
Зворотний бік ножа, якщо задуматись – насправді досить цікава річ.
Усі постійно говорять про гостроту леза.
Говорять про те, як правильно різати шеф-ножем.
Але як часто ви думаєте про те, що у вашого ножа є і інший бік? І ми говоримо це буквально.
Гостре лезо, з яким ми усі добре знайомі, насправді містить лише половину потенціалу ножа.
Розгорніть свій ніж зворотнім боком і познайомтеся з його обухом – тупою стороною клинка. Насправді, це також дуже функціональна частина будь-якого кухарського ножа. Саме вона бере на себе усі завдання, які можуть зіпсувати лезо.
Зелень та овочі
Так. Головна причина використання обуха ножа – прагнення зберегти гостроту його леза.
Уявімо таку ситуацію: ви нарізали велику кількість зелені. І ось вона – перед вами, подрібнена та розсипана по усій обробній дошці. Зазвичай, зелень просто збирають ножем в акуратну купку. Але в тому й уся справа, що якщо ви почнете шкрябати лезом по дошці, ви швидко замнете ріжучу кромку, і ніж затупиться.
Правильно і розумно робити подібні дії саме обухом ножа.
Не забувайте вчасно перевертати ножа обухом вниз, і ви значно довше збережете його гострим! Та й обробна дошка буде цілішою.
Чищення риби
Ну що? На ваш стіл потрапила велика рибка? Щоби приготувати її, доведеться добре попрацювати. Для цього спочатку обріжте плавці кухонними ножицями чи лезом ножа. Потім візьміть рибу за хвіст і, використовуючи обух кухарського ножа, зіскрібіть луску від в напрямку від хвоста до голови.
Краще робити це у великій раковині чи взагалі на відкритому повітрі. Лусочки, знаєте, розлітатимуться усюди. Втомитесь потім збирати. Після того, як вся луска буде видалена з одного боку, просто переверніть рибу і повторіть те саме з іншого. Праця, що й казати, брудна, але воно того варте. І, якщо без жартів, звісно, ми усі знаємо, як це зазвичай роблять лезом ножа. І, повірте, це не дуже корисно для леза.
Зате обух гарного кухарського ножа має досить гострі ребра, якими можна почистити рибу анітрохи не гірше. І ніж при цьому ви не зіпсуєте. Що особливо добре, якщо ви готуєте прямо на рибалці.
Кукурудза
Є ще одна дія, що схожа на чищення риби. Якщо вам доведеться зчищати зерна з кукурудзяного качана, не забудьте, що робити це теж краще обухом ножа. Результативність буде та ж сама, але лезо залишиться гострим довше.
Огірки? Так! Огірки!
Існує популярний китайський метод приготування салату з огірків, який починається з розрізання огірків на частини, а потім продовжується відбиванням їх тильною або бічною стороною кухарського ножа.
Роблять це не тільки для того, щоби, як то кажуть, “скинути пару”. Насправді, таким чином руйнуються оболонки та клітинні стінки овочів, що робить огірок більш сприйнятливим до олії та оцту. Спробуйте, цей метод може бути набагато цікавішим, ніж вам здається.
Горіхи
Якщо вам раптом знадобиться розколоти горіх, навіть кокосовий, це можна зробити кількома ударами гарного шеф-ножа. Ну і, звичайно ж, зовсім не обов’язково при цьому псувати лезо. Бийте обухом. Гострота особлива тут не потрібна. Нам потрібно просто сконцентрувати силу удару на мінімальній поверхні. Ребра обуха цілком згодяться.
Зрозуміло, щоб усі вищеописані операції проходили успішно, спочатку все ж таки слід купити якісний шеф-ніж з гарної нержавіючої сталі. Наприклад такий, як пропонує український бренд Grossman.
Усі ножі цієї марки, починаючи з бюджетного Applicant і до висококласного Elite Pro, виготовляються на сучасних лініях з відмінної європейської сталі (у тому числі, і від концерну TussenKrupp AG). Такі ножі і різати будуть добре та й гострими залишаться довго. Особливо, якщо ви не забуватимете про ті маленькі лайфхаки, якими ми з вами поділилися.