
Як варити гриби: на що звернути увагу
Як варити гриби, щоб вони були смачні? Питання непросте, хоч на перший погляд й здається легким. Грибочки – смачненькі такі, ароматом лісу пахнуть, але от зварити їх – штука делікатна. Почнемо з найважливішого – вибору грибів.
Вибір грибів
Перший секрет у тому, щоби вибрати правильні гриби. Свіжі, без червоточин, без неприємного запаху. Такі, що ще на тебе дивляться своїми шапочками й немов просять: “З’їж нас”.
У когось вдома їх повно – бабуся назбирала, у когось же – ну де ти їх візьмеш, як у бетонному джунглі? Тут уже в супермаркетах виручають. Або на ринку.
- Білі гриби: вважаються королями серед грибів, їхній смак (так кажуть) неможливо сплутати з ніякими іншими. Ідеально підходять для супів та соусів.
- Опеньки: маленькі, але дуже смачні. Найкраще підходять для засолювання або смаження.
- Печериці: легкодоступні, ними продуктови полиці рясніють. Різносторонні у приготуванні, одним словом – універсальність.
- Лисички: з характерним смаком, чудові у поєднанні з вершками та макаронами.
Підготовка до варіння
Після вибору грибів, час їх підготувати. І це теж важливо. Як їх обробити? Зняти плівку з капелюшка (дехто робить, дехто ні), обрізати ніжки, промити від бруду. І отут починається магія…
В деяких людей бувають сумніви – чи ці гриби не отруйні? Це природно, тому, краще обирати ті, що добре знаєте.
- Зніміть плівку з капелюшка (не обов’язково, але так гриби стають м’якшими).
- Обріжте ніжки: ніжка, знаю, смачненька, але вона часто жорстка.
- Промийте гриби: під струменем холодної води, аби змити ґрунт і пісок.
- Злити воду й коротко обсушити гриби на рушнику.
Процес варіння грибів
Температура і час варіння
Ну ок, гриби в каструлі. І тут питання: скільки варити? Не надто мало, аби сирими не лишилися. І не надто багато – щоби кашу грибну не отримати. В середньому, 20-30 хвилин вистачає. Але це час для тих, хто впевнений у грибах, які обрав.
Тут є цікавий момент: температура води, в якій ви варите гриби, дуже впливає на їхній остаточний вигляд і смак. Холодна вода на початку – розігрів до кипіння, а потім уже тихенько, мов кіт біля миски.
Секрети прозорого відвару
Зробити так, щоб відвар із грибів був прозорим, а не каламутним – це мистецтво. Киньте туди невеликої цибульки, наскрізь пробили щоб вона воду пропустила. І знімайте піну – ретельно, не шкодуючи ложки.
Чим заправити гриби?
Важливо зрозуміти, що гриби самі по собі – нейтральні. І ось тут починається гра зі спеціями! Сіль, перець, лавровий листок. А можна чогось більш експериментального? Чебрець або часничок, наприклад.
Фінальні штрихи: як зберегти колір грибів
Є один секрет – кислинку додати! Лимонний сік або оцет – все годиться. Це дозволяє грибам зберегти природний колір, наче їх щойно із лісу принесли. А запах… Ммм, як пахнуть!
Звісно, це тільки початок. Адже, знаючи основи, можна експериментувати! Тому, не бійтесь пробувати нові рецепти, нові підходи. Готово! Адже кожен раз, коли ви варите гриби, це пригода – нові смаки, аромати, настрої.
Отак, власне, як варити гриби, і не тільки… Вони можуть бути чимось більшим, ніж просто інгредієнт у стравах – справжньою кулінарною магією.