
Рижики — воістину унікальні гриби, дуже корисні, володіють оригінальним смаком. Яскравим кольором вони зобов’язані високому вмісту бета-каротину. В рижики присутній аскорбінова кислота, вітаміни групи B, клітковина і вкрай важливі для організму людини мінеральні солі.
Смажені гриби на зиму в банках — прекрасна можливість порадувати свою сім’ю вишуканим смаком круглий рік. Хто ж відмовиться від ароматного супу або пирога з грибами! Пересмажені рижики можна додавати в тушковані овочі, до страв з картоплі і макаронів, навіть готувати з ними піцу. Можна урізноманітнити святковий обід тарілочкою з грибним делікатесом. І це неповний перелік страв з консервованими грибочками, все залежить від вашої фантазії.
Порада: рижики не можуть зберігатися довго, тому слід зайнятися приготуванням відразу, як тільки їх принесли додому. У самому крайньому випадку покладіть гриби в посудину з підсоленою водою і поставте в холодильник.
Спробуйте законсервувати рижики на зиму, застосувавши класичний простий рецепт. А ми, з допомогою фото, відео і докладних інструкцій, вам в цьому допоможемо.
Зміст
- Смажені гриби без стерилізації
- Смажені гриби на зиму гарячим способом
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Гриби відварені заморожені
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Смажені гриби без стерилізації
Інгредієнти
- Гриби рижики 1 кг
- Рослинна олія 300 г
- 2 ч. л. сіль
На порцію
Калорії: 164 ккал
Білки: 1.58 р
Жири: 17.17 р
Вуглеводи: 2.25 г
Кроки 1 годину. 10 хв. Відео-рецепт
Свіжі гриби переберіть, очистіть від сміття, замочіть в холодній підсоленій воді на 1 годину.
Потім гриби промийте і відправте в друшляк, стікати.
Наріжте гриби на великі шматочки і відваріть протягом чверті години.
Налийте на сковороду дві столові ложки рослинної олії гриби і обсмажуйте 10 хвилин на середньому вогні, поки рідина не почне випаровуватись. Накривати кришкою на даному етапі не можна, так як ви ризикуєте перетворити блюдо в кашоподібну масу.
Тепер можна зменшити вогонь і тушкувати під кришкою протягом 30 хвилин.
Тим часом ви можете зайнятися підготовкою банок. Для цього помийте їх содою і стерилізуйте над каструлею з парою 10 хв.
Після закінчення часу додайте сіль і через п’ять хвилин вимкніть блюдо.
Розкладіть гарячі грибочки по банкам, не доходячи до обідка горловини два сантиметри. Місце, що залишилося в баночках заливаємо рослинним маслом зі сковороди після смаження. Якщо його не вистачає, можна розігріти додаткову кількість і долити до верху банки.
Тепер закатываете заготовки кришками, накриваєте чимось теплим до повного охолодження. Потім можна винести консервацію в підвал або комору.
Читайте також: Варення з яблук через м’ясорубку на зиму для пиріжків часточками, янтарне
Закуска готова, а результат перевершить всі ваші очікування. Переконайтеся в цьому самі.
Важливо: не купуйте гриби у незнайомих людей. Їх краще брати у перевірених продавців або ж збирати в лісі самостійно. Так ви будете впевнені, що неотруйні гриби і зможете уникнути неприємностей у вигляді важкого харчового отруєння.
Смажені гриби на зиму гарячим способом
Цей рецепт містить оцет, тому і зберігати закачування можна набагато довше. Рижики, зроблені за запропонованим рецептом, використовують для соусу до картоплі, каш, макаронів.
Час приготування: 90 хвилин
Кількість порцій: 20
Енергетична цінність
- калорійність – 38.62 ккал;
- білки – 1.69 м;
- жири – 2.10 м;
- вуглеводи – 4.95 р.
Інгредієнти
- рижики — 3 кг;
- цибуля — 1 кг;
- морква — 0.7 кг;
- болгарський перець — 1 кг;
- олія соняшникова 50 г;
- масло вершкове — 30 г;
- гвоздика — 5 шт;
- лавр — 5 шт.;
- оцет 6% — 0.5 ст. л.;
- сіль – за смаком;
- перець чорний – за смаком.
Покрокове приготування
- Ретельно переберіть, помийте рижики і наріжте їх невеликими шматочками. Відваріть 15 хвилин в підсоленій воді.
- Почистіть цибулю і моркву, у перців видалити насіння і хвостик. Овочі подрібніть зручним для вас способом.
- Розжаримо сковороду з товстим дном. Налийте половину обсягу рослинного масла і розтопіть вершкове. Викладіть овочі на сковороду і обсмажте до м’якості.
- Тепер прийшла черга рижиков. Підсушіть їх і наріжте невеликими шматочками.
- Підсмажте грибочки до напівготовності. Додайте овочі і спеції. Тушкуйте все разом ще годину. За п’ять хвилин до закінчення готування влийте оцет з розрахунку половину столової ложки на пів-літрову банку.
- Поки страву нудиться на вогні, стерилізуйте тару і кришки зручним для вас способом.
- Через годину смажені гриби на зиму розкладіть по банках і загорніть кришками.
Читайте також: Як приготувати яблучний джем в домашніх умовах на зиму
Дочекайтеся охолодження заготовок і віднесіть в холодне темне місце. Спробувавши взимку цей делікатес, на наступний рік ви законсервуєте набагато більше.
Порада: при використанні спецій важливо не перестаратися, інакше грибочки ризикують втратити свій специфічний грибний аромат.
Гриби відварені заморожені
Якщо з якоїсь причини для зберігання заготовок льох і комора не підходять, виникає питання про те, чи можна заморожувати рижики на зиму. Наступний рецепт підкаже вам, як це правильно зробити. Такий спосіб застосовують і для інших видів грибів.
Час приготування: 90 хвилин
Кількість порцій: 10
Енергетична цінність
- калорійність – 17 ккал;
- білки – 1.90 м;
- жири – 0.80 м;
- вуглеводи – 2.70 р.
Інгредієнти
- рижики – 1 кг;
- сіль – 1 ст. л.;
- лимонна кислота – 1 ч. л.;
- вода – 1 л.
Покрокове приготування
- Перебираємо і миємо гриби. Складаємо їх в емальовану каструлю. Заливаємо водою з сіллю і лимонною кислотою так, щоб гриби були повністю покриті рідиною. Даємо покипіти 10 хвилин.
- Після закінчення часу відключаємо каструлю, гриби промиваємо. Відкидаємо на друшляк, щоб стекла вода.
- Розкладаємо рижики в один шар на обробній дошці або підносі.
- Ставимо продукт на 2-3 години в морозилку.
- Дістаємо грибочки і порційно складаємо в контейнери або пакети і поміщаємо в камеру. Головна умова — герметичність упаковки. Рижик на зиму відвареної заморожений готовий.
Аромат лісових грибів буде особливо приємним, коли за вікном тріщить мороз. Відкривши баночку, ви відразу відчуєте атмосферу теплої осені. Смажені гриби – дуже поживний продукт, страви з цими грибами підходять майже до будь-якого гарніру. Присипані подрібненою зеленню грибочки стануть прикрасою святкового столу.