
Практично на кожному російському столі присутні традиційні страви з капусти. Цей рослинний продукт дуже корисний тим, що містить велику кількість клітковини, завдяки цьому нормалізується робота шлунково-кишкового тракту.
Свіжа капуста короткий період року багата великою кількістю вітамінів, під час зберігання властивості цього продукту значно зменшується. Щоб не втратити їх — капусту квасять на зиму. Нижче представлений класичний рецепт квашення в розсолі. За таким покрокового рецептом ви отримаєте страва без жодної зайвої калорії, з солодким і солоним смаком. Для прихильників правильного харчування — без цукру і солі.
Зміст
- Квашена капуста без солі і цукру
- Квашена капуста в розсолі
- Енергетична цінність
- Інгредієнти
- Покрокове приготування
Квашена капуста без солі і цукру
Якщо звичайна квашена капуста вам протипоказана — це не привід відмовлятися від хрусткою капустки, адже квасити її можна без солі і цукру. Засолювання займе більше часу, але страва буде корисніше.
Інгредієнти
- капуста білоголова 3 кг
- морква 500 г
- лавровий лист 4 шт.
- гвоздика 4 шт.
- сушений кріп 30 г
- кмин 10 г
На порцію
Калорії: 29 ккал
Білки: 1.7 м
Жири: 0 м
Вуглеводи: 5.6 м
Кроки 45 хв.
З качана зніміть верхній шар листя. Тонко нашаткуйте капусту за допомогою шатківниці або ножем.
Моркву очистіть від шкірки і натріть на крупній тертці.
У великій мисці змішайте овочі, додавши до них кмин і сушений кріп. Гарненько вимісіть масу руками, при цьому трохи розминайте.
Помістіть капусту в ємкість для заквашування. Краще всього для цих цілей підійде емальована каструля. В середину каструлі покладіть лавровий лист і гвоздику. Щільно утрамбуйте вміст, накрийте плоскою тарілкою або кришкою, яка в діаметрі менше каструлі. Зверху поставте щось важке. Це може бути банку, що має літровий об’єм.
Під гнітом капуста повинна знаходитися дві доби. За цей час вона пустить сік і почнеться процес бродіння. По закінченні цього часу, зніміть гніт, перемішайте капусту і знову накрийте, тільки тепер чимось менш важким. Кваша повинна простояти ще 2-3 дні. Готову капусту розкладіть по банках або просто перекладіть в іншу ємність, злийте капустяний розсіл, накрийте і відправте на зберігання в холодильник.
Порада: кмин і кріп можна в капусту не додавати, наявність цих спецій робить смак яскравіше, заповнюючи відсутність в рецепті солі і цукру, додаючи користі страви. Також ви можете замінити ці спеції на ті, що вам більше до смаку.
Квашена капуста в розсолі
Хрустка кисленька капустка — не просто смачне доповнення до будь-якого вечері, але і велике свято для шлунка, оскільки вона поліпшує травлення і нормалізує кислотно-лужний баланс. Домашній докладний рецепт зробить закваску простою і швидкою.
Читайте також: Варення з яблук з лимоном – рецепт на зиму з фото
Час приготування: 1 годину
Кількість порцій: 20
Енергетична цінність
- білки – 1,7 м;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 8 г;
- калорійність – 39 ккал.
Інгредієнти
- капуста білокачанна — 2 кг;
- морква — 250 г;
- лавровий лист — 3 шт.;
- перець-горошок — 10 шт.;
- сіль — 60 г;
- цукор — 60 г;
- вода — 1,5 л.
Покрокове приготування
- Для початку приготуйте розсіл. Для цього закип’ятіть воду, дайте їй охолонути так кімнатної температури, а потім всипте в неї цукор і сіль і заважайте до повного розчинення.
- З головки капусти зніміть верхній шар листя, навіть якщо вони не мляві і непорченые, оскільки саме на них скупчуються пил і шкідливі речовини, які капуста може ввібрати з навколишнього середовища. Мити капусту не потрібно.
- Ножем або за допомогою спеціального пристосування під назвою шинкування тонко наріжте капусту. Чим тонше вийде, тим краще, тому що від цього залежить не тільки зовнішня привабливість, але і те, наскільки добре готова закуска буде хрустіти.
- Почніть готувати морква — очистіть від шкірки і натріть на тертці. Чим дрібніше ви натрете, тим більше кольору вона віддасть закуски. Так що якщо хочете квашену капусту з помаранчевим відтінком, тріть моркву як можна більш дрібно, аж до грама.
- У великій мисці змішайте капусту з морквою. Робити це слід руками, трохи розминаючи нарізані овочі. Масло в цьому рецепті не додається.
- Розкладіть капусту по банках, в середину поклавши лавровий лист і чорний перець (кілька горошин). Залийте розсолом капусту, пропорція повинна бути такою, щоб він повністю покривав вміст банки. Оцет не додається, але якщо вам подобається, трохи для смаку можна.
- Поставте банки на піддон (краще всього для цієї ролі підходять глибокі тарілки) і залиште заквашувати при кімнатній температурі на 3 дні. Зверху кожну банку накрийте марлею. За цей час періодично знімайте марлю і робіть в капусті проколи шпажками, щоб видалити надлишки вуглекислого газу, інакше нормально засолити не вийде — закуска буде гірчити.
- По закінченні трьох днів, злийте цукровий маринад, накрийте банки капроновими кришками і зберігайте солодку квашену капусту в холодильнику.
Порада: можна прибрати з цього рецепту цукор, але за такої умови кваситься капуста повинна довше, оскільки саме цукор прискорює процес бродіння. Скільки точно, сказати складно, так як це залежить від якості капусти. Зникне і кисло-солодкий смак.
Ні в якому разі не використовуйте йодовану сіль, оскільки йод гальмує процес молочнокислого бродіння, так що в підсумку капуста не буде кваситься, швидкий рецепт приготування перетвориться на бродіння. Не використовуйте для квашення воду з-під крана, так як в ній міститься хлор. Дивіться уважно фото і відео статті, завдяки цьому ви зможете зрозуміти максимум тонкощів рецепта.
Читайте також: Як солити гливи – рецепт приготування грибів у домашніх умовах на зиму швидко і смачно
Добре, якщо ви абсолютно здорові і можете в своє задоволення хрустіти сладоватой або кисленькой квашеної капусткою. Якщо ж ні — не біда, приготувати цю закуску можна «здоровим», дієтичним способом, вичавивши максимум користі з рецептика. Легкої вам готування, гучного хрускоту і приємного апетиту!