
Багато хто тільки тепер почав усвідомлювати, що в покупному кетчупі мало справжніх помідорів, так само як в чіпсах — справжньої картоплі. Але цей пряний томатний соус, основою якого є кориця та гвоздика, не втрачає своєї популярності і залишається одним із найулюбленіших продуктів по всьому світу, зокрема і в нашій країні. Він здатний надати невимовну апетитність практично будь-якій страві, починаючи з макаронів і завершуючи смаженим м’ясом.
Дехто вважає, що приготовлення кетчупу вдома це клопітка й витратна справа, як і консервування помідорів у власному соку. Але я переконаний, що це далеко не так. Домашні заготовки на зиму стають вишуканим доповненням до безлічі традиційних страв, і, безперечно, виправдають ваші зусилля, час і кошти.
У сьогоднішній статті я пропоную ознайомитися з кількома рецептами домашнього кетчупу з помідорів, які точно вразять вас своєю простотою й смаковими якостями. Ця стаття стане у нагоді тим, хто пропустив наші попередні рецепти аджики.

- Зміст
- Кетчуп з помідорів з яблуками
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Гострий кетчуп з помідорів зі сливами
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Як приготувати кетчуп в домашніх умовах з крохмалем
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Кетчуп з помідорів в мультиварці
- Інгредієнти:
- Спосіб приготування:
- Простий рецепт кисло-солодкого кетчупу з помідорів (відео)
Зміст
- Кетчуп з помідорів з яблуками
- Інгредієнти
- Спосіб приготування
- Гострий кетчуп з помідорів зі сливами
- Інгредієнти
- Спосіб приготування
- Як приготувати кетчуп з крохмалем
- Інгредієнти
- Спосіб приготування
- Кетчуп в мультиварці
- Інгредієнти
- Спосіб приготування
- Кисло-солодкий кетчуп з помідорів — простий рецепт (відео)
Кетчуп з помідорів з яблуками
Цей рецепт особливо сподобається тим, хто любить поєднання помідорів із фруктовими нотками. Яблука додають соусу особливого смаку й аромату, які відрізняють його від інших варіантів.
Інгредієнти:
- Помідори — 6 кг
- Цибуля ріпчаста — 750 г
- Гіркий перець — 5 шт.
- Яблука (будь-які) — 750 г
- Оцет 9% — 1,5 склянки
- Цукор — 1,5 склянки
- Кориця, гвоздика — за смаком
- Сіль — 3 ст. л.
Спосіб приготування:
Добре промийте овочі і фрукти в чистій воді. Яблука наріжте невеликими шматочками, попередньо видаливши серцевину. Помідори і почищену цибулю також наріжте. Гіркому перцю видаліть лише плодоніжку, і складіть усе в одну каструлю або таз.
Поставте на вогонь і, коли закипить, зменшіть вогонь і варіть далі 2,5 години, час від часу помішуючи, щоб уникнути пригорання. Після цього зніміть з вогню для охолодження.
Як тільки маса охолоне, пропустіть її через сито або соковижималку. Отриману суміш знову доведіть до кипіння і додайте сіль, цукор, оцет і спеції за смаком. Варіть далі на мінімальному вогні ще близько двох годин до бажаної консистенції. Залиште кетчуп на вогні до готовності.
Готовий кетчуп пакетуйтесь у стерилізовані банки, закрийте прокип’яченими кришками, переверніть банки, накрийте теплою ковдрою і залиште до повного охолодження.
Гострий кетчуп з помідорів зі сливами
Цей варіант для тих, хто надає перевагу гострим стравам. Поєднання гострого перцю зі сливою надає цьому кетчупу характерного смаку.
Інгредієнти:
- Помідори — 2 кг
- Слива — 1 кг
- Цибуля ріпчаста — 250 г
- Болгарський перець — 5 шт.
- Гострий перець — 2 шт.
- Часник — 1 головка
- Оцет — 1 ст. л.
- Спеції (гвоздика і мелений перець) — за смаком
- Сіль — 2 ст. л.
Спосіб приготування:
Промийте всі інгредієнти. Вийміть кісточки зі сливи, наріжте помідори, болгарський перець і цибулю середніми шматочками. Часник почистіть, а у гострого перцю видаліть лише хвостик.
Перекрутіть всі інгредієнти на м’ясорубці та помістіть у каструлю. Варіть після закипання 2-3 години, час від часу помішуючи. Зніміть із вогню та залиште до повного охолодження.
Пропустіть охололу масу через сито або соковижималку і поверніть на вогонь. Додайте спеції, цукор, сіль, оцет і варіть на повільному вогні ще 30-40 хвилин. Розкладіть по стерилізованим банкам.
Як приготувати кетчуп в домашніх умовах з крохмалем
Крохмаль надає кетчупу більш ніжну текстуру та густоту, яка ідеально підходить для тих, хто любить ніжні соуси.
Інгредієнти:
- М’ясисті помідори — 2 кг
- Цибуля ріпчаста — 2 шт.
- Лавровий лист — 2 шт.
- Оцет 9% — 1 ст. л.
- Крохмаль — 1 ст. л.
- Цукор — 150 г
- Кориця мелена — 1/2 ч. л.
- Гвоздика мелена — 5 шт.
- Мелений перець — 1 ч. л.
- Сіль — 2 ч. л.
Спосіб приготування:
Помийте помідори і наріжте їх на середні шматочки. Очистіть і наріжте цибулю, додайте в каструлю разом із лавровим листом та сіллю. Поставте на плиту і, як тільки закипить, варіть на повільному вогні 20 хвилин, постійно помішуючи.
Додайте цукор, спеції і варіть ще 40 хвилин. Подрібніть всю масу блендером, додайте оцет і продовжуйте готувати 10 хвилин. Розведіть крохмаль водою та влийки у кетчуп, дайте прокипіти хвилину. Перелийте в банки.
Кетчуп з помідорів в мультиварці
Мультиварка полегшить процес приготування кетчупу, зробить його більш зручним і швидким.
Інгредієнти:
- Помідори — 2 кг
- Болгарський перець — 500 г
- Цибуля ріпчаста — 400 г
- Гострий перець — 2 шт.
- Гірчиця суха — 1 ст. л.
- Рафінована олія — 150 г
- Оцет 9% — 1 ст. л.
- Цукор — 200 г
- Сіль — 2 ст. л.
Спосіб приготування:
Помийте і наріжте овочі, перекрутіть на м’ясорубці або подрібніть блендером. Покладіть в мультиварку і додайте решту інгредієнтів. Перемішайте і встановіть програму «Випічка» на 45 хвилин. Пропустіть через сито, поверніть до чаші мультиварки, готуйте ще 60-70 хвилин.
Розподіліть кетчуп по стерилізованим банкам, закрийте, переверніть і остудіть.
Простий рецепт кисло-солодкого кетчупу з помідорів (відео)
Дивіться відео для детальної інструкції:
Приємного апетиту!







