
Почалася золота осінь, а це означає, що настав час задуматися над зимовими заготівками. Серед усього різноманіття, кольорова капуста заслуговує на особливу увагу. Вона не тільки корисна і смачна, але й додає кольору різдвяним застіллям. Не секрет, що маринади курять одні з найкращих рецептів, особливо коли це стосується капусти. Пропоную вам познайомитися з відібраними рецептами маринованої цвітної капусти на зиму.
Сьогодні ми розглянемо п’ять методів заготівлі цвітної капусти на зиму, які не тільки прикрасять святковий стіл, а й принесуть користь. Також рекомендую спробувати рецепти томатної пасти на зиму в домашніх умовах.
- Цвітна капуста на зиму без стерилізації
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Смачний салат з цвітної капусти
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Рецепт приготування кольорової капусти з помідорами
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Простий рецепт цвітної капусти без оцту
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Асорті з кольоровою капустою на зиму
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
Цвітна капуста на зиму без стерилізації
Інгредієнти:
- Цвітна капуста – 700 г
- Листя винограду – 3 шт.
- Чорний перець (горошок) – 3-4 шт.
- Гіркий перець – 2 шт. (за бажанням)
Для маринаду:
- Вода – 500 мл
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Оцет – 25 мл
Спосіб приготування:
- Оберіть білого або кремового кольору капусту без темних плям.
- Розберіть капусту на суцвіття, промийте.
- Стерилізуйте банки в духовці: промийте з содою, додайте 100 мл води, поставте на 10 хвилин при 200°C. Кришки кип’ятіть 10 хвилин.
- У підготовлені банки покладіть листя винограду і перець.
- Додайте гіркий перець (по бажанню) промитий і нарізаний на кільця.
- Щільно заповніть банки суцвіттями капусти.
- Для маринаду змішайте воду, сіль, цукор, поставте на вогонь, в кінці додайте оцет.
- Залийте капусту гарячим маринадом, закрийте кришками, переверніть і закутайте пледом до охолодження.
Смачний салат з цвітної капусти
Інгредієнти:
- Цвітна капуста – 3 кг
- Морква – 3 шт.
- Часник – 4 головки
- Червоний гострий перець – 3 шт.
- Петрушка – 2 пучка
Для розсолу:
- Вода – 1,5 л
- Цукор – 1 склянка
- Масло рослинне – 1 склянка
- Сіль – 3 ст. л.
- Оцет 9% – 1 склянка
- Перець горошком – за смаком
Спосіб приготування:
- Промийте петрушку, наріжте.
- Очищений часник наріжте на кільця.
- Гострий перець очистіть і наріжте півкільцями. Моркву наріжте кільцями.
- Укладайте у великій каструлі шарами: петрушка, часник, морква, перець, капуста.
- Для розсолу: змішайте компоненти, доведіть до кипіння і залийте салат.
- Поставте під гніт та залиште на добу, потім розкладіть по стерилізованих банках.
- Накрийте кришками, не закручуйте. Стерилізуйте 10 хвилин після закипання.
- Закатайте, охолодіть під теплим рушником.
Рецепт приготування кольорової капусти з помідорами
Інгредієнти:
- Помідори – 1,5 кг
- Капуста кольорова – 1 кг
- Часник – за смаком
- Гілочки вишні – 2 шт.
- Перець горошком – 20 шт.
- Оцтова кислота – 2 ст. л.
- Парасольки кропу – 3 гілочки
- Сіль – 3 ст. л.
- Цукор – 9 ст. л.
- Вода – 3 л
Спосіб приготування:
- Розберіть капусту на суцвіття, промийте помідори.
- Підготуйте часник, кріп, вишневі гілочки.
- На дно стерилізованих банок викладіть листя вишні, кріп.
- Викладіть помідори, капусту. Додайте перець, часник.
- Підігріть воду, залийте банки на 10 хв, злийте воду.
- Приготуйте маринад: закип’ятіть воду, додайте сіль, цукор, оцтову кислоту. Перемішайте.
- Залийте гарячим маринадом, закрутіть кришками. Охолодіть догори дном.
Простий рецепт цвітної капусти без оцту
Інгредієнти:
- Капуста – 1 кг
- Томати – 0,8 кг
- Цукор – 1,5 ст. л.
- Сіль – 2 ч. л.
- Коріандр – ½ ч. л.
- Духмяний перець – 6 шт.
Спосіб приготування:
- Розділіть капусту, проваріть у підсоленій воді 5 хвилин.
- Промийте під холодною водою. Томати очистіть від шкірки після гарячої води.
- Подрібніть томати до соусу. Додайте сіль, цукор, доведіть до кипіння.
- Розкладіть капусту по стерилізованих банках, залийте соусом.
- Стерилізуйте банки 10 хвилин, закрутіть кришками. Охолоджуйте у пледі.
Асорті з кольоровою капустою на зиму
Інгредієнти:
- Кольорова капуста – 1 кг
- Солодкий перець – 1 шт. (яскравого кольору)
- Морква – 1 шт.
Для маринаду:
- Вода – 1 л
- Лавровий лист, гострий перець – за смаком
- Сіль, цукор – по 3 ст. л.
- Оцет 9% – 40 мл
Спосіб приготування:
- Розділіть капусту на суцвіття, проваріть 3 хвилини.
- Промийте овочі, наріжте: перець – шматочками, моркву – кільцями.
- Стерилізуйте банки в мікрохвильовці: 100 мл води на 3 хв, 900 Вт.
- По черзі укладайте овочі до наповнення банки.
- Підігрійте маринад з усіма складниками, додайте оцет.
- Заповніть банки маринадом, закатайте, охолоджуйте догори дном.
Смачного вам! Тепер ви знаєте кілька способів запасу цвітної капусти на зиму, які здатні здивувати ваших рідних та близьких. Не бійтеся експериментувати та насолоджуватися кінцевим результатом.