Як смачно засолити гриби та волнушки на зиму: поради та рішення проблем

Як смачно засолити гриби та волнушки на зиму: поради та рішення проблем

Соління завжди припадуть до столу в зимові холоди. Одними з найбільш смачних грибів для створення консервації вважаються рижики і волнушки, широко поширені в хвойних лісах.

Вони відрізняються хрусткою структурою і мають відмінні смакові якості. Ставити грибки на стіл можна як в якості самостійного блюда, так і додаючи в інші. Незвичайно смачною вийде смажена картопля з цим солінням, яка своїм ароматом змусить все сімейство зібратися на кухні.

Дізнайтеся, як солити гриби і волнушки в домашніх умовах, і обов’язково спробуйте приготувати консервацію по одному із запропонованих рецептів.

Зміст

  1. Солоні гриби холодним способом
  2. Солоні гриби на зиму гарячим способом
  3. Енергетична цінність
  4. Інгредієнти
  5. Покрокове приготування
  6. Чому гриби потемніли

Солоні гриби холодним способом

Як смачно засолити гриби та волнушки на зиму: поради та рішення проблем

Для того щоб смачно посолити рижики з волнушками, необов’язково проводити багато часу на кухні. Цей спосіб досить простий і швидкий, а в результаті виходить відмінна заготовка.

Це важливо: на відміну від делікатесного рижика волнушка вважається умовно їстівним грибом, тому перш ніж її солити, необхідно провести вимочування тривалістю мінімум три дні з постійною заміною води.

Інгредієнти

  • гриби 1 кг
  • часник зубками 4 шт.
  • сіль 50 г
  • кріп, будь-яка зелень 1 невеликий пучок
  • хрін, листя 1 шт.
  • перець чорний, горошини 15 шт.
  • гвоздика-4 бутона

На порцію

Калорії: 19.9 ккал

Білки: 4.5 м

Жири: 0.4 г

Вуглеводи: 2.3 г

Кроки 40 хв. Відео-рецепт

  • Как солить рыжики и волнушки на зиму в домашних условиях вкусно, что делать, если грибы потемнели

    Підготовлені гриби гарненько промийте. При чищенні від лісового сміття зверніть увагу на ніжку — ця частина буває найчастіше червивой. Великі екземпляри наріжте середніми фрагментами.

  • Как солить рыжики и волнушки на зиму в домашних условиях вкусно, что делать, если грибы потемнели

    На дно дерев’яної діжки викладіть третину зелені, часнику і спецій, потім шар грибів. Таким чином продублюйте ще два рази. Кожен шар пересипайте щедро сіллю.

  • Как солить рыжики и волнушки на зиму в домашних условиях вкусно, что делать, если грибы потемнели

    Простелите соління марлею (промивати її потрібно раз у кілька діб), встановіть зверху відповідний за розміром коло, а на нього помістіть вантаж. Залиште на 14 днів, і вже після цього щільно трамбуйте в стерилізовані банки.

Читайте також:  5 найкращих рецептів хачапурі по-аджарськи та мегрельських із сиром

Це цікаво: часто господиням шкода викидати червиві гриби, але краще використовувати чистий продукт. Бракований продукт може звести всі ваші зусилля по приготуванню консервації до нуля: банки можуть вибухнути, так і ризик отруєння ботулізмом дуже високий.

Солоні гриби на зиму гарячим способом

Как солить рыжики и волнушки на зиму в домашних условиях вкусно, что делать, если грибы потемнели

За цією рецептурою краще солити гриби — незважаючи на проведення теплової обробки, вони зберігають свій насичений колір. Але за бажанням аналогічним чином можна вчинити і з вымоченными волнушками.

Рада: при використанні волжанок рекомендуємо відварити їх не менше п’яти хвилин після закипання.

Кількість порцій: 70

Читайте також: Якими закривати кришками мариновані гриби на зиму в банках з оцтом і без

Час приготування: 1 година 15 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 20.1 ккал;
  • білки – 4.6 г;
  • жири – 0.4 г;
  • вуглеводи – 2.2 р.

Інгредієнти

  • рижики – 5 кг;
  • часник зубками – 4 шт.;
  • сіль поварена – 250 г;
  • пряна гвоздика – 8 шт.;
  • перець горошком (чорний) – 15 шт.;
  • листя хрону – 3 шт.;
  • кріп (гілочки з насінням) – 5 шт.

Покрокове приготування

  1. Залийте очищені і перебрані гриби окропом і залиште на пару хвилин настоюватися. Не лякайтеся, якщо почуєте тріск — це нормальна реакція грибів на високу температуру.
  2. Пересипте на друшляк, зачекайте, поки стече рідина, а потім знову помістіть рижики в таз. Коли продукт охолоне до такої міри, що його спокійно можна буде чіпати руками, додайте сіль і спеції. Делікатно перемішайте, щоб не пошкодити крихку текстуру. Спробуйте на смак (не бійтеся це робити — рижик можна вживати у свіжому вигляді) — гриби повинні бути досить солоними.
  3. У ємність, придатну для зберігання, постеліть на дно «подушку» з частини зелені і часнику, поверх неї викладайте грибочки. Продовжуйте чергувати компоненти, поки вони не закінчаться.
  4. Накрийте марлею, встановіть прес. Приберіть в прохолодне місце на півтора місяці для засолювання.
Читайте також:  Найщиріші вітання з 18-річчям: теплі слова у прозі для дорослого життя

Порада: щоб підкреслити лісовий аромат грибів, можете доповнити список інгредієнтів гілочкою вересу або сосни — це додасть особливу пікантність блюду. Також можна покласти нарізаний стручок перцю чилі.

Чому гриби потемніли

З рижиків і вовнянок змінюють забарвлення тільки перші і причин, чому вони можуть потемніти, кілька:

  1. Неповне занурення грибів в розсіл. Даний чинник не впливає на їстівність грибів, їх цілком можна вживати в їжу.
  2. Надмірна кількість спецій. Для цього виду грибків достатньо навіть однієї солі, а ось укропные насіння можуть спровокувати зміну забарвлення.
  3. Неправильне зберігання. Якщо соління знаходилося довго без розсолу або піддавалося неакуратною сортування, колір може стати непривабливим.

Читайте також: Екзотичне варення з яблук з волоськими горіхами

Вживати рижики в даних випадках можна, однак, якщо вам не подобається їхній вигляд – використовуйте гриби для приготування гарячих страв.

Якщо раніше ви ніколи не робили подібних заготовок – рекомендуємо спробувати. Зробивши хоча б парочку банок, ви неодноразово будете використовувати цей рецепт. Приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Как солить рыжики и волнушки на зиму в домашних условиях вкусно, что делать, если грибы потемнели

admin
Оцініть автора
Додати коментар