
Гливи — поширені в кулінарії, універсальні гриби. Вони невибагливі у використанні, їх відмінною рисою є витримування різних температур. Лісові дари легко піддаються тепловій обробці, заморожуванню.
Плоди мають широкий спектр застосування: їх заморожують, смажать, гасять, маринують, солять, консервують. Заморожування вважається найкращим варіантом зберігання грибків до наступного сезону. Саме в морозилці їх можна зберегти, вони не втратять свій лісовий аромат і смакові якості протягом 12-ти місяців.
Існує кілька основних критеріїв, за якими визначають, чи можна заморожувати гливи сирими на зиму. По-перше, необхідно перевірити гриби на предмет псування, гнилі — в їжу вживаються виключно свіжі молоді гриби гливи.
Старі екземпляри будуть жорсткими і позбавленими смаку і, як відомо, тільки зіпсують страву. Щоб правильно вибрати молодий плід, зверніть увагу на капелюшок. Вона повинна бути рівної світло-бурого кольору, без пожовклих плям і тріщин. На дотик м’якоть — пружна і ніжна. При розломі гриба його вміст має білий колір, аромат приємний, лісовий.
Інгредієнти
- Свіжі гливи 1 кг
На порцію
Калорії: 36 ккал
Білки: 2.5 г
Жири: 0.3 г
Вуглеводи: 6.2 г
Кроки 10 хв. Відео-рецепт
Перед тим, як заморозити гливи, необхідно видалити ніжки. Вони не несуть ніякої користі і зовсім без смаку.
Капелюшки слід перебрати. Зіпсовані і гнилі лісові дари викинути.
Промити гриби, використовуючи друшляк. Робити це необхідно максимально швидко, щоб плоди не набралися рідини і не розбухнули.
Відкинути м’якоть на чисте кухонне або одноразовий рушник. Просушити. На це піде приблизно 20-25 хвилин. Дрібні плоди можна заморожувати в первозданному вигляді. Великі краще розрізати на дві або декілька частин.
Розкласти гливи на піднос або кухонну дошку так, щоб гриби один одного не стосувалися. Відправити їх в морозильник не більше ніж на 4 години. Це робиться для того, щоб гриби не злиплися і не перетворилися в кому.
Розфасувати лісові дари порційно по пакетах. Робити це потрібно вкрай швидко, щоб плоди не розморозилися. Промаркувати кожну порцію. Відправити у морозильну камеру.
Перед приготуванням гриби не розморожувати. Відразу використовувати за призначенням.
Важливо: гливи можна заморожувати повторно. Саме тому розкладайте їх по порціях, щоб надлишки після не викидалися.
Заготівля з грибочків у сніжне час року нагоді для перших і других страв, у доповнення до гарніру або для начинки булочок, пиріжків, піци. Гливи за кількістю білка ідентичні дієтичного м’яса, тому їх рекомендується вживати людям, що стежать за фігурою, здоровим харчуванням, вегетаріанцям і дітям.
Читайте також: Як заморозити білі гриби на зиму в морозилці свіжими – кращі рецепти приготування