
Холодними зимовими вечорами іноді так хочеться ароматного теплого чаю з духовою випічкою або млинцями з солодким повидлом. Простий і швидкий рецепт повидла зі слив на зиму користується у багатьох господинь великим попитом. Кисло-солодке ласощі стане чудовою начинкою для пирогів і пиріжків, а також цукрових закускою до свіжого хліба з маслом. Переглянувши в інтернеті рецепти з фото, можете переконатися, що сливове повидло виходить красивим, густим і дуже апетитним.
Перед початком приготування потрібно вибрати фрукт. Для зимової закачування знадобляться стиглі, досить міцні сливи будь-якого сорту. Для того щоб зробити ласощі ще смачніше, можна додати трохи кориці або мускатного горіха.
Зміст
- Рецепт повидла зі слив
- Рецепт повидла з чорносливу
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Пряне сливове повидло – рецепт для мультиварки
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Дуже смачне повидло зі слив в духовці
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Сливове повидло без кісточок на зиму
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Густе закарпатське повидло зі слив без додавання цукру
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт повидла зі слив
- Рецепт повидла з чорносливу
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Пряне сливове повидло – рецепт для мультиварки
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Дуже смачне повидло зі слив в духовці
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Сливове повидло без кісточок на зиму
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Густе закарпатське повидло зі слив без додавання цукру
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Рецепт повидла зі слив
Інгредієнти
- свіжі сливи 1 кг
- білий цукор 600 г
- дистильована вода 1 л
На порцію
- Калорії: 288 ккал
- Білки: 0.4 г
- Жири: 0.3 г
- Вуглеводи: 74.2 г
- Необхідно підготувати посуд, в якій ви будете влаштовувати повидло. Банки і кришки вимити содою і обдати окропом.
- Сливи ретельно миємо під проточною прохолодною водою. Очищаємо від хвостиків і іншого сміття, наприклад, засохлих листочків. Нестиглі або згнилі фрукти – викидаємо. Звільняємо сливи від кісточок.
- Наливаємо в окрему каструлю 1 літр води. Ставимо на газ, доводимо до кипіння. У відео-рецепті варіант приготування повидла без води. Кладемо у вируючу воду очищені і вимиті плоди. Варимо на сильному вогні 7-10 хвилин.
- Зливаємо рідину. Фруктам даємо охолонути. Протираємо їх через дрібне сито, так, щоб шкіра залишилася у вас в руках, а жовта м’якоть – в тарілці.
- Сливову масу викладаємо в каструлю і знову ставимо на вогонь. Постійно помішуючи, доводимо до кипіння. Через 10 хвилин після закипання порціями додаємо цукор. Уварюємо повидло до готовності ще третину години.
- Вимикаємо газ, розливаємо по банках і закатуємо. Не перевертаємо. Після охолодження прибираємо ласощі в підвал або в холодильник.
Рецепт повидла з чорносливу
Чорнослив – це особливий сорт сливи, вирощений спеціально для сушіння. Його плоди дуже корисні і мають приємний кисло-солодкий смак та ароматний запах. Він відмінно підходить для зимових заготовок. Повидло з цих сухофруктів виходить густим, злегка терпким і кисленьким.
Так як сам чорнослив багатий вітамінами А, С, РР, Е, В, а також корисними речовинами, такими, як мідь, залізо, магній, фосфор і безліч інших його рекомендовано вживати людям, що страждають серцево-судинними захворюваннями, вегетосудинною дистонією, а також погано бачить.
Читайте також: Квашена капуста пекінська рецепт на зиму
Кількість порцій: 60
Час приготування: 1 ч. 40 хв.
Енергетична цінність
На 100 грам готового продукту:
- калорійність – 263.6 ккал;
- білки – 1.32 г;
- жири – 0.75 м;
- вуглеводи – 66.8 р.
Інгредієнти
- чорнослив – 1 кг;
- білий цукор – 100 г;
- лимон – 1 шт.;
- кориця, ванілін – 0.5 десертної ложки;
- вода – 1 л.
Покрокове приготування
- Чорнослив ретельно вимити в теплій воді. Очистити від хвостиків. Витягнути кісточки.
- Викласти сухофрукти на рушник і дати їм висохнути.
- У каструлю налити воду, додати туди чорнослив. Поставити на плиту і кип’ятити до повного розварювання.
- Вимкнути вогонь, злити воду. Дати чорносливу охолонути 10 хвилин.
- Протерти злегка остиглі сухофрукти через сито. Можна використовувати для цього і м’ясорубку.
- Вийшло фруктове пюре знову помістити в каструлю. Додати цукор і півсклянки води. Поставити на вогонь.
- Варити на середньому вогні до загусання. Перед тим як вимкнути додати в солодку масу цедру лимона, корицю або ванілін.
- Готову заготовку розлити по заздалегідь простерилизованным банкам. Закатати. Після охолодження закачування перенести в прохолодне місце.
Порада: якщо у вас немає часу для приготування повидла, можете використовувати мультиварку на режимі “Гасіння”. Ще один варіант – рецепт варення-п’ятихвилинки. У такому разі десерт вийде не такий густий, але не менш смачний.
Повидло з чорносливу в зимовий період відмінно піднімає імунітет, сприяє підняттю настрою і покращує загальний стан організму. При вживанні чорносливу піднімається працездатність, зникає відчуття втоми, поліпшується травлення. До того ж фахівцями доведено, що такі десерти, як фруктові повидла відмінно підвищують стресостійкість.
Пряне сливове повидло – рецепт для мультиварки
Кількість порцій: 80
Час приготування: 1 година 10 хвилин
Енергетична цінність
На 100 грам готового продукту:
- калорійність – 411.6 ккал;
- білки – 0.8 м;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 102.1 р.
Інгредієнти
- сливи – 1.5 кг;
- гвоздика – 3 шт.;
- кориця – 5 г;
- цукровий пісок – 1.5 кг.
Покрокове приготування
- Ретельно відібрані стиглі, соковиті і пружні фрукти старанно промийте під струменем проточної, висушіть їх паперовими рушниками і, розрізавши кожен плід на дві рівні половини, вилучіть кісточки.
- Підготовлені сливи перекладіть в ємність мультиварки, не доливаючи туди води, закрийте кришку приладу (клапан повинен бути в положенні «Закрито»), виставте режим «Гасіння» на 15 хвилин і дочекайтеся сигналу про завершення програми, після чого отройте кришку.
- Пропарені плоди разом з утворився соком перетріть крізь густе кулінарне сито з дрібними отворами і поверніть отриману пюреобразную масу назад в електроприлад.
- Введіть туди ж цукрові кристали, мелену корицю і кілька бутонів гвоздики, прикрийте кришку мультиварки, залишивши клапан на цей раз у відкритому стані, і готуйте повидло на режимі «Гасіння» ще 20 хвилин.
- Через третину години добряче розмішайте одержаний десерт, дбайливо розкладіть його по заздалегідь пропаренным і висушеним ємкостей і щільно укупорьте прокип’яченими гвинтовими кришками. Остудіть повидло при кімнатній температурі і приберіть в холодильник або льох на зберігання.
Читайте також: Компот з яблук на зиму: рецепти на 3 літрову банку без стерилізації, покрокове приготування з фото
Дуже смачне повидло зі слив в духовці
Кількість порцій: 65
Час приготування: 3 години 35 хвилин
Енергетична цінність
На 100 грам готового продукту:
- калорійність – 323.5 ккал;
- білки – 0.9 г;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 80 р.
Інгредієнти
- сливи – 1.5 кг;
- вода – 75 мл;
- цукровий пісок – 900 р.
Покрокове приготування
- Вимиті і висушені вершки акуратно звільнити від кісточок, наріжте їх невеликими довільними скибочками, а вилучені ядра расфасуйте за своєрідним марлевих мішечках (по 5 штук у кожний).
- На дно форми для запікання налити необхідну кількість води, потім перемістіть туди подрібнену фруктову м’якоть і розкладіть по всьому периметру мішечки з кісточками.
- Надішліть посуд в духову шафу, виставте на термостаті значення в 150℃ і залиште десерт готуватися протягом 1.5 годин.
- Через півтори години акуратно перекладіть плоди в об’ємну миску і перемішайте їх з цукровим піском, а мішечки з кісточками викиньте у відро для сміття – вони більше не знадобляться.
- Сливову масу перекладіть в чисту, выстеленную пергаментним папером форму для випікання і поверніть її назад в духовку. Упаривайте ваше повидло до повної готовності близько 75 – 90 хвилин при 150 ° с.
- Готову ласощі обережно вийміть з форми, за допомогою гострого ножа наріжте зручними для вас шматочками (це можуть бути кубики або прямокутники) і розкладіть по обеззараженным баночках. Склотару відразу ж укупорьте стерильними закрутками і заберіть в комору або підвал на зберігання.
Сливове повидло без кісточок на зиму
Кількість порцій: 70
Час приготування: 2 години 10 хвилин
Енергетична цінність
На 100 грам готового продукту:
- калорійність – 0.9 ккал;
- білки – 0 г;
- жири – 91.9 г;
- вуглеводи – 371.1 р.
Інгредієнти
- сливи – 1.5 кг;
- цукровий пісок – 1.15 кг;
- лимонна кислота – 5 р.
Покрокове приготування
- Фрукти, як завжди, старанно обмийте у прохолодній воді, перемістіть у велику емальовану миску або таз для варіння конфітюрів, залийте їх водою і доведіть на тихому полум’я до скипання – це необхідно для того, щоб відійшла від плодів шкірка.
- Слідом за цим злийте всю рідину (вона більше не знадобиться, тому можете використовувати її на свій розсуд), злегка остудіть сливи при кімнатній температурі, видалити всі кісточки і шкірки і перебити м’якоть в блендері до однорідної консистенції.
- Фруктове пюре поверніть назад в посуд для варіння, засипте його зазначеною в рецептурі кількістю цукрових кристалів і відправте на самий повільний вогонь. Уваривайте повидло протягом двох з половиною – трьох годин до потрібної вам густоти, періодично помішуючи масу дерев’яною лопаткою і знімаючи з поверхні пінку.
- Приблизно за 5 хвилин до готовності десерту введіть в нього лимонку, ретельно вимісіть, щоб вона повністю розчинилася, і знімайте ласощі з плити.
- Кипляче ласощі акуратно расфасуйте у підготовлену стерильну склотару, загорніть за допомогою ключа для консервації бляшанками і остудіть звичним способом під чимось теплим.
Читайте також: Квашена капуста рецепт на 3 літрову банку: дуже смачно і просто
Густе закарпатське повидло зі слив без додавання цукру
Кількість порцій: 15
Час приготування: 5 годин 15 хвилин
Енергетична цінність
На 100 грам готового продукту:
- калорійність – 214 ккал;
- білки – 4 г;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 49.5 р.
Інгредієнти
- сливи – 1.5 кг.
Покрокове приготування
- Плоди слив старанно обмийте під струменем проточної струменя, вилучіть всі кісточки, розрізавши фрукти навпіл, виріжте всі зіпсовані місця.
- Підготовлені сливи засипте в велику ємність для варіння десерту і томіть їх на невеликому полум’ї близько півтора – двох годин після початку бурління, час від часу помішуючи суміш дерев’яною ложкою (однак перестаратися не варто, рідини на цьому етапі готування досить багато і ласощі не пригорає).
- По закінченні вказаного часу приберіть кухонне начиння з плити і залиште майбутнє повидло настоюватися приблизно на одну добу.
- На наступний день знову переставте посуд зі сливами на тихий вогонь, дочекайтеся появи перших бульбашок і засічіть приблизно 1 – 1.5 години, на цей раз заважаючи ласощі інтенсивніше і частіше. Після чого знову дайте повидла «відпочити» добу.
- На третій, останній, день уваривайте десерт до бажаної вами консистенції протягом 30 – 60 хвилин, постійно заважаючи, так як ласощі вже досить густе.
- Готове сливове повидло по-закарпатськи повністю остудіть, потім розподіліть по чистим обеззараженным баночках, дочекайтеся, коли на поверхні з’явиться скориночка і, щільно закривши капроновими кришками, приберіть в підвал або основний відсік холодильника.
Незважаючи на те, що плоди піддається температурній обробці, вони зберігають свої корисні речовини. Сливове і черносливовое повидла стануть відмінним доповненням до домашнього чаювання. А якщо ви любите пекти пиріжки в духовці, то можете сміливо використовувати повидла для начинки.