
Моховик не користується великою популярністю в кулінарії, тому що його витісняють більш поширені і доступні побратими. Але готувати моховики можна самими різними способами, як і інші гриби. А скільки страв з них готують господині!Зміст
- Вибираємо якісні моховики
- Як правильно чистити моховик
- Моховики тушковані з медом
Зміст
- Вибираємо якісні моховики
- Моховики тушковані з медом
- Мариновані моховики: смачний рецепт на зиму
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Суп з моховиков
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Солоні моховики на зиму
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Як смачно посмажити моховики
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Моховики, запечені в духовці
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Тушковані моховики зі сметаною
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Вибираємо якісні моховики
- Моховики тушковані з медом
- Мариновані моховики: смачний рецепт на зиму
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Суп з моховиков
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Солоні моховики на зиму
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Як смачно посмажити моховики
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Моховики, запечені в духовці
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Тушковані моховики зі сметаною
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
Вибираємо якісні моховики
Гриби моховики мають кілька помилкових аналогів, тому, відправляючись на «тихе» полювання, будьте уважні. На щастя, відрізнити їстівний гриб від неїстівного просто: їстівний на зрізі синіє або чорніє. Все через речовин, що містяться в моховике, які при контакті з повітрям окислюються. Відбувається це в перші 5 секунд після зрізання.
Моховики тушковані з медом
Це поєднання, здавалося б, несумісних продуктів, дає незвичайний і дуже смачний результат. Оскільки в рецепті використовуються гірчиця, часник і оцет, виходить пікантний кисло-солодкий соус.
Інгредієнти
- Моховики 1.5 кг
- Натуральний мед 40 г
- Часник 2 зубки
- Петрушка 1 пучок
- Гірчиця 40 г
- Оцет 40 мл
- Сіль за смаком
На порцію
Калорії: 37 ккал
Білки: 2.5 г
Жири: 1.5 м
Вуглеводи: 3.4 м
Кроки 40 хв. Відео-рецепт
Чищені моховики поріжте на шматочки середнього розміру. Якщо хочете, щоб страва вийшла ще й привабливим, в процесі чищення не розділяйте ніжки та шапки. Так можна буде нарізати гриби поздовжньо пластинками.
Часник почистіть і пропустіть через чеснокодавку.
Петрушку промийте під проточною водою, видаліть зайву вологу і наріжте як можна дрібніше.
Змішайте в одній ємності часник з петрушкою, додайте до них мед, оцет і гірчицю.
Полийте приготованим соусом нарізані моховики, трохи посоліть, гарненько вимісіть і відправте в холодильник на 3 години маринуватися.
Перекладіть моховики на сковорідку або в невеликий казан, поставте на плиту і тушкуйте під кришкою на малому вогні протягом 45 хвилин.
Порада: якщо в процесі гасіння випарується вся рідина, підлийте трохи кип’яченої води. Тільки намагайтеся робити це в крайньому випадку і в дуже малих кількостях.
Мариновані моховики: смачний рецепт на зиму
Це найпростіший і розповсюджений спосіб маринування маховиків. В рецепті заправки використовуються тільки класичні спеції і нічого зайвого.
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 20
Енергетична цінність продукту
- білки – 2.3 м;
- жири – 0.6 г;
- вуглеводи – 3.8 м;
- калорійність – 30 ккал.
Інгредієнти
- моховики – 2 кг;
- оцет 9% – 120 мл;
- часник – 4 зубки;
- сіль – 40 г;
- цукор – 60 г;
- чорний перець-горошок – 10 шт.;
- лавровий лист – 3 шт.;
- лимонна кислота – 5 г;
- вода – 1 л.
Процес приготування
- Підготовлені моховики наріжте невеликими шматочками, покладіть в емальовану каструлю, залийте водою, додайте лимонну кислоту і поставте на вогонь. З моменту закипання варіть 20 хвилин.
- Після цього гриби відкиньте на друшляк і відразу залийте крижаною водою. Завдяки цьому мариновані моховики вийдуть щільними і хрусткими.
- Налийте в каструлю літр відфільтрованої води, додати туди сіль, цукор, горошини чорного перцю і лаврове листя. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
- Зніміть з лушпиння часнику, порізати кожен зубок на 3-4 частини і відправте в маринад. Поваріть протягом 5 хвилин.
- Тепер викладіть моховики, дочекайтеся, коли рідина знову почне кипіти, засічіть час і варіть гриби рівно 15 хвилин.
- Після цього влийте в ту ж каструлю оцет і зніміть її з вогню.
- Шумівкою виловите моховики, розкладіть по стерилізованим баночках і залийте гарячим маринадом. Загорніть кришками, переверніть ємності дном вгору, тепло укутайте і дайте охолонути.
Читайте також: Деревний гриб – рецепт приготування китайського сушеного білого гриба
Мариновані моховики можна подати, полив їх соняшниковою олією і посипавши подрібненою зеленню або цибулею. Можна також використовувати такі грибочки в приготуванні салатів.
Суп з моховиков
У перших стравах моховик з успіхом замінює м’ясо. Бульйон на цих грибах виходить ароматним і наваристим. Зверніть увагу на покроковий рецепт смачного супу з моховиків.
Порада: цей суп можна варити як на воді, так і на м’ясному бульйоні. При бажанні можна додати в блюдо відварне м’ясо птиці, свинину чи яловичину.
Час приготування: 1 год
Кількість порцій: 12
Енергетична цінність продукту
- білки – 2 г;
- жири – 3.6 м;
- вуглеводи – 9.9 м;
- калорійність – 80 ккал.
Інгредієнти
- моховики – 300 г;
- картопля – 300 г;
- цибуля – 100 г;
- морква – 100 г;
- перлова крупа – 50 г;
- соняшникова олія – 40 мл;
- петрушка – 5 гілочок;
- кріп – 1 маленький пучок;
- пір’я зеленої цибулі – 1 маленький пучок;
- мелений чорний перець – за смаком;
- сіль – за смаком.
Процес приготування
- Переберіть і залийте холодною водою перловку. Залиште на кілька годин.
- Почистіть і вимийте моховики. Наріжте їх невеликими шматочками будь-якої форми.
- З лука зніміть піну, потримайте його трохи в крижаній воді, щоб при нарізці він не дратував очі, і накришити дрібними кубиками.
- Моркву почистіть і натріть на крупній тертці. Обсмажте разом з цибулею на соняшниковій олії до рум’яного кольору.
- У ту ж сковороду відправте подрібнені моховики, посоліть, поперчіть і смажте протягом 10 хвилин, періодично помішуючи.
- Закип’ятіть в каструлі 2 л води і відправте в неї грибну засмажку. З моменту закипання на малому вогні варіть близько 10 хвилин.
- З замоченою перловки злийте воду і відправте крупу в каструлю. Дайте супу знову почати кипіти і варіть 15 хвилин.
- Почистіть картоплю, наріжте невеликими брусочками і викладіть в каструлю з супом. Варіть близько 20 хвилин.
- В цей час підготуйте зелень: вимийте її під проточною водою, видаліть у петрушки і кропу товсті стебла. Подрібніть цибулю, петрушку і кріп і відправте в суп.
- Зніміть каструлю з плити, посоліть і поперчіть блюдо, накрийте кришкою і дайте йому настоятися протягом півгодини.
Подати такий супчик можна, поклавши в кожну порцію ложку сметани і крутони.
Солоні моховики на зиму
Зберегти цей корисний і смачний гриб до зими можна у вигляді солінь. Способів засолювання багато, зупинимося на самому простому і популярному.
Важливо: для засолювання беруть тільки капелюшки, так що вагу, зазначений у списку інгредієнтів, — це вага моховиков без ніжки.
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 25
Енергетична цінність продукту
- білки – 2.4 г;
- жири – 0.7 м;
- вуглеводи – 0.5 г;
- калорійність – 18 ккал.
Читайте також: Лісові гриби смажені з картоплею – рецепт на сковороді в домашніх умовах
Інгредієнти
- моховики – 3 кг;
- сіль – 150 г;
- листя смородини – 10 шт.;
- листя вишні – 10 шт.;
- листя хрону – 4 шт.;
- парасольки кропу – 8 шт.
Процес приготування
- Очищені капелюшки моховиков залийте окропом і залиште хвилин на 5. Це допоможе зберегти соління яскравий колір.
- Закип’ятіть воду, викладіть в неї моховики і поваріть близько 20 хвилин. Процідіть за допомогою друшляка і дайте охолонути.
- Ємність для засолювання ретельно вимийте. Підійде дерев’яна діжка або емальована каструля. Посуд з інших матеріалів не беріть. Висипте на дно ємності близько 20 г солі, рівномірно розподіливши її по всій площі. Покладіть туди ж один парасольку кропу, за пару листя смородини і вишні. Листя хрону порвіть на кілька частин і пару штук постеліть на дно.
- Поділіть капелюшки моховиков на 6 однакових порцій. Одну частину викладіть на дно ємності верхньою частиною капелюшки донизу. Посипте сіллю, а потім знову викладіть листя. Так чергуйте шари, поки сировина не закінчиться.
- Накрийте гриби відрізу чистої марлі в декілька складань, помістіть зверху пласку тарілку і встановіть гніт. Перенесіть в прохолодне місце на 40 днів. Раз в 2-3 дня прибирайте гніт і міняйте марлю.
- По закінченні вказаного часу моховики можна розподілити за простерилизованным банкам, залити виділився розсолом, закрити капроновими кришками і так зберігати. А можна так і залишити в каструлі, відрі або діжці, де вони солились.
Порада: при засолюванні таким способом гриби через якийсь час можна доповідати в ємність, так само чергуючи шари і пересипаючи їх сіллю. Але тоді 40 днів, відведені на засолку, потрібно рахувати з дня останньої добавки.
Як смачно посмажити моховики
Більш насичений смак моховики будуть мати, якщо їх смажити на сковороді до рум’яності. Смажені грибочки можна подати до будь-якого гарніру. Дуже смачно їх можна приготувати з картоплею, але дуже важливо при цьому спочатку підрум’янити її окремо від грибів.
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 8
Енергетична цінність продукту
- білки – 2.1 м;
- жири – 7.9 г;
- вуглеводи – 2.1 м;
- калорійність – 88 ккал.
Інгредієнти
- моховики – 800 г;
- цибуля – 200 г;
- соняшникова олія – 80 мл;
- мелений чорний перець – за смаком;
- сіль – за смаком.
Процес приготування
- Очищеные і миті моховики наріжте маленькими шматочками.
- З лука зніміть піну, наріжте його тонкими півкільцями.
- Налийте на сковороду олію. Коли прокалится, викладіть цибулю і смажте на великому вогні.
- Як тільки цибуля зарум’яниться, викладіть на сковорідку моховики. Готуйте на великому вогні, поки не випарується вся рідина.
- Коли це станеться, зменшіть вогонь до мінімуму, посоліть і поперчіть гриби і смажте протягом 20 хвилин, регулярно помішуючи.
Порада: для смаження можете використовувати вершкове масло навпіл з соняшниковою. Від цього смак моховиков вийде більш ніжним.
Смажені моховики можна приготувати і в якості інгредієнта для теплого салату, але тоді цибуля додавати не варто.
Моховики, запечені в духовці
Запікання в духовці – один з найбільш корисних варіантів приготування будь-яких продуктів, тому що для цього використовується мінімум масла і з нього не виділяються канцерогени, що в процесі смаження.
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 12
Енергетична цінність продукту
- білки – 8.9 м;
- жири – 10.6 г;
- вуглеводи – 3.1 м;
- калорійність – 142 ккал.
Читайте також: Гриби смажені калорійність на 100 грам з цибулею, білки, жири, вуглеводи
Інгредієнти
- моховики – 1 кг;
- цибуля – 300 г;
- яйця – 4 шт.;
- молоко – 100 мл;
- твердий сир – 150 г;
- соняшникова олія – 40 мл;
- кріп – 1 пучок;
- мелений чорний перець – за смаком;
- сіль – за смаком.
Процес приготування
- Моховики почистіть і помийте, поріжте на шматочки середнього розміру. Відваріть в підсоленій воді протягом 20 хвилин. Процідіть і обсушіть на паперовому рушнику.
- Цибулю почистіть і накришити тонкими півкільцями. Підрум’яньте його на сковороді на соняшниковій олії.
- Змастіть форму для запікання олією. Викладіть в неї моховики, а зверху – шар смаженої цибулі.
- У глибокій ємності збийте яйця, додайте молоко, посоліть і поперчіть. Отриманою сумішшю залийте вміст форми для запікання і відправте в духовку, розігріту до 200 градусів на 10 хвилин.
- Вимийте кріп, промокніть його від вологи і дрібно наріжте.
- Сир подрібніть за допомогою великої терки.
- Вийміть форму з духовки, посипте її подрібненим кропом, тертим сиром і відправте назад на 5 хвилин. Якщо хочете, щоб сир не тільки розплавився, але і підрум’янився, потримайте в духовці довше.
Тушковані моховики зі сметаною
Це смачне доповнення до основних страв готується легко і швидко. У списку інгредієнтів вказаний мінімум, необхідний для приготування класичних тушкованих моховиков в сметані. Але ви можете імпровізувати, додаючи улюблені спеції. Можна навіть додати в це блюдо трохи тертого сиру.
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 10
Енергетична цінність продукту
- білки – 3.5 м;
- жири – 13.5 м;
- вуглеводи – 3.6 м;
- калорійність – 149 ккал.
Інгредієнти
- моховики – 1 кг;
- цибуля – 200 г;
- сметана – 300 г;
- часник – 2 зубки;
- соняшникова олія – 60 мл;
- мелений чорний перець – за смаком;
- сіль – за смаком.
Процес приготування
- Переберіть і почистіть моховики. Промийте їх під проточною водою і наріжте пластинами середньої товщини.
- Налийте в каструлю води, трохи посоліть, доведіть до кипіння і киньте туди гриби. Поваріть протягом 15 хвилин, а потім процідіть за допомогою друшляка.
- Цибулю почистіть і наріжте кубиками або півкільцями. Викладіть на розігріту сковороду з соняшниковою олією і готуйте, поки не зарум’яниться.
- Відправте туди ж гриби, посоліть, додайте мелений чорний перець і перемішайте.
- Через 5 хвилин викладіть в сковороду з грибами і цибулею сметану, ретельно перемішайте, накрийте кришкою і готуйте на малому вогні близько 15 хвилин.
- Додайте часник, пропущений через чеснокодавку, і зніміть сковорідку з вогню. Дайте страві настоятися під кришкою близько півгодини і подавайте до столу. При подачі можете посипати подрібненою зеленню.
Порада: якщо використовуєте нежирну сметану рідкої консистенції, для загусання соусу додайте за 5 хвилин до готовності пару столових ложок борошна. Інтенсивно помішуйте, щоб не з’явилися грудки.
Можна подати приготовані таким чином моховики до картопляного пюре, відварного рису або макаронів. А можна тушкувати без кришки, випарувати всю рідину, зробити соус максимально густим, остудити і класти на хліб. Такі бутерброди стануть смачним і корисним перекусом.
Як не приготуй моховики, навіть після термічної обробки вони зберігають багато корисних речовин. Моховики – це той випадок, коли смак і користь вживаються в одному продукті. Увімкніть цей гриб в свій раціон, готуйте різні страви, імпровізуйте і насолоджуйтеся результатами. Приємного апетиту!