
Улюблену багатьма закуску на зиму можна приготувати по-різному. Незмінними найчастіше залишаються лише два компоненти – томати і перець. Інші інгредієнти, різні приправи можна додавати або прибирати, орієнтуючись на свій смак. Що радує – готову страву завжди доводиться як не можна до речі на будь-якому святковому столі.
У даній статті ми докладно розглянемо нюанси приготування лечо з баклажанів на зиму. Дізнавшись деякі секрети, ви з легкістю впораєтеся з заготівлею декількох баночок ароматною закуски.
Порада: якщо для консервування ви вибираєте молоді баклажани з тонкою шкіркою, зовсім необов’язково очищати плоди від шкірки. Так ви збережете в них більше корисних елементів. Пам’ятайте, що синенькі – джерело калію, магнію, кальцію, фосфору, вітамінів А, С, Е, К, РР і групи В.
Інгредієнти
- помідори свіжі 3 кг
- перець солодкий 1.5 кг
- баклажани 1.5 кг
- сіль 2 ст. л.
- олія рослинна 120 г
- цукор-пісок 100 г
На порцію
Калорії: 53 ккал
Білки: 1.1 м
Жири: 2.7 м
Вуглеводи: 7.1 г
Кроки 1 годину. 30 хв. Відео-рецепт
Помідори ретельно промиваємо. Видаляємо плодоніжки. Ріжемо часточками.
Прокручуємо томати в м’ясорубці, використовуючи середню насадку. Заливаємо одержаний сік в каструлю, ставимо на вогонь. Варимо при помірному напруженні конфорки 25-30 хвилин. Потім додаємо цукор, рослинна олія, сіль і кип’ятимо томатну масу ще близько півгодини, постійно помішуючи.
Тим часом миємо й чистимо перці. Видаляємо у овочів хвостики і серцевину. Розрізаємо плід навпіл і ще раз промиваємо – так гарантовано позбавляємося від усіх насіння. Кожну половинку розрізаємо на 5-6 часточок, а потім ділимо ще на 2-3 частини.
Баклажан ретельно миємо під проточною струменем. Обрізаємо синенькі з боку плодоніжки, захоплюючи 1-1,5 см самого овоча. Ріжемо невеликими брусочками.
Коли прийде час, перець з баклажанами закладаємо в каструлю з томатним соком. Після того як маса закипить, прикручуємо вогонь і тушкуємо все овочі, помішуючи, 30 хвилин.
Тим часом моєму і стерилізуємо банки. Невеликі ємності об’ємом 0,5-1 л легко поміщаються у жарову шафу, чим і скористаємося. Виставляємо вологу тару дном вгору в духовку, розігріту до 120 градусів Цельсія. Тримаємо банки чверть години, а потім виймаємо, виставляючи на чисту тканину. Кришки просто кип’ятимо в окремій каструлі протягом 5 хвилин.
Розфасовуємо гаряче лечо по скляних ємностях, закочує їх кришками. Виставляємо консервацію горловинами вниз на рівну поверхню.
Закутуємо ковдрою і не чіпаємо до повного охолодження. Потім прибираємо в комору або інше пристосоване місце на зберігання до зими.
Порада: альтернативний варіант використання м’ясорубки для перетворення томатів в сік – застосування блендера. Помідори можна просто порційно пюрировать, використовуючи це технічне пристосування. Овочі краще попередньо очистити від шкірки – так ви отримаєте більш ніжну томатну масу.
Для аромату в готову закуску з помідорами і перцем, можна додати приправи і пряні трави на свій розсуд. Так, наприклад, на третьому етапі проварювання лечо можна вкинути в каструлю кілька листочків лаврушки або запашний перець.
Читайте також: Квашена капуста: класичний рецепт приготування в домашніх умовах, як зробити хрусткою і соковитої
Так, в результаті нескладних кулінарних маніпуляцій, маючи в запасі пару годин, можна приготувати для своїх близьких смачну і корисну закуску. Всі компоненти такого салату добре поєднуються з м’ясними та рибними стравами, а також підходять до гарнірів. Лечо відмінно різноманітить ваше повсякденне меню, що особливо важливо взимку. Пару ложок закуски можна просто покласти на гарячий тост – і це буде смачно.