Домашній кетчуп на зиму: Простий рецепт з помідорів, смакота гарантована

Домашній кетчуп на зиму: Простий рецепт з помідорів, смакота гарантована

Багато хто тільки тепер почав усвідомлювати, що в покупному кетчупі мало справжніх помідорів, так само як в чіпсах — справжньої картоплі. Але цей пряний томатний соус, основою якого є кориця та гвоздика, не втрачає своєї популярності і залишається одним із найулюбленіших продуктів по всьому світу, зокрема і в нашій країні. Він здатний надати невимовну апетитність практично будь-якій страві, починаючи з макаронів і завершуючи смаженим м’ясом.

Дехто вважає, що приготовлення кетчупу вдома це клопітка й витратна справа, як і консервування помідорів у власному соку. Але я переконаний, що це далеко не так. Домашні заготовки на зиму стають вишуканим доповненням до безлічі традиційних страв, і, безперечно, виправдають ваші зусилля, час і кошти.

У сьогоднішній статті я пропоную ознайомитися з кількома рецептами домашнього кетчупу з помідорів, які точно вразять вас своєю простотою й смаковими якостями. Ця стаття стане у нагоді тим, хто пропустив наші попередні рецепти аджики.

Домашній кетчуп на зиму: Простий рецепт з помідорів, смакота гарантована

Зміст

  1. Кетчуп з помідорів з яблуками
    • Інгредієнти
    • Спосіб приготування
  2. Гострий кетчуп з помідорів зі сливами
    • Інгредієнти
    • Спосіб приготування
  3. Як приготувати кетчуп з крохмалем
    • Інгредієнти
    • Спосіб приготування
  4. Кетчуп в мультиварці
    • Інгредієнти
    • Спосіб приготування
  5. Кисло-солодкий кетчуп з помідорів — простий рецепт (відео)

Кетчуп з помідорів з яблуками

Цей рецепт особливо сподобається тим, хто любить поєднання помідорів із фруктовими нотками. Яблука додають соусу особливого смаку й аромату, які відрізняють його від інших варіантів.

Читайте також:  Соковиті маринади для ніжного курячого шашлику: кращі рецепти

Інгредієнти:

  • Помідори — 6 кг
  • Цибуля ріпчаста — 750 г
  • Гіркий перець — 5 шт.
  • Яблука (будь-які) — 750 г
  • Оцет 9% — 1,5 склянки
  • Цукор — 1,5 склянки
  • Кориця, гвоздика — за смаком
  • Сіль — 3 ст. л.

Спосіб приготування:

Добре промийте овочі і фрукти в чистій воді. Яблука наріжте невеликими шматочками, попередньо видаливши серцевину. Помідори і почищену цибулю також наріжте. Гіркому перцю видаліть лише плодоніжку, і складіть усе в одну каструлю або таз.

Поставте на вогонь і, коли закипить, зменшіть вогонь і варіть далі 2,5 години, час від часу помішуючи, щоб уникнути пригорання. Після цього зніміть з вогню для охолодження.

Як тільки маса охолоне, пропустіть її через сито або соковижималку. Отриману суміш знову доведіть до кипіння і додайте сіль, цукор, оцет і спеції за смаком. Варіть далі на мінімальному вогні ще близько двох годин до бажаної консистенції. Залиште кетчуп на вогні до готовності.

Готовий кетчуп пакетуйтесь у стерилізовані банки, закрийте прокип’яченими кришками, переверніть банки, накрийте теплою ковдрою і залиште до повного охолодження.

Гострий кетчуп з помідорів зі сливами

Цей варіант для тих, хто надає перевагу гострим стравам. Поєднання гострого перцю зі сливою надає цьому кетчупу характерного смаку.

Інгредієнти:

  • Помідори — 2 кг
  • Слива — 1 кг
  • Цибуля ріпчаста — 250 г
  • Болгарський перець — 5 шт.
  • Гострий перець — 2 шт.
  • Часник — 1 головка
  • Оцет — 1 ст. л.
  • Спеції (гвоздика і мелений перець) — за смаком
  • Сіль — 2 ст. л.

Спосіб приготування:

Промийте всі інгредієнти. Вийміть кісточки зі сливи, наріжте помідори, болгарський перець і цибулю середніми шматочками. Часник почистіть, а у гострого перцю видаліть лише хвостик.

Читайте також:  6 швидких і смачних рецептів торту в мікрохвильовці для гурманів

Перекрутіть всі інгредієнти на м’ясорубці та помістіть у каструлю. Варіть після закипання 2-3 години, час від часу помішуючи. Зніміть із вогню та залиште до повного охолодження.

Пропустіть охололу масу через сито або соковижималку і поверніть на вогонь. Додайте спеції, цукор, сіль, оцет і варіть на повільному вогні ще 30-40 хвилин. Розкладіть по стерилізованим банкам.

Як приготувати кетчуп в домашніх умовах з крохмалем

Крохмаль надає кетчупу більш ніжну текстуру та густоту, яка ідеально підходить для тих, хто любить ніжні соуси.

Інгредієнти:

  • М’ясисті помідори — 2 кг
  • Цибуля ріпчаста — 2 шт.
  • Лавровий лист — 2 шт.
  • Оцет 9% — 1 ст. л.
  • Крохмаль — 1 ст. л.
  • Цукор — 150 г
  • Кориця мелена — 1/2 ч. л.
  • Гвоздика мелена — 5 шт.
  • Мелений перець — 1 ч. л.
  • Сіль — 2 ч. л.

Спосіб приготування:

Помийте помідори і наріжте їх на середні шматочки. Очистіть і наріжте цибулю, додайте в каструлю разом із лавровим листом та сіллю. Поставте на плиту і, як тільки закипить, варіть на повільному вогні 20 хвилин, постійно помішуючи.

Додайте цукор, спеції і варіть ще 40 хвилин. Подрібніть всю масу блендером, додайте оцет і продовжуйте готувати 10 хвилин. Розведіть крохмаль водою та влийки у кетчуп, дайте прокипіти хвилину. Перелийте в банки.

Кетчуп з помідорів в мультиварці

Мультиварка полегшить процес приготування кетчупу, зробить його більш зручним і швидким.

Інгредієнти:

  • Помідори — 2 кг
  • Болгарський перець — 500 г
  • Цибуля ріпчаста — 400 г
  • Гострий перець — 2 шт.
  • Гірчиця суха — 1 ст. л.
  • Рафінована олія — 150 г
  • Оцет 9% — 1 ст. л.
  • Цукор — 200 г
  • Сіль — 2 ст. л.
Читайте також:  Рецепт норвезького сиру Брюност: готуємо вдома самостійно

Спосіб приготування:

Помийте і наріжте овочі, перекрутіть на м’ясорубці або подрібніть блендером. Покладіть в мультиварку і додайте решту інгредієнтів. Перемішайте і встановіть програму «Випічка» на 45 хвилин. Пропустіть через сито, поверніть до чаші мультиварки, готуйте ще 60-70 хвилин.

Розподіліть кетчуп по стерилізованим банкам, закрийте, переверніть і остудіть.

Простий рецепт кисло-солодкого кетчупу з помідорів (відео)

Дивіться відео для детальної інструкції:

Приємного апетиту!

admin
Оцініть автора
Додати коментар