
Привіт друзі та гості блогу! Радий, що заглядаєте на мій блог. А якщо так, то багато хто пам’ятає, що я вже розповідав, як приготувати шурпу з баранини, рецепт який можна подивитися в статті https://bitbat.ru/shurpa-iz-baraniny.html. Суп вийшов супер, сім’я залишилася у захваті. Тому, не вирішив затягувати і приготувати шурпу з яловичини і порівняти, який все ж таки виходить смак.
Як ви знаєте, на відміну від традиційного борщу або солянки, шурпа готується з нарізаних овочів і наваристого бульйону на кісточках. М’ясо томиться на слабкому вогні – дві, три години, а потім у казан вирушають овочі по порядку. Виходить навариста і ситна юшка, яка гарна, щоб смачно повечеряти чи пообідати. Якщо говорити про м’ясо, воно виходить таким м’яким і ніжним, що саме відходить від кісток.
У мене є знайомі Узбеки, так вони кажуть, що шурпа має цілющі властивості і здатна позбавити від застуди, до того ж вона добре підвищує імунітет, що не мало важливо для захисту організму.
Шурпа – це ситна і навариста страва, яка подається із зеленню та узбецьким коржом.
Думаю, що вас зацікавив суп. Тоді закочуємо рукави і починаємо готувати! А готується шурпа простіше простого!
Зміст
- Класичний рецепт шурпи з яловичиною
- Рецепт шурпи з яловичини в домашніх умовах
- Шурпа з яловичини в казані на багатті
- Шурпа з яловичини по-узбецьки
Класичний рецепт шурпи з яловичиною
Вирішив не ускладнювати приготування супу і приготувати класичну шурпа, без додавання деяких приправ, які, по суті, зовсім не потрібні. Як кажуть друзі узбеки, не додай зайвого та вийде справжня шурпа.
Інгредієнти:
- Вода – 5-7 літрів;
- Яловичина з мозковими кістками – 2 кг;
- Цибуля – 1 велика головка;
- Перець болгарський – 2 шт.;
- Помідори – 2 шт.;
- Перець гострий – 1 прим.;
- Морква – 4-5 шт. середнього розміру;
- Часник – 4 зубчики;
- Зелень – кріп, петрушка;
- Картопля 1,5 кг;
- Лист лавровий – 2-3 шт.;
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.;
- Сіль за смаком.
Читайте також: Паску в хлібопічці: Прості і смачні рецепти паски
Краще не використовувати жирну яловичину, або реберну частину з великою кількістю жиру. Краще застосовувати вирізку або стегнову частину з мозковою кісточкою. Таким чином їдучи шурпу на другий день, вона не буде жирною і залишатиметься на губах. Адже всім відомо, що жир – це не навар. Наваристість можна тільки на смак визначити і чим більше кісток, тим смачніше вийде суп.
Рецепт шурпи з яловичини в домашніх умовах
Крок 1.
Розпалюємо багаття і ставимо казан. Наливаємо холодну воду. На 12 літровий казан 7 літрів достатньо, але залежно від якої сім’ї, налити можна менше. Відправляємо 2 кг. яловичини на кісточці. Вогонь сильний, щоб вода швидше закипіла. У міру закипання води з’являється піна, яку при необхідності забираємо. Не забувайте про цей момент, це робиться для того, щоб бульйон був прозорим. Знімаємо акуратно піну з поверхні і зменшуємо вогонь.
Вибачаюсь за якість фото, просто бульйон уже почав кипіти і м’яса з кісточками практично не видно.
Крок 2
Накриваємо вміст казана кришкою та варимо на повільному вогні 2 години. Тут важливо контролювати вогонь, щоб м’ясо нудилося на легкому вируванні. А поки що він вариться готуємо овочі. Картоплю миємо, чистимо від шкірки і нарізаємо на 4 частини. Можна навіть не різати залишити цілими, дивлячись який розмір у картоплі.
Крок 3
Морква розрізаємо також крупно. Хоча якщо ви її поріжете кільцями або соломкою на смак суп не зміниться.
Крок 4.
Цибулю та болгарський перець обробляємо на 4 частини. Тільки не забуваємо забрати насіння з перцю. Гострий перець залишаємо цілком або поділіть навпіл, все залежить від того якої гостроти потрібен суп. Але повірте від одного стручка він не буде гострим, тому сміливо додавайте.
Читайте також: Рулет з листкового тіста з фаршем – 4 покрокових рецепта
Крок 5.
А ось помідори, краще брати стиглі та м’ясисті. Добре, коли томати зі свого городу, шурпа з ними виходить смачнішою. Миємо та обробляємо на 4 частини.
Крок 6
Часник очищаємо від шкірки і роздавлюємо ножем бічною стороною, а потім дрібно рубаємо.
Шурпа з яловичини в казані на багатті
Час приготування м’ясо добігло кінця, яловичина вже майже готова, залишилося додати в суп приготовлені овочі з приправою, посолити і шурпа готова.
Крок 7.
Відправляємо в бульйон моркву. Залишаємо вариться 10 хвилин, нехай морква віддасть свій соки узбецькому супу.
Крок 8
Настала черга картоплі, як бачите, дрібну зовсім не різав, а велику розділив на 4 частини.
Крок 8
Слідом у казан відправляємо цибулю, болгарський та гострий перець.
Деякі кулінари, готуючи шурпу в каструлі, пересмажують цибулю і моркву, щоб додати смак і аромат навару від бульйону. Але вважаю, що готуючи цей суп у казані робити це зайве, тому що шурпа і так вийде смачною. Також багато разів чув від узбеків, що червона цибуля для супу буде кращою. Але поспішаю розвіяти ці сумніви, тому що роблячи шурпу з бараниною, пробував робити різними варіантами і зрозумів, що якого б сорту не була цибуля на смак це не впливає.
Крок 9
Залишаємо суп вариться на 10 хвилин, потім відправляємо помідори з часником.
Крок 10
Ось зараз, настав час посолити, поперчити, додати лаврового листа і порубану зелень у нашу вже майже готову страву.
Шурпа з яловичини по-узбецьки
У мене вийшла найкласичніша шурпа по-узбецьки. Та й ще, якщо рецепт сподобався, буду вдячний коментарям.
Крок 11
Накриваємо казан кришкою, томимо шурп ще пару хвилин і прибираємо з вогню. Залишаємо суп відпочити 5-10 хвилин і дивимося, що у нас вийшло. Краса, та й аромат просто збиває з ніг, напевно, всі сусіди вже обзаздрилися.
Читайте також: Заливне з курки в апельсині – святково, смачно та просто
Крок 12
Настав час розкладати по тарілках і спробувати приготовлену страву. Скажу так друзі, шурпа вийшла супер!
Смачного!
До речі друзі, хто хоче скуштувати інші варіанти приготування шурпи, пропоную дізнатися рецепти та приготувати.
- Карам шурпу – варіант супу з капустою;
- Дарман шурпу на курячому бульйоні;
- Макарон шурпу – м’ясний суп із макаронами;
- Чучвару – суп із пельменями;
- Кійма шурпу із фрикадельками;
- Кузикорин шурпу із грибами.
- ковурма шурпу – суп на обсмажених овочах та м’ясі.
А коли спробуєте ці страви, напишіть, як вони смакують і чи варто готувати.
Всім поки що і до швидких зустрічей!