: Екзотичне варення з яблук з волоськими горіхами
Вживати рижики в даних випадках можна, однак, якщо вам не подобається їхній вигляд – використовуйте гриби для приготування гарячих страв.
Якщо раніше ви ніколи не робили подібних заготовок – рекомендуємо спробувати. Зробивши хоча б парочку банок, ви неодноразово будете використовувати цей рецепт. Приємного апетиту!
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.