
Про корисні властивості квасолі знають усі, але як щодо шкоди? Так чи корисний суп з цими бобовими, як стверджують дієтологи і лікарі? Кому варто обходити це блюдо стороною і як отримати максимальну користь з самого важливого прийому їжі – обіду?
Квасоля як культура вважається однією з найдавніших, а в Стародавньому Римі її використовували не тільки як їжу, але і як косметичний засіб. Зараз бобові дуже поширені в українській кухні, на їх основі готують салати, супи, борщі і навіть пироги. Але перед тим як зайнятися приготуванням будь-якого з цих страв на основі квасолі, не завадило б дізнатися про неї більше!
Зміст
- Користь і шкода квасоляного супу
- Квасолевий суп при схудненні
- Квасоля при вагітності і гв
- Квасолевий суп для дітей
- Калорійність і ЖБУ
- Рецепт квасоляного супу для дітей
Користь і шкода квасоляного супу
Лікарі і дієтологи всього світу часто наполягають на тому, що людина, яка веде здоровий спосіб життя, повинна правильно харчуватися, а наявність в меню супів і борщів – обов’язкова умова. Повноцінний обід завжди складається з рідкої їжі, адже саме це допомагає запустити обмін речовин і відрегулювати сольовий баланс.
Квасоля вважається лікарською продуктом, тому не підходить для щоденного вживання, більш того, погано вимочені боби можуть спровокувати підвищений газоутворення. Квасоля не рекомендується їсти при гастриті, панкреатиті та інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Квасоля містить легкозасвоювані рослинні білки, які здатні повністю замінити тварини, так що страви на основі бобів – це відмінна альтернатива м’яса. Крім цього, в ньому є крохмаль, каротин, амінокислоти і всі самі корисні вітаміни (A, E, K, B1, B2, C і PP).
Читайте також: Крем-суп з гарбуза – покроковий рецепт з вершками і куркою в мультиварці, приготування з кабачком і сиром
Супи, звичайно ж, не складаються з однієї квасолі. В них додають різноманітні овочі і іноді крупи, тому рідка їжа забезпечує нас не тільки вітамінами, але і клітковиною, яка здатна очищати організм. Різка відмова від супу може погіршити стан здоров’я і навіть спровокувати запори, тому обідати потрібно обов’язково.
Квасолевий суп при схудненні
Квасоля не можна однозначно назвати дієтичним продуктом, але на її основі існує безліч монодієт. Вони протипоказані людям з хворобами ШКТ, але з їх допомогою можна за тиждень сміливо скинути близько 5 кг
Складні вуглеводи, які містяться в квасолі, здатні дуже швидко викликати ситість, тому вона так цінується серед тих, що худнуть. Всього жменя бобів може забезпечити людину енергією до кінця дня.
Дієтичні квасолеві супи готувати дуже просто: потрібно уникати використання м’ясного бульйону і не готувати зажарку, в іншому рецепти вас ніяк не обмежують.
Квасоля при вагітності і гв
Під час виношування дитини та при грудному вигодовуванні молода мама відповідає відразу за два життя, тому повинна їсти регулярно і різноманітно. Якщо у вас немає ніяких хвороб ШКТ або протипоказань, то квасолю слід обов’язково включати в свій раціон.
При вагітності дозволяється в невеликих оъемах їсти супи з бобових, але в розумних межах. Урізноманітніть меню борщами, солянками, свіжими фруктами і овочами, не зациклюючись на одній квасолі. Якщо ви ставите питанням, чи можна їсти такі страви при годуванні груддю (під час лактації), проконсультуйтеся у педіатра і уважно стежте за реакцією малюка на новий продукт.
Квасолевий суп для дітей
Дитячі лікарі часто загострюють увагу на тому, що до трьох років дитина вже повинна їсти будь-яку їжу, але квасоля вводять прикорм, починаючи з 11-місячного віку, так як вона важко перетравлюється незміцнілих дитячих шлунком. Стручкову квасолю краще давати дитини, потроху збільшуючи обсяг, але і не забувати про інших продуктах.
Читайте також: Суп зі спаржевої квасолі – прості і смачні рецепти приготування з фото
Квасоля практично повністю здатна замінити м’ясо, тому супчик краще варити на воді, а бобові довго вимочувати, щоб не спровокувати у дитини газоутворення. В принципі, будь-боби викликають метеоризм через неусвояемых вуглеводів, тому з ними варто бути акуратніше.
Овочі для дитячого супу краще не обсмажувати в олії, щоб не підвищувати калорійність, а просто відварити з квасолею і картоплею. Морква по цьому рецепту можна потерти на дрібній тертці, щоб вона віддала більше кольору.
Калорійність і ЖБУ
Квасоля в такому супі – це не основний інгредієнт, тому додають її зовсім небагато. У 100 грамах такого легкого страви калорійність становить приблизно 25 кКал.
Крім основних продуктів, таких як морква, цибуля, квасоля і картопля, ви можете додавати улюблені крупи за бажанням, наприклад: рис, вівсянку, гречку або навіть булгур. Якщо суп вам здається занадто рідким, будь-яка крупа допоможе зробити його більш калорійним і наваристим.
Рецепт квасоляного супу для дітей
Суп, приготований за цим рецептом, виходить дуже ароматним, легким і ситним. Це особливо важливо, коли потрібно нагодувати маленького і дуже вибагливого дитини.
Порада: урізноманітнити обід допоможе наявність фігурного ножа і трохи фантазії. Сміливо нарізайте овочі зірочками, хвилями або іншими фігурками, щоб дитині було цікавіше його є!
Інгредієнти
- вода 1 л
- цибуля 100 г
- морква 100 г
- картопля 100 г
- квасоля 1 ст. л.
- кріп 1 пучок
- сіль за смаком
На порцію
Калорії: 60.3 ккал
Білки: 3 р
Жири: 0.2 г
Вуглеводи: 11.7 г
Кроки 20 хв. Відео-рецепт
Квасолю попередньо замочіть в холодній воді на ніч. Багато лікарів радять додавати трохи харчової соди. Така хитрість дозволяє швидко розчинити тверду верхню оболонку боба і скоротити час на приготування.
Підігрійте воду в каструлі, промийте в проточній воді квасолю і проваріть її протягом 2 годин на середньому вогні. Не забувайте періодично помішувати вміст, щоб нічого не пригоріло.
У цей час можна зайнятися підготовкою інших продуктів: картоплю і цибулю подрібнюємо кубиками, моркву тремо на тертці. Овочі за нашим рецептом просто відварюються, але ви можете попередньо їх протушкувати з невеликою кількістю води.
Коли квасоля звариться, додаємо подрібнену картоплю і варимо 10 хвилин.
Засипаємо в каструлю цибулю з морквою, чекаємо хвилин 10, солимо за смаком. Для дітей не варто робити занадто солону їжу, так само як і дуже прісну. Посипаємо супчик порізаною зеленню і подаємо. Приємного апетиту!
Читайте також: Грибний суп — класичний рецепт з фото
Якщо вам здається, що суп вийшов занадто нудним і «бідним», приготуйте смачні галушки з яйця, води і борошна. Це компенсує відсутність м’яса або фрикадельок.
Порада: готувати суп можна на м’ясному бульйоні. Для дитячої їжі краще використовувати нежирне і пісне м’ясо (курку або телятину). Якщо варите на свинини або яловичини, використовуйте вторинний бульйон.
Квасоля дуже смачна і корисна, багато лікарі радять вживати її регулярно. Якщо бобові правильно вимочувати і не вживати безконтрольно, то шкоди вони не заподіють. Обов’язково скористайтеся нашими фото рецептами і готуйте смачну їжу щодня!