
Під час грибних сезонів господині намагаються запастися найбільшою кількістю опеньки, лисички, груздів, красноголовців, сироїжок та інших подібних дарів лісу. Адже кожен знає, що ці делікатеси будь-якої страви можуть надати незвичайний аромат і зробити його шедевр кулінарії.
Порівняно із заморожуванням або маринуванням, сушка є найкращим способом зберігання грибів, оскільки сушене “лісове м’ясо” зберігає в собі абсолютно всі корисні речовини і вітаміни, завдяки чому вони легко засвоюються в шлунково-кишковому тракті людини.

Купуючи сушені гриби на продуктовому ринку чи в супермаркеті, звертайте особливу увагу на їх структуру. Гриб не повинен бути зів’ялого або водянистим. Краще всього брати лисички, маслюки або ж інші види, але обов’язково знайомі вам! При цьому вони повинні бути невеликого розміру, адже в молоденьких грибках просто не встигають накопичуватися шкідливі речовини або вихлопні гази, якщо вони ростуть неподалік від дороги. Як кажуть, довіряй продавцеві, але й перевіряй, адже здоров’я важливіше всього!
Важливо: якщо ви хочете сушити гриби самостійно, то вибирайте свіжі, пружні, без будь-яких ушкоджень і темних плям. Не варто їх промивати, достатньо буде очистити від землі, моху, листя і просто промокнути вологою серветкою. При сушінні грибів цілком, найкраще розділити їх за розмірами, щоб процес йшов рівномірно.
Особливо ароматними і поживними з сушених грибів виходять перші страви, рецепт одного з яких разом з фото ми пропонуємо вашій увазі. Також на сайті є відео інструкції. Специфікою процесу готування нашого супу є використання мультиварки. Ця зручна кухонна техніка економить багато зусиль, які повинна прикладати господиня.
Інгредієнти
- сушені гриби 50 г
- картопля (середній) 5 шт.
- морква 1 шт.
- цибуля 1 шт.
- вершкове масло (можна замінити рослинним) 30 г
- мука в/с 2 ст. л.
- вода 1.5 л
- спеції (сіль, перець, приправи) за смаком
- зелень (петрушка, кріп) 20 г
Читайте також: Розсольник з рисом – класичний покроковий рецепт з фото, як варити в мультиварці з фрикадельками
На порцію
- Калорії: 81.4 ккал
- Білки: 3.2 м
- Жири: 3.5 м
- Вуглеводи: 14.5 г
- Для готування супу підійдуть будь-які гриби на ваш розсуд, при цьому варто пам’ятати, що сушені лисички, опеньки і шампіньйони мають характерну гірчинку. Якщо це не бентежить, тоді вперед! Почати варто з замочування грибний “сушки”. Більшість кулінарів радять заливати гриби холодною кип’яченою водою ще з вечора на 10-12 годин, щоб вони відновили свою структуру і стали м’якими, але цілком достатньо 2 годин в теплій кип’яченій воді. Відмінною альтернативою грибного бульйону може бути курячий.
Поки відмокає “сушка”, приступаємо до овочів. Моркву натерти на крупній тертці, а цибулю нарізати дрібними кубиками. Після цього засипаємо їх у чашу, і з допомогою функції “Смаження” або “Випічка” обсмажуємо інгредієнти на вершковому маслі. Режим готування залежить від того, власницею якої мультиварки – Редмонд, Панасонік, Мулинекс або іншого, ви є. У більшості моделей присутні обидві функції. Потрібні час і температуру ви встановлюєте самі, різниця лише в тому, що при використанні програми “Випічка” кришку приладу варто тримати закритою, а при Смаженні” – навпаки.- У цей час на сковороді обсмажити борошно, після чого додати до цибулі і моркви. Все ретельно розмішати.
- Наступна черга картоплі. Спочатку очистити бульби картоплі від шкірки і добре помити. Потім їх разом з грибами нарізаємо невеликими кубиками і перекладаємо в каструлю.
- Далі додаємо до всіх складових приправи – сіль, перець, лавровий лист та інші спеції за смаком. Дрібно кришимо зелень і теж відправляємо в суп. Всі інгредієнти заливаємо водою. Якщо ви бажаєте отримати більш ситна перша страва, то варто ще додати крупу або вермішель. Крупа підійде будь-який, але краще всього поєднується з грибами перловка і рис. У разі вашого негативного ставлення до макаронних виробів, можете використовувати квасоля, яка буде просто чудовою альтернативою.
- Останній етап полягає у виборі потрібного режиму – “Гасіння”, як у більшості мультиварок, або “Суп”, як, наприклад, у приладах Поларіс, Філіпс або Мулинекс. Приблизно через годину блюдо буде готово. При використанні скороварки час приготування скорочується приблизно вдвічі.
Подаємо страву до столу, прикрасивши петрушкою.
Це цікаво: бульйон, зварений на основі сушених грибів, набагато калорійніший будь-якого м’ясного. Наприклад, в 1 кілограмі такий “сушки” міститься протеїну в 2,5 рази більше, ніж в яловичині. Це пов’язано з високою концентрацією рослинного білка в даному продукті. Тому, якщо ви дотримуєтеся дієтичного харчування, прийміть це до відома.
Як бачите, варити грибні супи з використанням сучасної кухонної техніки дуже просто і легко, достатньо змішати всі необхідні інгредієнти, і далі розумний прилад буде керувати процесом без вашої допомоги. Великий плюс такої готування і в тому, що зберігаються практично всі корисні речовини, на які багаті сирі компоненти страви. Тому грибний суп з мультиварки – це відмінна складова як звичайного раціону, так і дієтичного. В останньому випадку можна готову страву з допомогою блендера перетворити в крем, щоб воно краще засвоювалося. Частіше радуйте своє сімейство таким вишуканим делікатесом. Приємного апетиту!
Читайте також: Гороховий суп з тушонкою – рецепт з фото покроково, як приготувати в мультиварці







