
Розсольник займає одне з перших місць у раціоні практично кожної сім’ї. Особливо популярний був цей суп в радянські часи, в основному за рахунок дешевизни його компонентів і високої калорійності страви. Класичний суп готується з перловкою, але не менш смачним і поживним виходить суп, зварений з рисом. Вибирайте найбільш підходящий для себе спосіб, дивіться відео і додайте новий пункт в сімейне меню.
Зміст
- Простий рецепт розсольнику з рисом
- Рецепт розсольнику з рисом і нирками
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт розсольнику з рисом і фрикадельками
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт розсольнику з рисом і тушонкою
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Грибний суп з рисом і ковбасою
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Особливості приготування в мультиварці
- Простий рецепт розсольнику з рисом
- Рецепт розсольнику з рисом і нирками
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт розсольнику з рисом і фрикадельками
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Рецепт розсольнику з рисом і тушонкою
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Грибний суп з рисом і ковбасою
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
- Особливості приготування в мультиварці
Простий рецепт розсольнику з рисом
Інгредієнти
- вода 4 л
- яловичина на кістці 800 г
- морква 2 шт.
- солоні огірки-200 г
- цибуля ріпчаста 2 шт.
- рис 1/2 ст.
- картопля 5 шт.
- лавровий лист 3 шт.
- перець чорний горошок 8 шт.
- масло рослинне 3 ст. л.
- сіль за смаком
На порцію
Калорії: 39.1 ккал
Білки: 2.37 р
Жири: 1.87 р
Вуглеводи: 3.23 р
Кроки 1 годину. 45 хв. Відео-рецепт
В першу чергу треба відварити м’ясо, так як це займає більшу частину часу. У каструлю з водою опускаємо яловичину і ставимо на плиту. Коли з’явиться піна, її треба прибрати.
Солимо і варимо близько півтора годин. Поки наше м’ясо готується, займаємося іншими компонентами.
Огірки нарізаємо соломкою. Якщо шкірка занадто жорстка, її краще зняти, так суп вийде більш ніжним по консистенції.
Картоплю чистимо, а потім нарізаємо на середні кубики.
Тепер треба приготувати овочеву засмажку. Після видалення шкірки і лушпиння цибулю подрібнюємо ножем, а морква протираємо через тертку. Обсмажуємо в олії до готовності (овочі повинні трохи пожовтіти і стати м’якими).
Повертаємося до бульйону. Яловичину виймаємо з каструлі, знімаємо м’ясну частину з кістки і нарізаємо на порційні шматочки. Потім закидаємо назад разом з солоними огірками.
Коли знову закипить, треба опустити картоплю, засипати рис і пасеровані овочі.
Варимо суп до тих пір, поки крупа і картопля будуть готові повністю. В кінці додаємо лаврушки і чорний перець.
І ось смачний і простий у приготуванні розсольників вже виливає свій аромат. Можна сміливо подавати його на стіл, заправивши сметаною і притрусивши січеною зеленню. Суп буде чудово поєднуватися з шматочком свіжого житнього хліба.
Порада: овочі з крупою можна заготовити в банках, взимку залишиться тільки зварити бульйон і начистити картоплі.
Такий розсольник можна сміливо готувати і зі свининою. Смак, звичайно, відрізнятиметься, але не дуже сильно. Плюси свинини в тому, що вона все-таки трохи дешевше і швидше вариться. Ідеально для розсольнику підійдуть реберця. Але суп, зварений з цим м’ясом, вийде більш жирним. Комусь це подобається навіть більше, ну, а якщо ви хочете цього уникнути, потрібно просто максимально видалити зі взятого шматка м’яса сало і жир.
Рецепт розсольнику з рисом і нирками
Час приготування: 1 година 10 хвилин
Кількість порцій: 19
Енергетична цінність
- калорійність – 40.39 кКал;
- білки – 2.26 м;
- жири – 1.95 м;
- вуглеводи – 3.48 р.
Читайте також: Суп із свіжих опеньків – рецепт з фото
Інгредієнти
- яловичі нирки – 4 шт.;
- морква – 3 шт.;
- солоні огірки – 5 шт.;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- рис – 100 г;
- картопля – 4 шт.;
- масло вершкове – 2 ст. л.;
- масло рослинне – 3 ст. л.;
- вода – 3 л;
- сіль – за смаком;
- зелень — 1 пучок.
Покрокове приготування
- Спочатку треба підготувати нирки. Замочуємо їх приблизно годин на 7 в холодній воді, час від часу міняючи.
- Відварюємо нирки близько 10 хвилин. Після цього зливаємо бульйон разом з піною, замість нього заливаємо холодну воду. Процедуру повторити 3 рази.
- Цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо і подрібнюємо ножем. Обсмажуємо її на рослинній олії, доки не придбає золотавий відтінок.
- Очищену моркву нарізаємо соломкою і додаємо до цибулі. Пасеруємо овочі протягом 10 хвилин на повільному вогні. Потім додаємо вершкове масло, нарізані зварені нирки і готуємо ще близько чверті години.
- Тепер чистимо картоплю. У каструлю наливаємо воду, засипаємо нарізану кубиками картоплю. Після того як закипить, варимо ще близько 10 хвилин.
- Викладаємо вміст сковороди і тушкуємо на слабкому вогні ще чверть години.
- Солоні огірки натираємо на тертці з великої осередком і перекладаємо в каструлю. Через 5 хвилин після цього засипаємо рис і варимо суп до готовності. В кінці солимо і додаємо подрібнену свіжу зелень.
Традиційний розсольник з нирками готовий! За умови, що ви діяли відповідно до опису, намагалися і зуміли підготувати субпродукт у відповідності з вимогами, блюдо повинне вийти чудово ароматним і апетитним.
Рецепт розсольнику з рисом і фрикадельками
Час приготування: 45 хвилин
Кількість порцій: 11
Енергетична цінність
- калорійність – 49.17 кКал;
- білки – 1.92 м;
- жири – 2.66 г;
- вуглеводи – 4.21 р.
Інгредієнти
- вода (або бульйон) – 1,8 л;
- рис – 60 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- картопля – 4 шт.;
- огірковий розсіл – 100 мл;
- фарш 250 г;
- масло рослинне – 3 ст. л.;
- солоний огірок – 3 шт.;
- сіль, перець – за смаком.
Покрокове приготування
- Ставимо каструлю з водою на плиту, і як тільки з’являться перші бульбашки, закладаємо картоплю. Всі овочі для цього рецепту треба нарізати на кубики середньої величини.
- Поки вариться картопля, готуємо піджарку і фрикадельки. Цибулю з морквою пасеруємо на рослинній олії. Потім відкладаємо в окрему миску пару столових ложок овочевої маси.
- Додаємо в сковороду порізані солоні огірочки. Тушкуємо до м’якості.
- М’ясний фарш змішуємо з відібраними раніше овочами, додаємо спеції і відразу формуємо акуратні кульки однакового розміру. Закидаємо фрикадельки в каструлю до картоплі.
- Коли суп знову закипить, засипаємо рис, а через п’ять хвилин і викладаємо вміст сковороди.
- Варимо суп до готовності, після чого додаємо подрібнену зелень і розсіл. Пробуємо на смак, і сиплемо сіль, якщо її не вистачає.
Суп з фрикадельками і рисом готовий! Бажано дати страві настоятися близько 15 хвилин під кришкою, а потім можна сміливо розливати по тарілках і подавати на стіл.
Порада: ідеально для приготування такого супу підійде домашній фарш – суміш свинячого і яловичого. А замість огіркового розсолу можна використовувати капустяний або помідорний. Якщо ви не любите розсіл, то не додавайте його в суп в процесі приготування, а просто подайте на стіл окремо, і охочі самі собі наллють стільки, скільки потрібно.
Рецепт розсольнику з рисом і тушонкою
Час приготування: 50 хвилин
Читайте також: Суп пюре з гарбуза: 11 рецептів приготування з фото з вершками
Кількість порцій: 9
Енергетична цінність
- калорійність – 53.27 кКал;
- білки – 2.82 г;
- жири – 3.06 г;
- вуглеводи – 3.63 р.
Інгредієнти
- вода – 1,5 л;
- яловичина тушкована – 340 р (1 банку);
- морква – 1 шт.;
- картопля – 2 шт.;
- солоні огірки – 150 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- рослинне масло – 1 ст. л.;
- рис – 50 г;
- сіль – за смаком.
Покрокове приготування
- Насамперед ставимо каструлю з водою на плиту.
- Поки вона закипає, нарізаємо огірочки кубиками і тушкуємо їх в сковороді, залити розсолом. Робити це треба на повільному вогні.
- Картоплю чистимо, миємо, нарізаємо брусочками і закидаємо в киплячу воду. Разом з нею засипаємо рисову крупу. Тушкуємо все на слабкому вогні.
- Поки рис з картоплею варяться, робимо піджарку. Для цього овочі чистимо і подрібнюємо – цибулю нарізаємо, а моркву натираємо на тертці. Пасеруємо на рослинній олії.
- Розкриваємо банку з яловичиною і розминаємо тушковане м’ясо прямо в тарі, використовуючи для цього вилку. Якщо ви не любите жирний суп, видаліть надлишки. Коли застиглий жир, це зробити дуже легко.
- І от, поки ми займалися іншими компонентами, картопля з рисом встигли зваритися. Додаємо до них огірки, овочі та м’ясо.
- Зараз саме час спробувати суп на смак. В принципі огірки, розсіл і тушонка повинні дати достатньо солі, але якщо її все ж не вистачає, то можна трохи досолити.
- Після виконаних маніпуляцій варимо суп ще протягом 15 хвилин.
Такий ось дуже швидкий і простий у приготуванні розсольників у нас вийшов. Можна сміливо розливати його по тарілках і подавати на стіл, заправивши сметаною і свіжою зеленню.
Важливо: смак супу багато в чому залежить від якості соління. Огірки мариновані залиште на крайній випадок, оригінальному, правильному рецепті використовуються тільки ті, що зроблені без оцту.
Грибний суп з рисом і ковбасою
Час приготування: 35 хвилин
Кількість порцій: 15
Енергетична цінність
- калорійність – 34.09 кКал;
- білки – 1.51 г;
- жири – 1.7 г;
- вуглеводи – 3.11 р.
Інгредієнти
- вода – 2,5 л;
- куряча ковбаса – 200 г;
- шампіньйони – 5 шт;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- картопля – 3 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- рис круглозерний шліфований – 60 г;
- солоні огірки – 4 шт.;
- масло рослинне – 3 ст. л.;
- сіль – за смаком;
- перець – за смаком;
- лавровий лист – 1-2 шт.
Покрокове приготування
- Насамперед ставимо каструлю з водою на плиту, а поки вона закипає, займаємося іншими інгредієнтами.
- Картоплю чистимо і нарізаємо скибочками. Якщо дрібна, просто ділимо ножем на 4 частини. Висипаємо її в киплячу воду.
- Цибулю шаткуємо кубиками, а моркву тонкою соломкою.
- Гриби добре промиваємо та нарізаємо довільно — пластинками або тими ж кубиками. Розмір можна зробити трохи побільше, ніж у овочів, так як під час смаження гриби мають властивість зменшуватися в об’ємі.
- У ковбаси знімаємо плівку. Її теж слід нарізати кубиками.
- Солоні огірочки натерти на тертці з великої осередком.
- Через 15 хвилин після закипання води з картоплею відправити в каструлю ковбасу.
- Ставимо на плиту сковороду наливаємо олію. Коли воно закипить, викладаємо цибулю, а потім, пару хвилин, і морква. Коли овочі стануть м’якими, додаємо до них печериці, а ще через 5 хвилин — огірки. Пасеруємо отриману овочеву суміш протягом 5 хвилин і перекладаємо в каструлю.
Читайте також: Сирний суп з печерицями – покроковий рецепт з фото, приготування з куркою, картоплею, вершками і брокколі
Залишається тільки перемішати, спробувати на сіль, і, якщо треба, довести суп до смаку. Прибравши з рецепту ковбасу, ви отримаєте прекрасний пісний суп.
Особливості приготування в мультиварці
Виручають господиню різні кухонні помічники: пароварки, мікрохвильові печі, електричні духовки. Дуже просто готувати будь-яку страву в мультиварці. Недарма зараз цей побутовий прилад є практично в кожній квартирі. Для приготування розсольнику в “Поларисе” нам знадобляться: 1,5 літра бульйону, м’ясо на ваш смак (курка, яловичина або свинина), півсклянки рису, цибулю і моркву (по 1 штучці), пара картоплин, 2 солоних огірка, 125 мл огіркового розсолу, томатна паста, олія, сіль та інші спеції.
М’ясо, природно, попередньо треба добре промити. Нарізаємо його і всі інші компоненти. Бульйон треба приготувати заздалегідь або в тій же мультиварці, або просто на плиті. Так як суп йде з крупою, то бажано все нарізати кубиками, щоб страва виглядало красиво і органічно. У чашу мультиварки наливаємо олію і встановлюємо режим «Випічка» або «Смаження» на 25 хвилин.
Закидаємо цибулю з морквою, а через 10 хвилин додаємо до них томатну пасту і тушкуємо ще стільки ж. Приблизно хвилини за 3 до закінчення закладаємо картоплю, рис і огірочки. Заливаємо бульйон. Можна додати трохи розсолу. Коли закладати м’ясо, не важливо, так як воно вже готове, але краще зробити це зараз, щоб встиг вбратися аромат овочів і солоних огірків.
Встановлюємо режим «Гасіння» на 2 години і закриваємо кришку мультиварки. Як тільки таймер дасть сигнал про закінчення режиму, суп буде готовий. За 5 хвилин до кінця можна додати в суп зелень і, якщо раптом потрібно, посолити. Ще зручніше готувати суп в мультиварці-скороварці, за рахунок наявності 2 чаш і можливості додатково використовувати плиту.
Порівняльна характеристика розсольнику з рисом і з перловкою нічого не дасть. Не можна сказати, який суп смачніше, тому що обидва варіанти по всім параметрам надзвичайно гарні. При погляді на фото з’являється бажання вирушити на кухню і перевірити, чи всі продукти в наявності.
Багатьом господиням приготування розсольнику здається складним і довготривалим процесом. Але це не так. Якщо ви, наприклад, боїтеся помилитися з кількістю крупи і зробити суп занадто густим, рис можна зварити окремо і вже готовим додати в суп в потрібній вам кількості. Це смачне і поживне блюдо неодмінно сподобається вашим рідним і близьким. А якщо ще заправити його сметаною або майонезом і присипати зеленню, то вийде просто пальчики оближеш. Приємного апетиту!